Voornemen verkeersbeslui afsluiting wegen "Stelkampsveld" gemeente Lochem

zaaknummer 2021-216029

 

Betreft:

Het voor het gemotoriseerde verkeer (gedeeltelijk) afsluiten van de Enteldijk, Maandagsdijk, Bosheurneweg en Muldersweg te Barchem.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem;

Gelet op:

  • 1.

    het verzoek van de provincie Gelderland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het waterschap Rijn een gedeelte van de Enteldijk, Maandagsdijk, Bosheurneweg en Muldersweg te Barchem af te sluiten voor het gemotoriseerde verkeer.

  • 2.

    de bepalingen in de wegenverkeerswet 1994,

  • 3.

    het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990,

  • 4.

    het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en

  • 5.

    de Algemene wet bestuursrecht.

Overwegende:

Dat volgens artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van verkeersmaatregelen, wanneer de maatregelen leiden tot minder of meer categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Dat in artikel 18, eerste lid, van de WVW 1994 is bepaald welk bestuursorgaan bevoegd is tot het nemen van verkeersbesluiten. Artikel 18 WVW 1994 1. Verkeersbesluiten worden genomen: a. voor zover zij betreffen het verkeer op wegen onder beheer van het Rijk door Onze Minister; b. voor zover zij betreffen het verkeer op wegen onder beheer van een provincie door gedeputeerde staten; c. voor zover zij betreffen het verkeer op wegen onder beheer van een waterschap door het algemeen bestuur of, krachtens besluit van het algemeen bestuur, door het dagelijks bestuur; d. voor zover zij betreffen het verkeer op andere wegen door burgemeester en wethouders, of krachtens besluit van hen, door een door hen ingestelde bestuurscommissie of het dagelijks bestuur van een deelgemeente.

Uit het oogpunt van:

De in artikel 2 van de wegenverkeerswet 1994 genoemde doel:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • 3.

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

  • 4.

    het voorkomen of verminderen van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;

Is het gewenst om:

Een gedeelte van de Enteldijk, Maandagsdijk, Bosheurneweg en Muldersweg te Barchem, , af te sluiten voor het gemotoriseerde verkeer.

Op grond van de volgende motivering:

Tussen Barchem en Borculo ligt Stelkampsveld, een afwisselend gebied van essen, graslanden, houtwallen, bosjes en heiden met vennen. Om de bijzondere natuur te behouden is Stelkampsveld aangewezen als Natura 2000-gebied. Om de natuur verder te ontwikkelen zijn de provincie Gelderland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het waterschap Rijn en IJssel bezig met het uitvoeren van de plannen uit het Natura

2000-beheerplan. Tijdens de planuitwerking is er een aantal wegen in Stelkampsveld aan het licht gekomen die eigenlijk vanwege de vernatting van het gebied en het minimale gebruik niet meer hoeven te functioneren als wegen. De wens is dan ook om deze wegen af te sluiten van gemotoriseerd verkeer. Dit verzoek komt mede voort uit de melding van Staatsbosbeheer dat er regelmatig (en steeds vaker) crossmotoren rijden in

Stelkampsveld. Bij afsluiting van de wegen voor gemotoriseerd verkeer kan hier op gehandhaafd worden. 

Relevante bijzonderheden:

Genoemde wegen blijven voor het openbaar verkeer openstaande wegen. Voor fietsers en voetgangers blijft de doorgaande route bestaan.

Beheer en onderhoud.

De Enteldijk is in beheer en onderhoud bij de “Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten in Nederland”. De overige genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud bij de gemeente Lochem.

Gehoord:

Zoals in artikel 24 van het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer staat, is het verplicht om overleg te plegen met de politie over de voorgenomen maatregel. De politie heeft geen bezwaren tegen de voorgenomen maatregel.

BESLUIT

  • 1.

    Door het plaatsen van bord model C12 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het plaatsen van een slagboom, de volgende wegen af te sluiten voor het gemotoriseerde verkeer:

a. de Enteldijk te Barchem, het gedeelte gelegen tussen de Borculoseweg en Beekvliet;

b. de Maandagsdijk te Barchem, het gedeelte gelegen tussen de gemeentegrens met de

gemeente Berkelland en de Bosheurneweg;

c. de Bosheurneweg te Barchem, het gedeelte gelegen tussen de Maandagsdijk en de

toegangsweg naar perceel Bosheurneweg 8.

d. de Muldersweg te Barchem, het gedeelte gelegen tussen de Borculoseweg en de

Maandagsdijk.

Overige relevante informatie

Dit besluit wordt in kopie verzonden aan:

  • 1.

    Politie Noord- en Oost Gelderland, team Lochem, Postbus 618, 7300 AP Apeldoorn

  • 2.

    Brandweer VNOG, Cluster IJsselstreek, Postbus 234, 7300 AE Apeldoorn

Bezwaar

Iedereen belanghebbende kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit een gemotiveerde zienswijze indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders. Het college neemt na afloop van de periode waarin zienswijzen kunnen worden ingediend een definitief besluit.

Tegen dit besluit kan iedereen belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend beroep indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

 

Lochem, 29 september 2012

Naar boven