Concept-beleidsregel toestemming ontheffingverlening exceptionele transporten Maasdriel 2021

Als wegbeheerder is de gemeente Maasdriel verantwoordelijk voor de veiligheid op de gemeentelijke wegen. Exceptioneel transport vraagt hierbij bijzondere aandacht, omdat dit transport betreft dat de standaard toegestane afmetingen en/of gewichten overschrijdt. Om een eenduidige reactie (toestemming of geen toestemming) bij toestemmingsaanvragen voor exceptioneel transport te geven, heeft het college een beleidsregel opgesteld. Belanghebbenden worden in de gelegenheid gesteld hun zienswijzen kenbaar te maken.

 

Inzien

Van 5 augustus 2021 tot en met 15 september 2021 ligt de concept-beleidsregel 'toestemming ontheffingverlening exceptionele transporten Maasdriel 2021' tijdens de openingstijden voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis aan de Kerkstraat 45 in Kerkdriel. De concept-beleidsregel is ook in deze bekendmaking opgenomen.

 

Reageren

Belanghebbenden en ingezetenen kunnen tijdens de inzagetermijn reageren op de Concept-beleidsregel toestemming ontheffingverlening exceptionele transporten Maasdriel 2021. Uw zienswijze stuurt u onder vermelding van ‘Concept-beleidsregel toestemming ontheffingverlening exceptionele transporten Maasdriel 2021’ aan: Gemeente Maasdriel, Postbus 10.000, 5330 GA Kerkdriel of naar info@maasdriel.nl.

Wij ontvangen bij voorkeur uw zienswijze schriftelijk. Als u uw zienswijze mondeling wilt indienen, kunt u hiervoor contact opnemen met de behandelend ambtenaar.

 

Meer informatie

Bel (14 0418) of mail (info@maasdriel.nl) de gemeente en vraag naar de heer J. Voets.

 

Tekst concept-beleidsregel toestemming ontheffingverlening exceptionele transporten Maasdriel 2021

Inleiding

Als wegbeheerder is de gemeente Maasdriel verantwoordelijk voor de veiligheid op de gemeentelijke wegen. Exceptioneel transport vraagt hierbij bijzondere aandacht, omdat dit transport betreft dat de standaard toegestane afmetingen en/of gewichten overschrijdt.

 

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is bevoegd om te beslissen op aanvragen voor ontheffing exceptionele transporten. De transporteur dient een aanvraag tot ontheffing (zoals bedoeld in artikel 149a van de Wegenverkeerswet 1994) in bij het RDW en de RDW beslist. In gevallen waarin de aanvraag buiten de autonome beslisruimte van de RDW valt, vraagt het RDW de wegbeheerder (in dit geval de gemeente) om toestemming (artikel 149b, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994).

 

Om eenduidig reactie (toestemming of geen toestemming) te geven aan het RDW is deze beleidsregel vastgesteld. Bij de beoordeling van aanvragen voor ontheffing is het volgende van belang.

 

Uitgangspunten bij de beoordeling van een verzoek om toestemming

In artikel 149b, derde lid, van de Wegenverkeerswet 1994 staat dat de wegbeheerder die toestemming alleen kan weigeren met het oog op de belangen die staan omschreven in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

In het kader van die belangen gaan wij uit van het volgende.

  • -

    Wegbermen, gazons, plantsoenen, trottoirs en trottoirbanden mogen niet overreden worden

  • -

    De aanvrager toont aan dat er tijdens het transport ten minste 60 cm veiligheidsruimte tussen het transport (voertuig en lading) en aanwezige verticale obstakels zoals verkeersborden, snelheidsremmers, lantaarnpalen, geparkeerde auto’s, nutsvoorzieningen, bebouwingen, hekwerken, bomen en overige groenvoorzieningen vrij blijft

  • -

    Bij bochten, kruisingen en T-splitsingen toont de aanvrager middels draaicirkel-tekeningen en -berekeningen dat ook daar 60 cm veiligheidsruimte vrij blijft ten opzichte van verticale obstakels

     

    De genoemde veiligheidsruimte van 60 cm is een directe afgeleide van de veiligheidsruimte zoals genoemd in de C.R.O.W.-publicaties 96a/96b “Werk in uitvoering”. Alleen in bijzondere omstandigheden (en na overleg) kan hiervan in overleg worden afgeweken indien de aanvrager aan kan tonen dat:

  • -

    Tenminste aan één zijde van het transport (voertuig en lading) 60 cm veiligheidsruimte vrij blijft

  • -

    Er aan de andere zijde tenminste 25 cm vrij blijft bij een obstakellengte van maximaal 5 meter

Bij het al dan niet verlenen van toestemming, wordt onderbouwd waarom wel of geen toestemming wordt gegeven.

 

Doorgeven exacte tijdstip van transport

Een ontheffing voor exceptioneel transport wordt meestal voor een bepaalde periode verleend. In deze periode kunnen onderhoudswerkzaamheden aan de openbare ruimte worden uitgevoerd. Om hinder te voorkomen, dient de transporteur minimaal 2 en maximaal 4 werkdagen voorafgaand aan het daadwerkelijke transport, contact op te nemen met de behandelend ambtenaar van de gemeente Maasdriel om het exacte tijdstip van transport door te geven.

Naar boven