Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 49 - 2020

 

Vaccinatie tegen het coronavirus

Een vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de coronacrisis in Nederland. Als er een goed werkend en veilig vaccin beschikbaar is, wordt er begin 2021 gestart met de vaccinatie.

Hoe een vaccin werkt

Een vaccin kan mensen tegen ziekten beschermen. Kinderen worden bijvoorbeeld gevaccineerd tegen infectieziekten als polio en de mazelen. Zij krijgen dan een vaccin ingespoten. Hierdoor maakt het lichaam antistoffen aan tegen een virus of bacterie. Komt het kind later met het virus of de bacterie in aanraking? Dan is het lichaam hier goed op voorbereid. Het virus of bacterie wordt opgeruimd, zonder dat het kind (ernstig) ziek wordt.

Kabinet besluit over voorrang bij vaccinatie

Zodra er een goedgekeurd vaccin is tegen het coronavirus, zijn er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Het kabinet volgt het advies van de Gezondheidsraad over welke groepen mensen als eerste moeten worden gevaccineerd. Dit zijn ouderen (60-plussers), mensen die tot een medische risicogroep behoren en zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die in direct contact staan met deze groepen worden als eerste gevaccineerd. Als er meer vaccins op de markt komen, kunnen er meer mensen worden gevaccineerd. De vaccinatie is gratis en vrijwillig.

Vaccinatieprogramma in Nederland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), bezig met de voorbereiding van een vaccinatieprogramma. Zij onderzoeken hoe zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een vaccinatie kunnen krijgen. Op een veilige manier. Ook spreken zij met verschillende partijen over waar mensen een vaccinatie kunnen krijgen. Bijvoorbeeld met de GGD. Mogelijk start het vaccinatieprogramma in het eerste kwartaal van 2021.

Onderzoekers zijn nu bezig met de ontwikkeling van vaccins tegen het coronavirus. Zij onderzoeken of het vaccin veilig is en werkt bij mensen.

Ontwikkelen en testen van vaccins

Een goede opzet van de klinische studies en de juiste productie-eisen zijn essentieel voor registratiedossiers van nieuwe coronavaccins die voldoen aan alle voorwaarden op het gebied van werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. De Nederlandse medicijnautoriteit CBG en het Europese Medicijnagentschap (EMA) geven daarom speciaal voor ontwikkelaars van COVID-19-medicijnen en -vaccins, versneld wetenschappelijk advies in vroege fases van het onderzoek.

Op dit moment zijn er 11 coronavaccins in de laatste fase van onderzoek. Als deze met succes is doorlopen kan de fabrikant een aanvraag doen voor een vergunning.

Toelatingsprocedure van vaccins tot de Europese markt

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bepaalt samen met Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en 26 andere nationale medicijnautoriteiten of een coronavaccin op de Europese markt wordt toegelaten.

Farmaceutische bedrijven leveren daarvoor een registratiedossier aan. Bij vaccins tegen COVID-19 worden die dossiers bij EMA aangeleverd, waarna de nationale medicijnautoriteiten deze samen beoordelen.

Het dossier moet alle gegevens hebben die de farmaceutische kwaliteit van het vaccin onderbouwen. Informatie over de ingrediënten, de biologische activiteit, het productieproces en alle controlestappen bijvoorbeeld. Ook kijken de medicijnautoriteiten naar de klinische gegevens. Hebben proefpersonen een goede immuunrespons op het vaccin? Zijn er duidelijk minder besmettingen in de vaccingroep dan in de placebogroep? En zijn er geen ernstige bijwerkingen? Weegt de werkzaamheid op tegen de risico’s? Dan geeft het EMA een positief advies aan de Europese Commissie. Die besluit vervolgens of het vaccin de markt op mag.

