Algemeen Belang Besluit sportaccommodaties Beesel

 

Raadsbesluit

onderwerp: Algemeen Belang Besluit sportaccommodaties Beesel

zaaknummer: 0889240788

 

De raad van de gemeente Beesel

- gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beesel van 18 mei 2021 ‎,

- Gelet op artikel 25, h, vijfde en zesde lid van de Mededingingswet;

 

B E S L U I T:

  • 1.

    Vast te stellen dat de volgende economische activiteiten plaatsvinden in het algemeen belang in de zin van artikel 25, vijfde lid, van de Mededingingswet”:

    - Verhuur en ingebruikgeving / exploitatie sportaccommodaties.

     

Toelichting:

 

Inleiding

Hoofdstuk 4b van de Mededingingswet heeft tot doel het creëren van zo gelijk mogelijke concurrentieverhoudingen tussen overheden die als aanbieder van goederen of diensten aan derden optreden. (ondernemer) enerzijds en andere, particuliere ondernemingen anderzijds (Kamerstukken II, 2007-2008, 31354, nr. 3, blz. 2). Overheden moeten zich houden aan gedragsregels bij het verrichten van economische activiteiten. Een van deze gedragsregels is de verplichting om afnemers van een product of dienst ten minste de integrale kosten van dat product of die dienst in rekening te brengen, zoals bepaald in artikel 25i, eerste lid, van de Mededingingswet.

 

Maar in artikel 25h, vijfde lid, van de mededingingswet staat dat hoofdstuk 4b niet van toepassing is op economische activiteiten die plaatsvinden in het algemeen belang. Op grond van artikel 25h, zesde lid, van de Mededingingswet stelt de gemeenteraad vast wélke economische activiteiten plaatsvinden in het algemeen belang voor gemeenten.

De vaststelling dat sprake is van een algemeen belang dat, afgewogen tegen het belang van de betrokken particuliere onderneming(en), rechtvaardigt dat een economische activiteit buiten de reikwijdte van de gedragsregels van hoofdstuk 4b van de Mededingingswet wordt geplaatst vraagt een deugdelijke motivering.

 

Relevante feiten

De gemeente Beesel heeft een aantal sportaccommodaties in eigendom, te weten:

- Gymzaal Offenbeek, Lindelaan 1 Reuver ( kadastraal bekend gemeente Beesel, sectie C nummer 3110, gedeeltelijk)

- Gymzaal Beesel, Kerstenbergweg 1 Beesel (kadastraal bekend gemeente Beesel, sectie F nummer 1635, gedeeltelijk)

- Sporthal de Schans, Bosdaellaan 1 Reuver (kadastraal bekend gemeente Beesel, sectie B nummer 4365, gedeeltelijk)

- Sportpark Dijckerhof, Sint Jozefweg 64 B Reuver

- Sportpark de Solberg, Sint Antoniusstraat 17 Beesel

 

Algemeen belang

De raad van de gemeente Beesel ziet een algemeen belang in het verhuren en exploiteren van sportaccommodaties binnen de gemeente. Dit algemeen belang is gelegen in de volksgezondheid en ook in het maatschappelijk welzijn. Een sportaccommodatie biedt gelegenheid tot sport en beweging, ontmoeting en verrijking van inwoners / vrijwilligers en is daarmee dienstig aan dit belang.

 

Ten eerste is het feit van algemene bekendheid dat sport en beweging een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van gezondheidsproblemen zoals overgewicht, diabetes en depressie. De gemeente zet zich in voor een gezonde en actieve leefstijl in een gezonde omgeving, zoals blijkt uit haar initiatief ‘gewoon samen fit’. De raad van de gemeente ziet jongeren op gezond gewicht en een omgeving die uitnodigt tot gezond gedrag dan ook als belangrijke speerpunten. Sportaccommodaties dragen bij aan deze doelstellingen. Bovendien dragen verenigingen bij aan belangrijke thema’s uit de toekomstvisie: saamhorigheid, beleven en jong. Verenigingen hebben de kracht te verbinden. Zij zorgen voor ontmoeting en ontspanning.

 

Bovenal stelt de raad zich op het standpunt dat dit algemeen belang alleen dan gediend is, wanneer al haar inwoners de kans hebben om gebruik te maken van genoemde sportaccommodaties, ongeacht hun financiële draagkracht. De toegang tot de sportaccommodaties moet daarom laagdrempelig zijn, via betaalbare huurtarieven voor verenigingen waarmee ook het lidmaatschap van een sportvereniging betaalbaar blijft. Indien de integrale kostprijs aan de exploitanten in rekening wordt gebracht, dan leidt dat tot een hoge drempel voor deelname aan sportactiviteiten.

 

Binnensportaccommodaties

De Stichting Beheer Binnensport Beesel (SBBB) heeft sinds januari 2017 een overeenkomst met de gemeente Beesel om de gemeentelijke binnensportaccommodaties te exploiteren. De stichting heeft de exploitatie van Optisport BV overgenomen. Destijds is door de gebruikers van de binnensportaccommodaties aangegeven het beheer in eigen hand te willen nemen. Vrijwilligers uit alle verenigingen namen oorspronkelijk zitting in de stichting om zodoende de belangen van iedereen te behartigen. Inmiddels bestaat de stichting uit een vrijwillig bestuur, een bedrijfsleider, vast- en flexibel personeel. De stichting behartigt de belangen van haar gebruikers en stemt deze twee keer per jaar af middels een gebruikersoverleg.

