Bekendmaking milieueffectrapportage (planMER) Omgevingsvisie Gooise Meren

Burgemeester en wethouders van Gooise Meren maken bekend dat zij het voornemen hebben een omgevingsvisie en een plan-milieueffectrapport (planMER) voor haar grondgebied voor te bereiden en vast te stellen. In de periode van 2 september 2021 tot en met 13 oktober 2021 krijgt een ieder de gelegenheid zienswijzen over dit voornemen in te dienen.

 

Aanleiding en doel

De gemeente Gooise Meren werkt aan het opstellen van een omgevingsvisie. Deze omgevingsvisie beschrijft hoe de fysieke leefomgeving van Gooise Meren zich gaat ontwikkelen op de lange termijn. Met de omgevingsvisie loopt de gemeente voor op de invoering van de Omgevingswet. Naast het inhoudelijke proces doorloopt de omgevingsvisie ook een bestuurlijk besluitvormingsproces. Onderdeel van deze wettelijke besluitvorming is de milieueffectrapportage (m.e.r.).

Het is te verwachten dat de omgevingsvisie het kader wordt voor m.e.r.-plichtige activiteiten en dat die activiteiten gevolgen hebben voor (onder andere) Natura 2000-gebieden. In die gevallen is het opstellen van een planMER verplicht, omdat de omgevingsvisie nadelige gevolgen voor het milieu kan hebben. De gemeente Gooise Meren ziet het opstellen van de omgevingsvisie en het milieueffectrapport (planMER) als één geïntegreerd proces. Het is de bedoeling dat het milieueffectrapport kan worden gebruikt als middel bij het maken van keuzes voor de omgevingsvisie. Daarnaast kan het worden gebruikt voor het monitoren en bijsturen van beleid tijdens de uitvoering.

Op grond van artikel 7.2 lid 2 van de Wet milieubeheer is de vaststelling van de omgevingsvisie plan-m.e.r.-plichtig. Ook de mogelijke noodzaak om een passende beoordeling op grond van de Wet natuurbescherming uit te voeren, kan aanleiding zijn voor een planMER (artikel 7.2.a van de Wet milieubeheer).

Het doel van deze planMER is om de verschillende onderdelen van de fysieke leefomgeving in samenhang te onderzoeken ten behoeve van de besluitvorming. De planMER brengt de gevolgen voor de fysieke leefomgeving van beleidskeuzen en alternatieven in beeld.

Na afloop van de periode van zes weken worden alle zienswijzen en adviezen verwerkt in een Nota van Zienswijzen. Daarin staat hoe uw reactie wordt meegenomen in het uit te voeren milieueffectonderzoek. Dit resulteert in een planMER. Indien significante effecten op Natura2000 niet op voorhand kunnen worden uitgesloten, omvat het planMER ook een passende beoordeling op grond van de Wet natuurbescherming. Het planMER vormt de milieuverantwoording van de keuzes die in de omgevingsvisie worden gemaakt.

Het planMER wordt ter zijner tijd tegelijk met de ontwerp-omgevingsvisie ter inzage gelegd. U krijgt dan opnieuw de gelegenheid om uw zienswijze in te dienen, maar dan over de ontwerp-omgevingsvisie en het planMER. Op dat moment zal ook een toetsing van het plan-MER door de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage plaatsvinden.

 

Inzien

De concept Notitie Reikwijdte en detailniveau liggen met ingang van donderdag 2 septtember tot en met woensdag 13 oktober (zes weken) voor een ieder ter inzage. De stukken kunnen worden ingezien bij de Centrale Balie van de gemeente Gooise Meren, Brinklaan 35 Bussum. In verband met corona gelden aangepaste openingstijden van het gemeentehuis. Voor de actuele openingstijden, zie www.gooisemeren.nl. Kunt of wilt u niet naar het gemeentehuis komen, neemt u dan contact op, dan zoeken we een passende oplossing.

Digitaal

De documenten zijn digitaal raadpleegbaar via de gemeentelijke website:  https://bestuur.gooisemeren.nl/plannen-en-projecten/dossier/omgevingswet/

 

Zienswijzen

Uw zienswijzen kunt u richten aan Burgemeester en wethouders van de Gemeente Gooise Meren, Brinklaan 25, 1404 EP Bussum, onder vermelding van Zienswijze NRD Omgevingsvisie Gooise Meren.

 

Informatie

Voor het inwinnen van informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Antoinette Soede van de afdeling PRO, bereikbaar via telefoonnummer 035-20 70 000 of e-mail a.soede@gooisemeren.nl

 

 

Bussum, 1 september 2021

Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren

 

Naar boven