Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 23 - 2021

Onderzoek inwonerspanel over Transitievisie Warmte

Het digitaal inwonerspanel van de gemeente Bladel wordt ingezet om inwoners vanaf 16 jaar makkelijk en snel hun mening te laten geven over allerlei onderwerpen. Veel inwoners doen hier al aan mee. In juni staat een nieuw onderzoek gepland.

Om Nederland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zijn nationale en internationale doelen afgesproken. Eén van de doelen is dat in 2050 geen aardgas meer wordt gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Overstappen op duurzamere alternatieven voor aardgas is daarom noodzakelijk. Dit heet de warmtetransitie. Deze verandering betekent wat voor ons allemaal. Daarom wordt dit keer onderzocht hoe de warmtetransitie leeft bij inwoners, of en wanneer ze betrokken willen worden en op welke manier.

Heeft u zich nog niet aangemeld voor het inwonerspanel en wilt u graag meedoen aan dit onderzoek (en toekomstige onderzoeken)? Ga dan naar www.inwonerspanelbladel.nl en klik op ‘Aanmelden’. U wordt dan gevraagd om enkele gegevens in te vullen, zodat u de juiste vragenlijsten toegestuurd krijgt. Er wordt zeer zorgvuldig en vertrouwelijk omgegaan met uw gegevens en deze worden anoniem verwerkt.

De gemeente werkt samen met Research 2Evolve, een gespecialiseerd onderzoeksbureau. Deze onafhankelijke partij beheert het inwonerspanel en voert de onderzoeken uit namens de gemeente. Op www.inwonerspanelbladel.nl vindt u meer informatie en kunt u ook uw vragen stellen.

 

Inschrijvingen gebruik sporthallen X-sport Bladel en Eureka Hapert seizoen 2021-2022

Ook komend seizoen worden er, voor de binnensporten, weer ruimtes beschikbaar gesteld in de sporthallen X-sport in Bladel en Eureka te Hapert.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier op de website van de gemeente Bladel (www.bladel.nl/sporthallen). Het kan hierbij gaan om een vast uur voor uw vereniging gedurende het hele seizoen of voor incidenteel gebruik. Er kan voor zowel doordeweeks gebruik (trainingen) als voor gebruik in het weekend (wedstrijden) ingeschreven worden. Alle inschrijvingen moeten vóór 5 juli binnen zijn bij de gemeente Bladel.

De sporthallen zijn beschikbaar in het aankomende seizoen van 6 september 2021 tot en met 22 juli 2022, een aantal feestdagen uitgezonderd. Deze feestdagen en de tarieven voor 2021 zijn te vinden op www.bladel.nl/sporthallen.

Voor het huren van een ruimte in de sporthal X-sport te Bladel en/of Eureka te Hapert gelden bepaalde gebruiksvoorwaarden waar iedereen zich aan moet houden. Ook zijn er toewijzingscriteria en op basis daarvan worden de verenigingen ingedeeld. De gebruiksvoorwaarden en toewijzingscriteria zijn ook terug te vinden op de website van de gemeente Bladel.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met Niek van Boekel, afdeling Ontwikkeling (telefoon 0497 – 361 636 of n.vanboekel@bladel.nl).

 

Voortgang controle bedrijven en bedrijfswoningen op bedrijventerrein De Sleutel

Begin 2019 is een start gemaakt met controles van bedrijven en bedrijfswoningen op bedrijventerrein de Sleutel in Bladel. Inmiddels is een groot deel van de bedrijven en bedrijfswoningen gecontroleerd door VTH de Kempen.

Het college van B&W heeft besloten deze controles uit te voeren omdat er sprake was van illegale bewoning van bedrijfswoningen en panden. De gemeente Bladel wil ook actueel inzicht in het gebruik van de panden en naleving van milieumeldingen en -vergunningen. Op deze manier blijft de veiligheid van het terrein gewaarborgd en de gemeente kan gevestigde ondernemers de ruimte bieden voor hogere milieucategorieën en -activiteiten. Daarnaast moeten inwoners op een goede en veilige manier kunnen wonen.

Tijdens de controles is een aantal bedrijven aangesproken. Illegale situaties worden gehandhaafd. Naast de controles zet de gemeente samen met politie, brandweer en ondernemersvereniging OBGB ook in op het Keurmerk Veilig Ondernemen, waaronder het regelmatig controleren van de terreinen en informatievoorziening over veiligheid.

Er wordt doorgegaan met de controles totdat alle panden en bedrijfswoningen zijn gecontroleerd.

 

Commissievergaderingen in juni 2021

In juni 2021 vinden drie commissievergaderingen plaats:

• Commissie Grondgebied op maandag 14 juni 2021.

Op de agenda staat o.a. Jaarstukken 2020, Perspectiefnota 2021, Sport- en recreatiecomplex Egyptische Poort, Stedenbouwkundige visie Hapert, Beleidskader CPO, Bestemmingsplan Stedelijk Gebied, Bestemmingsplan Langrijt 4 Hoogeloon.

• Commissie Inwoners op dinsdag 15 juni 2021.

Op de agenda staat o.a. Jaarstukken 2020, Perspectiefnota 2021, Fraude KempenPlus, Begroting GGD Brabant-Zuidoost.