Versnelde procedure: rolling review

Gemiddeld duurt de beoordeling van het registratiedossier anderhalf jaar. Soms kan dat sneller. In oktober 2020 zijn voor 3 mogelijke coronavaccins zogenaamde rolling reviews gestart. In dat geval delen farmaceutische bedrijven al tijdens het lopende onderzoek hun resultaten met het EMA. Onderdelen van het dossier die al klaar zijn, kunnen dan sneller beoordeeld worden. Hoe lang de beoordeling duurt, hangt af van de gegevens die aangeleverd worden. En of er nog extra vragen zijn aan de fabrikanten.

De beoordeling start sneller, met extra inzet en capaciteit. Er worden geen belangrijke onderdelen overgeslagen. Geen concessies aan de veiligheid dus.

Afspraken met Europese landen over inkoop

Samen met de andere Europese landen heeft Nederland afspraken gemaakt over de aankoop van vaccins. De Europese Commissie deed dit zodat er een grotere kans is op voldoende en goed werkende vaccins. De vaccins worden, zodra ze zijn goedgekeurd door de Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), verdeeld over de Europese landen. Daarbij wordt gekeken naar hoeveel inwoners een land heeft. Zodra de vaccins zijn goedgekeurd, mogen ze in Nederland worden gebruikt.

Voor veelgestelde vragen, meer informatie over hoe vaccins werken en voor meer informatie over de ontwikkeling van het vaccin kunt u kijken op www.rijksoverheid.nl/coronavaccinatie.

 

Kinderen basisschool verfraaien bouwplaats MFA-Hapert

Donderdag 26 november hebben wethouder Davy Jansen en directeur Gerard Smetsers samen met kinderen van basisschool “Het Palet” een aantal doeken onthuld. Op de doeken staan de mooiste tekeningen die door leerlingen van de groepen 1 tot en met 8 zijn gemaakt. Ze zijn bevestigd tegen de bouwhekken die rondom de bouwplaats van de nieuwe Multi Functionele Accommodatie (MFA) in Hapert zijn geplaatst. In totaal zijn 23 doeken opgehangen.

Opfleuren

Wethouder Davy Jansen: ”De MFA in Hapert brengt zes voorzieningen samen in het centrum van het dorp. In 2022 is dit de plaats voor een gemeenschapshuis, ouderensteunpunt, bibliotheek, basisschool, kinderopvang/peuterspeelzaal en een kerk. Er wordt een integraal kindcentrum ontwikkeld waar plaats is voor opvang, educatie en opvoeding door kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en basisschool. De nieuwe locatie wordt zo ingericht, dat een andere, moderne manier van onderwijs geven mogelijk is. Het is toepasselijk dat de kinderen van de basisschool Het Palet hebben meegewerkt om de bouwplaats wat op de fleuren. En ze mochten in mijn ogen dan ook niet ontbreken bij de onthulling van de mooie doeken met hun eigen tekeningen erop.”

Veel creativiteit

De leerlingen van basisschool “Het Palet” waren gevraagd een tekening te maken van hoe ze verwachten dat (de school binnen) de MFA er straks uit gaat zien. Deze zijn vervolgens op doek geprint. Het resultaat mag er zijn. Verspreid over de totale lengte van de bouwhekken hangen nu 23 doeken met prachtige tekeningen. “Hapert beschikt over creatieve talenten. Goeie tips kan de gemeente nog meenemen in de uitwerking van het ontwerp”, zegt directeur Smetsers met een lach.

 

NL-Alert controlebericht op 7 december

Maandag 7 december rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Het NL-Alert controlebericht ontvangt op uw mobiel. Met het NL-Alert controlebericht kunt u ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Let op: het NL-Alert controlebericht kan luid binnenkomen als u een koptelefoon of oordopjes gebruikt.

Een giftige rookwolk. Een terroristische aanslag. Een grote natuurbrand in een wandelgebied. Alleen bij noodsituaties waarbij direct handelen noodzakelijk is, zetten veiligheidsregio’s NL-Alert in. Dat is belangrijk, want daardoor weten Nederlanders dat zij alert moeten zijn en in actie moeten komen wanneer zij een NL-Alert ontvangen.

