Gemeente Beesel - Detailhandelsbeleid Gemeente Beesel

De gemeenteraad heeft op 3 mei 2021 het Detailhandelsbeleid Gemeente Beesel vastgesteld.

In het detailhandelsbeleid leggen we de grenzen van de centrumgebieden in de kernen Beesel, Offenbeek en Reuver vast. Door de centra voor voorzieningen in de kernen compacter te maken, willen we de levendigheid en leefbaarheid in de centra en levensvatbaarheid van voorzieningen vergroten.

Het detailhandelsbeleid vormt de basis voor verdere ruimtelijke verankering, waardoor we met ruimtelijke instrumenten de winkelleegstand willen aanpakken. Hiermee creëren we voor eigenaren voorzienbaarheid van wijzigingen in het beleid.

De uitgangspunten van het beleid zijn:

  • Huidige vestigingen buiten de centrumgebieden mogen blijven bestaan, zolang ze actief zijn.

  • Bij aanvragen voor nieuwe vestigingen en/of uitbreidingen van bestaande vestigingen buiten de centrumgebieden hanteren wij in beginsel het principe “nee, tenzij”. Bij een verzoek om afwijking van het algemene principe om geen nieuwvestiging of uitbreiding buiten de centrumgebieden toe te staan, vragen wij een de onderbouwing aan de aanvrager. Op basis hiervan maken we een maatwerkafweging.

  • We gaan het bestemmingsplan aanpassen zodat detailhandel alleen is toegestaan binnen de afgebakende centrumgebieden op locaties waar dat nu ook is toegestaan (met uitzondering van bestaande vestigingen buiten de centrumgebieden). We creëren voorzienbaarheid door deze bestemmingsplanaanpassing minimaal een jaar na vaststelling van dit beleid in procedure te brengen. Als het pand van een bestaande vestiging buiten de afgebakende centrumgebieden langer dan een jaar leeg staat, gaan we eveneens over tot het schrappen van de detailhandelsbestemming.

  • Bij leegstaande panden buiten de centrumgebieden staan we in beginsel positief tegenover een transformatie naar een andere functie, mits dat past binnen de geldende beleidskaders en behoefte.

  • Wij inventariseren de locaties buiten de centrumgebieden, die de bestemming detailhandel hebben, maar niet als zodanig worden gebruikt. Bij deze locaties komt de bestemming detailhandel te vervallen.

Het vastgestelde beleid, inclusief de kaarten met de afbakening van de centrumgebieden, kunt u raadplegen op onze website https://www.beesel.nl.

Naar boven