Paraplubestemmingsplan woningsplitsing, kamerverhuur en toeristische verhuur

Burgemeester en wethouders van Zaanstad maken bekend dat de gemeenteraad op 8 juli 2021 ten opzichte van het ontwerp gewijzigd heeft vastgesteld:

 

  • Het paraplubestemmingsplan woningsplitsing, kamerverhuur en toeristische verhuur.

Inhoud paraplubestemmingsplan

Zaanstad krijgt steeds vaker te maken met het splitsen van woningen, kamerverhuur en toeristische verhuur. Dit levert extra woonruimte op voor bijvoorbeeld studenten, jongeren en arbeidsmigranten, maar tegelijkertijd zijn er negatieve gevolgen doordat een deel van de woningvoorraad niet meer beschikbaar is voor andere huishoudens zoals gezinnen. Bovendien betekent het een extra druk op de leefbaarheid in de wijk door extra parkeerdruk en geluidsoverlast.

 

In het paraplubestemmingsplan wordt een verbod ingesteld voor woningsplitsing en kamerverhuur. Met een omgevingsvergunning kan daarvan worden afgeweken, waardoor kamerbewoning en woningsplitsing in bepaalde gevallen wel mogelijk kan worden gemaakt. Voor toeristische verhuur worden in dit paraplubestemmingsplan regels vastgelegd. Zo geldt onder andere dat binnen de gemeente Zaanstad maximaal 4 personen gebruik mogen maken van een bed & breakfast gelegenheid.

 

Het paraplubestemmingsplan is van toepassing op het gehele grondgebied van de gemeente Zaanstad met uitzondering van de gebieden waarvoor een beheersverordening geldt.

 

Inzage

Het raadsbesluit en het paraplubestemmingsplan liggen met ingang van vrijdag 23 juli 2021 tot en met donderdag 2 september 2021 op de volgende wijzen ter inzage:

  • de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl; (alleen bestemmingsplan)

  • als pdf bestand op de gemeentelijke website: www.zaanstad.nl (zoekterm ‘bestemmingsplan’);

  • in papieren vorm bij de balie van Klantcontact Vergunningen in het stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam.

 

Vanwege de nieuwe landelijke richtlijnen tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn de openingstijden van de publieksbalie Vergunningen en Voorzieningen gewijzigd. De balie van het vergunningencentrum is alleen nog digitaal en telefonisch bereikbaar (telefoonnummer: 14075). Geadviseerd wordt telefonisch een afspraak te maken.

 

Besluitnummer

Het paraplubestemmingsplan heeft het identificatienummer NL.IMRO.0479.STED3887BP-0301.

  •  

Beroep bestemmingsplan

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep worden ingesteld door:

 

  • Belanghebbenden;

  • Niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend;

  • Niet-belanghebbenden van wie redelijkerwijs niet verwacht kon worden dat zij een zienswijze hebben ingediend.

  •  

Beroepschriften moeten worden verzonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag.

 

Meer informatie over beroep staat op de website www.raadvanstate.nl.

  •  

Zaandam, 21 juli 2021

Burgemeester en wethouders van Zaanstad

Naar boven