Verkeersbesluit diverse verkeersmaatregelen kruispunt Oude Winterswijkseweg Groenlo

Datum: 22 juli 2021

Kenmerk: 14250-2021

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre,

Wettelijk kader

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor:

- Het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens, zoals deze genoemd zijn in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW), voor zover daardoor een verbod of gebod wordt ingesteld of gewijzigd.

- Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 is het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer in het geding met het instellen van de maatregelen op de Oude Winterswijkseweg;

Gelet op onderstaande overwegingen wordt het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer van ondergeschikt belang geacht.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De Winterswijkseweg en de Oude Winterswijkseweg zijn gelegen binnen de bebouwde kom van Groenlo. Deze weg is in beheer bij de gemeente Oost Gelre. De wegencategorisering van de gemeente Oost Gelre is opgenomen in het Integraal Verkeersprogramma 2014-2024. Deze wegencategorisering sluit aan bij het landelijke beleid Duurzaam Veilig. De Winterswijkseweg en de Oude Winterswijkseweg zijn wegen met een ontsluitend karakter voor het verkeer binnen de bebouwde kom en hebben daarmee een verkeersfunctie. De verblijfsfunctie is ondergeschikt.

In december 2018 is een petitie gestart om de (Oude) Winterswijkseweg - Parralelweg veiliger te maken, vooral voor fietsers. Veel inwoners van Groenlo hebben zich via de petitie uitgesproken en riepen op snel met maatregelen te komen. Er zijn een tweetal tijdelijke maatregelen getroffen in de vorm van een vrachtwagenverbod en het inzetten van verkeersregelaars op het kruispunt. Als gevolg van de petitie is een onderzoek en analyse uitgevoerd voor maatregelen op (middel)lange termijn.

In de huidige situatie is sprake van een smalle, drukke vormgeving op het kruispunt van de (Oude) Winterswijkseweg en de Parallelweg. Veel verschillende weggebruikers met verschillende doelen maken gebruik van deze weg. Er is dan ook sprake van relatief veel kruisend verkeer.

Objectief gezien zijn er geen ongevallen geregistreerd. De ervaren verkeersonveiligheid wordt vooral veroorzaakt door de krappe bochten. Hierbij speelt vooral ook de combinatie tussen vrachtverkeer/bussen en fietsverkeer een rol. De entree van Groenlo aan deze zijde heeft een ontsluitingsfunctie voor veel verschillende doelgroepen en bestemmingen te weten;

- centrumgebied;

- bedrijventerrein;

- sport-/recreatiegebieden;

- de ontsluiting van woongebieden.

Deze complexe verkeerssituatie maakt dat gebruikers zich ongemakkelijk voelen bij het gebruik van dit kruispunt. Vooral de fietsers ervaren dat zij in de ‘knel’ komen tussen het overige verkeer.

Belangrijkst knelpunt in deze situatie is dat de hoofdstromen tussen de verschillende herkomsten en bestemmingen elkaar kruisen op een relatief smal/klein kruispunt en daarbij bijzondere manoeuvres moeten uitvoeren. Voor middellange termijn is inmiddels besloten om de volgende verkeersmaatregelen te treffen:

- Aanleggen van vrijliggende fietspaden aan de noord- en zuidzijde van het kruispunt

- Instellen van voorrang voor fietsers

- Het verbreden van de bochten op de Oude Winterswijkseweg

Dit heeft als doel om bij te dragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de fietser een ‘eigen’ verkeersruimte krijgt, waardoor een meer veilige situatie voor hen wordt gerealiseerd. Dit verbetert naar verwachting de verkeersveiligheid/ het verkeersveiligheidsgevoel. Daarnaast wordt de doorstroming verbeterd door middel van het verbreden van de bochten op de Winterswijkseweg, zo hoeft groot verkeer (vrachtverkeer/bussen) niet meer op elkaar te wachten om elkaar te passeren.

Er worden vrijliggende fietspaden gerealiseerd om de fietser zijn eigen verkeersruimte te geven. Deze verkeersruimte is noodzakelijk om de verkeersveiligheid en het gevoel van veiligheid op de (Oude) Winterswijkseweg te verbeteren.

