Verkeersbesluit

Onderwerp: Verkeersbesluit wijzigen van bromfietspaden in fietspaden langs de Veenweg en Ontspanningsweg in Mijdrecht en de Mijdrechtse Dwarsweg in Wilnis

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen;

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit besluit te nemen. De genoemde verkeerstekens en -borden zijn de verkeerstekens en -borden, zoals bedoeld in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en bijbehorende bijlage I.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

 

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen over het wegverkeer genoemde verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

De gemeente heeft vragen gekregen over de – in de ogen van de vragensteller - verkeersonveilige en onduidelijke situatie voor bromfietsers ter hoogte van de rotonde Veenweg/Mijdrechtse Dwarsweg/Industrieweg in Mijdrecht. Deze vragen zijn aanleiding geweest om de situatie voor bromfietsers in dit gebied te analyseren. Dit heeft er toe geleid om de bromfietspaden langs de Veenweg, de Ontspanningsweg en de Mijdrechtse Dwarsweg te wijzigen in fietspaden, zodat er een betere aansluiting is bij het uitgangspunt om bromfietsers binnen de bebouwde kom in principe op de rijbaan te laten rijden.

 

Motivering

 

Met dit besluit wijzigen we verplichte bromfietspaden in verplichte fietspaden. Bromfietsers moeten gebruik maken van de rijbaan. Dit sluit aan bij het principe dat bromfietsers binnen de bebouwde kom zo veel mogelijk gebruik maken van de rijbaan. In december 1999 is de wetgeving hiervoor aangepast; het verbeteren van de verkeersveiligheid was het belangrijkste uitgangspunt.

 

Het betreft het bromfietspad langs de Veenweg ten noorden van de rotonde met de Industrieweg tot aan de provinciale weg N201, het bromfietspad van de Ontspanningsweg aan de oostzijde van de Veenweg ter hoogte van het zwembad en het bromfietspad tussen genoemde rotonde en de rotonde De Maricken (ter hoogte van de Marickenlaan in Wilnis).

 

Deze bromfietspaden liggen binnen de bebouwde kom. Het is wenselijk om dit te veranderen in fietspaden om zo een heldere situatie te creëren en de verkeersveiligheid te verbeteren.

 

Voor de veiligheid van de bromfietser is het noodzakelijk dat de maximumsnelheid op de rijbaan lager is dan 70 km/h. De maximumsnelheid is op dit moment op de gehele route 50 km/h. De heersende snelheidslimiet levert geen verkeersonveilige situatie op voor de bromfietsers. Het is wel zo dat vooral de Mijdrechtse Dwarsweg een hoge verkeersintensiteit kent. Echter, de Industrieweg heeft een vergelijkbare verkeersintensiteit. De bromfietsers rijden ook op dit gedeelte op de rijbaan.

 

Verder behoeven de oversteken van bromfietspad naar fietspad v.v. aandacht. Dit zijn potentiële onveilige locaties. De oversteek op de Veenweg komt bij de meest noordelijke kruising Veenweg/Communicatieweg. Er is hier voldoende ruimte voor bromfietsers om voor te sorteren, als zij in noordelijke richting rijden en van de rijbaan naar het bromfietspad moeten. De oversteek op de Mijdrechtse Dwarsweg is minder eenvoudig. De meest wenselijke locatie is de rotonde met de Marickenlaan. Daar verwachten automobilisten overstekende (brom)fietsers en is het mogelijk om voor te sorteren. Hiervoor zal een aanpassing van de rotonde worden gedaan.

 

De betreffende weggedeelten liggen binnen de bebouwde kom en zijn in beheer en onderhoud bij de gemeente De Ronde Venen. Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen over het wegverkeer is overleg gepleegd met de gemandateerde Verkeersspecialist van de politie-eenheid Midden-Nederland.

 

Belangenafweging

 

Het wijzigen van het bromfietspad in een fietspad vergroot de verkeersveiligheid en de duidelijkheid en sluit aan bij de landelijke richtlijnen voor de positie op de rijbaan van bromfietsers. Het is wel zo dat bromfietsers met de bestemming Veenweidebad een omrijbeweging moeten maken. Het is namelijk niet mogelijk om een verkeersveilige oversteek bij deze rotonde, zonder grootschalige investeringen te doen. Deze investeringen staan niet in verhouding tot het gebruik.

 

BESLUIT

 

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot het wijzingen van de verplichte bromfietspaden (aangeduid met het bord G12) in verplichte fietspaden (aangeduid met het bord G11). Dit geldt voor (1) de verplichte bromfietspad langs de Veenweg in Mijdrecht tussen de rotonde met de Industrieweg en de meest noordelijke aansluiting met de Rendementsweg, (2) het verplichte bromfietspad van de Ontspanningsweg in Mijdrecht en (3) het verplichte bromfietspad langs de Mijdrechtse Dwarsweg tussen de rotonde met de Veenweg in Mijdrecht en de rotonde met de Marickenlaan in Wilnis.

 

 

De Ronde Venen, 09 september 2021

Burgemeester en wethouders van De Ronde Venen,

Gemandateerd aan de Beleidsmedewerker Verkeer

Namens deze:

Michael Woerden

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit en de reden(en) van bezwaar. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht.

Naar boven