• Commissie Middelen & Algemene Zaken op maandag 21 juni 2021.

Op de agenda staat o.a. Jaarstukken 2020, Perspectiefnota 2021, Aanwijzing lokale media-instelling, Begrotingen 2022 gemeenschappelijke regelingen (VRBZO, GRSK, MRE, KBP).

De conceptagenda’s en vergaderstukken kunt u inzien via www.bladel.nl/gemeenteraad. De vergaderingen van de commissies zijn openbaar, beginnen om 19.30 uur en vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Bladel.

Spreekrecht

Als burger kunt u tijdens een commissievergadering inspreken over de geagendeerde raadsvoorstellen. Een verzoek om spreekrecht meldt u voorafgaand bij de griffier via griffie@bladel.nl.

Besluitvorming op 8 juli 2021

Commissies bereiden de besluitvorming van de gemeenteraad voor. Over de raadsvoorstellen in de commissies neemt de gemeenteraad in de raadsvergadering van 8 juli 2021 een besluit.

 

Heeft u het NL-Alert testbericht ontvangen? Praat erover met uw buren

Ontving u het NL-Alert testbericht op maandag 7 juni? Dan weet u hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Toch is het ontvangen van het NL-Alert testbericht niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen denken dat de ‘vaste lijn’ voldoende is om bereikbaar te zijn en hebben hun mobiele telefoon uitstaan. Of zeggen: “als ze mij nodig hebben, weten ze me wel te vinden.”

Herkent u dit bij mensen in uw buurt? Het kan belangrijk zijn om altijd bereikbaar te zijn. Een NL-Alert krijgen we immers niet zomaar. Dan is het wel een veilig idee om te weten dat ook de mensen in uw buurt op de hoogte zijn. Ook zij weten zo wat er aan de hand is en wat zij moeten doen. Bent u de buurtbewoner die de meeste buren wel kennen? Ga het gesprek met uw buren aan. En geef uw buren deze boodschap mee: ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan.

Ga het gesprek aan

Mochten uw buren niet altijd bereikbaar willen zijn, dan kunt u aangeven dat u hen informeert bij een noodsituatie. Ook kunt u aangeven dat het wegleggen van de mobiele telefoon een goede optie kan zijn, bijvoorbeeld in een andere kamer of in een la. Het harde, doordringende geluid van NL-Alert verschilt van een gewoon bericht en is goed hoorbaar, ook op meer afstand.

Geen NL-Alert ontvangen, wel geïnformeerd*

“Ineens stond mijn bovenbuurman Paul weer voor de deur. Ik dacht dat hij iets was vergeten nadat we die ochtend een kopje koffie hadden gedronken”, zegt Marja (82). “Dat bleek niet het geval. Paul had een NL-Alert ontvangen over een brand bij het tuincentrum verderop en vroeg of ik dat ook had ontvangen. Nee, zei ik, mijn mobiele telefoon stond nog uit na de koffie van vanmorgen. Gelukkig was Paul behulpzaam en hielp hij mij met het dichtdoen van de ramen. De volgende keer laat ik mijn mobiel aanstaan, zodat ik zeker weet dat ik NL-Alert ontvang.”

Het belang van NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt en informeert over noodsituaties. Denk aan een grote brand, gifwolk of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat uitgelegd wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie en updates kunt vinden. Ontvangt u een NL-Alert op uw mobiele telefoon? Dan weet u meteen wat er bij u in de buurt aan de hand is, wat u moet doen en hoe u anderen hierbij kunt helpen.

Over de campagne

Om beter te waarschuwen en te informeren bij noodsituaties, start de overheid de campagne ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’. De campagne stimuleert mensen om hun mobiele telefoon aan te laten staan zodat zij een NL-Alert altijd kunnen ontvangen. Kijk voor meer informatie over NL-Alert op www.nl-alert.nl.

EU-subsidie

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

*dit is een fictief ervaringsverhaal

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van de gemeente Bladel

 

Werk: Oprichten van appartementen, het Laar/Beukenbos Bladel.

Het Laar is niet toegankelijk vanuit richting Bleijenhoek.

Periode: week 37-2020 t/m week 40-2021

Uitvoering: Borrenbergs Bouwbedrijf B.V. (Luyksgestel).

 

Werk: Herinrichting Kranenberg Casteren.

Periode: week 08-2021 t/m week 39-2021

Uitvoering: J. van Uijthoven & Zn. B.V. (Hapert).

 

Werk: Klimaatregeling fase 1 Hoogeloon.

Periode: week 09-2021 t/m week 52-2021

Uitvoering: Aannemingsbedrijf Van der Zanden B.V. (Moergestel).

 

Werk: Herinrichting fase 1,Europalaan Bladel

Periode: week 17 t/m week 29-2021

Uitvoering: Wegenbouw Steevens (Valkenswaard).

 

Werk: Groot asfaltonderhoudswerkzaamheden op diverse locaties in de gemeente Bladel.

Periode: week 23 t/m week 30-2021

Uitvoering: KWS Infra Eindhoven.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een medewerker van het Klant Contact Centrum (KCC), tel. 0497-361636.

Naar boven