In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie kunt vinden. Negen op de tien Nederlanders gaf in een recent onderzoek aan een NL-Alert direct na ontvangst te lezen en over te gaan tot actie.

NL-Alert wordt steeds vaker ingezet bij noodsituaties. Zo werden vorig jaar 174 NL-Alerts uitgezonden, in 2013 waren dit er 33. Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er ruim 899 NL-Alerts uitgezonden bij ongeveer 450 incidenten.

Controlebericht

Met het landelijke NL-Alert controlebericht kunt u ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ziet u een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen. Dinsdag 1 december start een landelijke publiekscampagne voor het NL-Alert controlebericht.

Het vorige controlebericht dat op 8 juni 2020 is verzonden, werd door 90 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder op de mobiele telefoon ontvangen. Ook onder ouderen is het bereik zeer hoog: driekwart van de 75-plussers heeft het controlebericht van afgelopen juni ontvangen.

Hoe werkt NL-Alert

U ontvangt NL-Alert op uw mobiel. Daarvoor hoeft u niets te doen. Wanneer u een NL-Alert op uw mobiel ontvangt, laat uw telefoon een hard en doordringend alarmgeluid horen. Let op: NL-Alert kan luid binnenkomen als u een koptelefoon of oordopjes gebruikt.

NL-Alert is ook te zien op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. Ziet u een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen.

 

Denk mee over duurzame energie

Hoe denkt u over het opwekken van duurzame energie in onze gemeente? En over aanpassingen van onze omgeving aan klimaatverandering? De gemeente doet hier onderzoek naar en hoort graag uw mening. Die kunt u geven via www.hetpon.nl/RES-ZOB.

Energie besparen en duurzaam opwekken

De gemeente werkt in de Metropoolregio Eindhoven aan de Regionale Energiestrategie (RES). Hierin staat hoe en waar we energie kunnen besparen en duurzaam kunnen opwekken. Maar ook welke mogelijkheden er zijn om onze huizen zonder aardgas te verwarmen en hoe we onze omgeving kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat.

Denk mee over uw toekomst en vul de vragenlijst in via www.hetpon.nl/RES-ZOB. De uitkomsten van het onderzoek worden meegenomen in de RES 1.0, die in het voorjaar van 2021 klaar is. Het onderzoek wordt uitgevoerd door kennisinstituut het PON. Meer informatie over de RES en de geplande activiteiten is te vinden op www.energieregiomre.nl.

 

Militaire oefening

Van 17 december t/m 18 december 2020 vindt er een militaire oefening plaats in de gemeente Bladel. De oefening wordt gehouden in het kader van opleiding voor militairen van de Koninklijke Luchtmacht. Praktisch gezien houdt dit in dat de militairen getraind worden in het uit handen blijven van de tegenstander in vijandelijk gebied. Men zal hierbij het doorgaand verkeer niet hinderen. Tevens worden de COVID-19 regels in acht genomen tijdens de gehele oefening.

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van de gemeente Bladel

 

Werk: Rioolwerkzaamheden Veilig Oord e.o. Bladel

Periode: week 48 t/m week 49

Uitvoering: Huijbregts Infra BV (Reusel)

 

Werk: Rioolwerkzaamheden Burgemeester van Woenseldreef Hapert

Periode: week 49 t/m week 50

Uitvoering: Huijbregts Infra BV (Reusel)

 

Werk: Aanleggen kabel, De Uitgang en Overland Bladel. De Uitgang wordt afgesloten voor het verkeer.

Periode: week 48 t/m week 50

Uitvoering: Hurkmans Groep ( Someren ) in opdracht voor Enexis.

 

Werk: Oprichten van appartementen, het Laar/Beukenbos Bladel. Het Laar is niet toegankelijk vanuit richting Bleijenhoek.

Periode: week 37-2020 t/m 40-2021

Uitvoering: Borrenbergs Bouwbedrijf B.V. (Luyksgestel)

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een medewerker van het Klant Contact Centrum (KCC), tel. 0497-361636.

Naar boven