Het beheer en onderhoud wordt de afgelopen jaren op een goede wijze uitgevoerd. De sporthal en 2 gymzalen verkeren in een goede gebouwelijke staat. Daarnaast richt de SBBB zich op haar maatschappelijke functie: een brede ontmoetingsplek creëren door middel van sport, spel, cultuur en gezondheidsactiviteiten. Een belangrijk onderdeel hiervan is de buurtsportcoach die ze sinds augustus 2020 in dienst hebben. In samenwerking met de gemeente, verenigingen, onderwijs en kinderopvang, zet deze professional zich in om verenigingen te ondersteunen en creatief gebruik te maken van de zaalruimte die beschikbaar is.

SBBB voert een gezonde financiële huishouding, ondersteund door een jaarlijkse gemeentelijke exploitatiesubsidie. Dat maakt dat de tarieven steeds laag (en daarmee laagdrempelig) konden blijven. Zonder de jaarlijkse subsidie zou een tariefstijging van ca. 83% (ten opzichte van de huidige tarieven) nodig zijn voor een sluitende exploitatie.

 

Financieel binnensportaccommodaties

- Omzet huur €232.200

- Kosten* €426.200

*Hierin zitten ook de huurkosten die de stichting is verschuldigd aan de gemeente 

- Exploitatietekort €194.000

- Gemeentelijk subsidie €192.400

 

Buitensportaccommodaties

De gemeente is eigenaar van sportpark Dijckerhof en sportpark de Solberg. De gemeente verhuurt de velden op Dijckerhof aan v.v. Reuver. De gemeente verhuurt de velden op de Solberg aan v.v. Bieslo en Korfbalclub Roka. In recent geactualiseerde huurovereenkomsten zijn de afspraken gemaakt over de verdeling van verantwoordelijkheden met betrekking tot het onderhoud en vervanging van velden, hekwerken etc. De verenigingen hebben de opstallen in eigendom.

 

Financieel buitensportaccommodaties

Huren en pachten (prijspeil 2020):

- Bieslo €6.511

- Roka €1.151

- v.v. Reuver €9.519

 

Andere exploitatielasten gemeente:

- personeel

- belastingen

- kapitaallasten accommodatie

- kapitaallasten LED verlichting (vanaf 2022)

- onderhoud groen, incl. maaien

- onderhoudsvoorziening

Totaal: € 79.600

 

Subsidie sportverenigingen

Sportverenigingen krijgen subsidie op basis van de grondslagen: basisbedrag € 860, € 3 per lid en 20 % van de trainerskosten. Voor binnensportverenigingen die sporten in gemeentelijke binnensportaccommodaties komt daar nog bij subsidie 45 % huisvestingskosten. Voor bovenstaande verenigingen leidt dit tot de volgende subsidie bedragen:

  • 1.

    Bieslo €4.784 (bedrag 2021)

  • 2.

    Roka €4.421

  • 3.

    v.v. Reuver €10.171*(*bedrag 2021, v.v. Reuver gaat voor 2022 nieuwe aanvraag indienen ivm daling trainerskosten en daarmee ook daling subsidie)

Bevoegdheid

Het voorgaande heeft de raad van de gemeente Beesel bewogen te onderzoeken of zij in redelijkheid gebruik kan maken van haar bevoegdheid op grond van artikel 25, zesde lid, van de Mededingingswet, door vast te stellen dat verhuur en exploitatie van gemeentelijke sportaccommodaties zullen plaatsvinden in het algemeen belang.

 

De raad overweegt dat het nagestreefde algemeen belang is gediend met een voortzetting van de tarieven zoals die nu gehanteerd worden:

Enerzijds wordt het door de gemeente beoogde effect met deze tariefstelling daadwerkelijk bereikt. Anderzijds wordt enig nadeel voor betrokken ondernemingen zoveel mogelijk beperkt.

 

De raad van de gemeente Beesel overweegt dat een algemeen-belang-besluit onder deze omstandigheden niet zal resulteren in enig nadeel voor betrokken ondernemingen, althans niet in enig nadeel dat redelijkerwijs niet ten laste van de betrokken onderneming(en) behoort te blijven en waarvoor compensatie moet worden aangeboden.

 

Om voorgaande reden besluit de raad van de gemeente Beesel vast te stellen dat bruikleen en exploitatie van de (binnen)sportaccommodaties plaatsvinden in het algemeen belang in de zin van artikel 25, vijfde lid, van de Mededingingswet.

 

Aldus vastgesteld door de raad van Beesel in zijn openbare vergadering van ‎14 juni 2021

 

 

griffier,

voorzitter,

N.H.P. Vintcent MA

B.C.M. Vostermans

 

Bezwaarclausule

Als u het niet eens bent met dit besluit en u bent belanghebbende, dan kunt u binnen 6 weken na de verzenddatum van dit besluit, een bezwaarschrift indienen bij de raad van de gemeente Beesel, Postbus 4750, 5953 ZK in Reuver. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en bevat uw naam, adres, dagtekening, het besluit waartegen het gericht is en de reden waarom u bezwaar maakt.

 

Naar boven