Gemeente Nijkerk - Besluitenlijst van de vergadering van raadscommissie I op 13 februari 2020

Aanvang 20.00 uur, Raadzaal, Stadhuis Nijkerk

Aanwezig: de voorzitter: H.J. Bokkers, de commissiegriffier: F.J.A. Meijer-de Leeuw, de leden: T.J. Blankesteijn (CDA), A.M. Boer (ChristenUnie-SGP), R. van Hussel (VVD), A. Klompenhouwer (De Lokale Partij), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), J.B. Nijeboer-van Dijk (VVD), W.H. van Veelen (PRO21), B.H. Verbeek (PRO21), L.J.M. de Wals (PRO21), J.W.J. Weel (CDA), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA), J.W. Wicherink (De Lokale Partij), B. van der Woerd (VVD). Verder zijn aanwezig de wethouder Dijksterhuis (agendapunten 3, 4 en 5) en burgemeester Renkema (agendapunten 5 en 6) met als ambtelijke ondersteuning R. Schuurman (agendapunt 3), Jan Heiner (agendapunt 5), R. Mahulete (agendapunt 5) en V. Simonse-Loos (agendapunt 5).

1. Opening en vaststelling van de agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Openstaande moties en toezeggingen

Geen opmerkingen.

3. Kaderbrief Regio De Vallei 2021 (2020-001)

De commissieleden geven aan zich te kunnen vinden in het voorstel. Er wordt nog een aantal vragen gesteld over de toekomstige samenwerking binnen Regio De Vallei. Wethouder Dijksterhuis beantwoordt de vragen en geeft aan dat er waarschijnlijk in de 2e helft van dit jaar meer duidelijkheid zal komen over de samenwerking.

Het voorstel kan wat de commissie betreft zonder debat worden behandeld in de raadsvergadering van 20 februari 2020.

4. Kaderbrief Valleihopper 2021-2024 (2020-016)

Het raadsvoorstel wordt besproken door de commissieleden.

Er worden vragen gesteld, onder meer over:

- De aanbesteding van het leerlingenvervoer; de commissieleden geven o.a. aan stabiliteit en continuïteit van groot belang te vinden;

- De voorgenomen overgang van het beheerbureau naar de gemeente Barneveld;

- De stand van zaken met betrekking tot bezwaarschrift dat is ingediend tegen het besluit van de provincie Gelderland om te stoppen met de Wmo-vervoerssamenwerkingsovereenkomst;

- Het gebruik van de Wmo-vervoerspas;

- De wijze van dekking van de structurele meerkosten en het moment van definitieve besluitvorming over de kosten.

Wethouder Dijksterhuis reageert op de gestelde vragen en zegt toe:

- na te gaan of de gemeente kosten heeft als een houder van Wmo-vervoerspas deze pas niet gebruikt en zo ja of er beleid is om dan na te vragen wat de reden van geen gebruik is en te kijken of de indicatie voor het verstrekken van de vervoerspas overeind moet blijven;

- een jaar nadat het beheerbureau Valleihopper bij de gemeente Barneveld is gepositioneerd de raad middels een raadsinformatiebrief te informeren over de ervaringen tot dan toe en daarbij ook inzichtelijk te maken wat de kosten van het beheerbureau zijn.

Daarnaast zal de wethouder nagaan of de formulering van het voorgestelde beslispunt 3 (m.n. 4e aandachtstreepje) juist is. De raad zal hierover volgende week middels een notitie nader worden geïnformeerd en - indien nodig - zal het college met een gewijzigd raadsvoorstel komen.

Het voorstel blijft wat de raadscommissie betreft met debat geagendeerd voor de raadsvergadering van 20 februari 2020.

5. Kaders en conceptbegroting 2021 Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (2020-015)

De kaders en conceptbegroting 2021 VGGM worden door de commissieleden besproken. Er wordt waardering uitgesproken voor het werk dat de hulpdiensten en de vrijwilligers doen.

De commissieleden spreken onder meer over:

- De rechtspositie van vrijwilligers;

- Veilig Thuis (wanneer kan de raad een zienswijze indienen over dit deel van de begroting?);

- Het project ‘Goede Start voor kinderen’ in relatie tot de lokale initiatieven op dit gebied;

- Ambulance (o.a. aanrijtijden en standplaatsen);

- Regionale informatiebijeenkomsten over de kaders en conceptbegroting (o.a. of hierbij voldoende gelegenheid is om ook Nijkerkse zaken aan te kaarten?)

Met betrekking tot de gewijzigde planning & control cyclus geven de commissieleden aan zich daar op zich in te kunnen vinden. Wel wordt opgemerkt dat de raden ook bij voorgenomen begrotingswijzigingen een zienswijze moeten kunnen blijven indienen. Dit lijkt te ontbreken in het ontvangen overzicht. Het college zal de conceptbrief aan regio VGGM op dit punt aanvullen. Daarnaast geven de commissieleden aan het van belang te vinden dat stukken tijdig (vanuit de regio) worden ontvangen, zodat de raad voldoende tijd heeft om zich een mening kunnen vormen.

Het voorstel kan wat de raadscommissie betreft zonder debat worden behandeld in de raadsvergadering van 20 februari 2020, tenzij de aangevulde brief aanleiding geeft voor debat.

6. Kaderbrief 2021-2024 Regio Foodvalley (2020-008)

De commissieleden bespreken de kaderbrief en geven aan zich in hoofdlijnen te kunnen vinden in het raadsvoorstel. Met betrekking tot de financiële consequenties voortvloeiend uit de nog vast te stellen Strategische Agenda geven de commissieleden aan zich te kunnen vinden in het voorstel om deze integraal af te wegen bij de Voorjaarsnota. Ze vragen zich hierbij wel af hoe dit procesmatig moet als de behandeling van de begroting voor Regio Foodvalley al in mei is en de behandeling van de Voorjaarsnota in juli. Ook wordt gevraagd in hoeverre de gemeente Nijkerk hierbij dan nog vrijheid heeft om eigen keuzes te maken. Burgemeester Renkema reageert hierop.

Op voorstel van de raadscommissie wordt de conceptbrief aan de regio door het college aangevuld met de zinsnede dat de gemeente Nijkerk het belang onderschrijft van de onderwerpen die in de Strategische Agenda worden aangegeven, maar dat er tegelijkertijd ten aanzien van de beschikbare financiële middelen ook een eigen afweging in het belang van de gemeente Nijkerk moet worden gemaakt.

Het voorstel kan wat de raadscommissie betreft zonder debat worden behandeld in de raadsvergadering van 20 februari 2020, tenzij de aangepaste brief aanleiding geeft voor debat.

7. Regionale samenwerking

Geen mededelingen.

8. Sluiting

De vergadering wordt om 22.30 uur gesloten.

Opgesteld te Nijkerk op 14 februari 2020.

De commissiegriffier, F.J.A. Meijer-de Leeuw

De voorzitter, H.J. Bokkers

Naar boven