In verband met het aanwijzen van een verplicht fietspad tussen de Parallelweg en de (Oude) Winterswijkseweg wordt op het kruispunt tussen de Oude Winterswijkseweg en de Winterswijkseweg een voorrangssituatie gecreëerd voor fietsers die komend vanaf het centrum van Groenlo naar de Oude Winterswijkseweg gaan. Voor het overige wegverkeer bestond deze voorrangssituatie al in het huidige ontwerp.

Door het verbreden van de bochten op de (Oude) Winterswijkseweg wordt er meer ruimte gecreëerd voor het vrachtverkeer om veilig te passeren.

Ten zuiden van de Oude Winterswijkseweg is ter hoogte van het hiervoor genoemde kruispunt daarnaast een kantoor gevestigd. Dit kantoor heeft eigen parkeergelegenheid. Om de circulatie rondom het pand te verbeteren wordt een relatief smalle weg langs het pand aangelegd. Gelet op de beperkte wegbreedte wordt deze weg aangewezen als eenrichtingsweg in zuidelijke richting.

Bovenstaande maatregelen kunnen worden gerealiseerd door het plaatsen en/of verwijderen van de verkeersborden B6, C2, C3 en G11 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen en/of verwijderen van haaientanden en fietssymbolen op het wegdek.

Bovenstaande onderbouwing vormt de basis om onderstaande verkeersmaatregel te nemen.

Het besluit

Het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre besluit:

- door middel van het plaatsen van de verkeersborden G11 van bijlage 1 van het RVV 1990 zowel ten noorden als ten zuiden van de Oude Winterswijkseweg vrijliggende fietspaden aan te wijzen tussen de aansluitingen met de Parallelweg en de Winterswijkseweg;

- door middel van het verwijderen van fietssymbolen op het wegdek zowel ten noorden als ten zuiden van de Oude Winterswijkseweg de fietsstroken op te heffen tussen de aansluitingen met de Parallelweg en de Winterswijkseweg;

- door middel van het plaatsen van de verkeersborden B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 inclusief haaientanden een voorrangsregeling in te stellen op de fietsoversteek van de Oude Winterswijkseweg over de Winterswijkseweg, waarbij bestuurders die zich bevinden op de Winterswijkseweg voorrang moeten verlenen aan fietsers op de fietsoversteek;

- door middel van het plaatsen van de verkeersborden C2 en C3 van bijlage 1 van het RVV 1990 een eenrichtingsweg in zuidelijke richting in te stellen op de nieuwe weg rondom het pand met het adres Winterswijkseweg 37. 

Advies politie

Op basis van artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de verkeersadviseur van de Politie Oost Nederland. De politie adviseert positief over het voorgenomen verkeersbesluit.

Publicatie

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Dit moet op grond van artikel 26 van het Besluit administratieve bepaling inzake het wegverkeer.

Lichtenvoorde, 22 juli 2021

Namens burgemeester en wethouders van Oost Gelre,

Mariska Winter

Afdeling Omgeving

Bezwaar en beroep

Bent u het er niet mee eens?

Bent u het met dit besluit niet eens, dan kunt u een bezwaarschrift indienen. U kunt dit doen op basis van de Algemene wet bestuursrecht. Hoe u dat kunt doen, leest u hier.

Een bezwaarschrift

U kunt een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders. Het adres is: Postbus 17, 7130 AA Lichtenvoorde.

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift schriftelijk indient binnen zes weken na de dag waarop wij deze brief hebben gestuurd. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen. Het is niet mogelijk om uw bezwaarschrift via e-mail in te dienen.

In het bezwaarschrift moet in ieder geval staan:

- Uw naam en adres, de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft, een omschrijving van het besluit waar het bezwaarschrift tegen gericht is (u kunt bijvoorbeeld een kopie van een brief of publicatie meesturen of u vermeldt de datum van de publicatie of datum en kenmerk van de brief), de reden waarom u bezwaar maakt en uw handtekening.

- Vermeldt u links bovenaan de envelop en de brief het onderwerp ‘bezwaarschrift’? Dit zorgt voor een snellere verwerking.

Voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt tegen dit besluit dan blijft het besluit van kracht. Heeft dit voor u op korte termijn gevolgen en wilt u hier iets tegen doen, dan kunt u de rechtbank vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit kunt u alleen doen als u ook een bezwaarschrift heeft ingediend. U kunt een voorlopige voorziening vragen door een brief te sturen aan: Rechtbank Gelderland, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. De rechtbank zal dan in de regel op korte termijn een spoedzitting plannen.

Naar boven