Vaststelling bestemmingsplan ‘1e herziening Buitengebied Oost’

Burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem maken, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), bekend dat de gemeenteraad op 26 oktober 2020 het bestemmingsplan ‘1e herziening Buitengebied Oost’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Locatie van het plan

Het bestemmingsplan Buitengebied Oost heeft betrekking op de gronden van voormalig gemeente Jacobswoude met uitzondering van de kernen Leimuiden, Rijnsaterwoude, Woubrugge en Hoogmade. Kort na de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied Oost is gestart met een eerste herziening. Hierin worden dertien particuliere initiatieven gebundeld, de vigerende regelingen voor een drietal locaties aangescherpt en de vijf door uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (d.d. 18 maart 2020) vernietigde locaties voorzien van een nieuwe bestemming. Ten slotte wordt van deze gelegenheid gebruik gemaakt om twee gebieden uit de gemeente van een actueel juridisch-planologisch kader te voorzien: het plangebied rond het meest noordelijk gelegen deel van de N207 en een strook aan de noordoostzijde van Woubrugge.

Wijzigingen

Het bestemmingsplan heeft van 18 juni t/m 29 juli 2020 als ontwerp ter inzage gelegen. In deze periode zijn in totaal 15 zienswijzen ontvangen. De zienswijzen zijn samengevat en beantwoord in de Nota van beantwoording zienswijzen welke als bijlage bij de toelichting is gevoegd. Enkele (punten van deze) zienswijzen hebben geleid tot aanpassingen van het plan (toelichting, regels en verbeelding). Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan worden er drie locaties toegevoegd in het definitieve bestemmingsplan:

 

  • 1.

    Oudendijkseweg 28, Woubrugge; zie zienswijze 2 in de Nota van beantwoording zienswijzen.

  • 2.

    Bilderdam 39-40, Leimuiden; zie zienswijze 4 in de Nota van beantwoording zienswijzen.

  • 3.

    Voorkeurstracé buisleidingen nabij Hoogmade; ambtshalve wijziging n.a.v. een geconstateerde omissie.

Ook wordt er één locatie uit het vast te stellen bestemmingsplan gelaten:

  • 1.

    Boddens Hosangweg 118b, Woubrugge (veerpont); zie zienswijze 6 in de Nota van beantwoording zienswijzen.

Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan dus gewijzigd vastgesteld.

Besluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder (Wgh)

De omgevingsdienst West-Holland heeft een besluit genomen om hogere waarden vast te stellen op basis van artikel 110a van de Wet geluidhinder (Wgh) voor de locaties Van Klaverweijdeweg 10 en 11a te Hoogmade, vanwege het wegverkeer op de Van Klaverweijdeweg (alleen Van Klaverweijdeweg 10) en de A4 (beide locaties). Ten behoeve van de nieuwe woningen is akoestisch onderzoek uitgevoerd. De conclusie is dat de voorkeurswaarde van 48 dB uit de Wgh vanwege wegverkeerslawaai wordt overschreden. De Omgevingsdienst heeft hogere waarden vastgesteld vanwege wegverkeerslawaai van maximaal 53 dB, zodat voor dit specifieke bouwplan een hogere geluidbelasting op de gevel wordt toegestaan.

Wanneer en waar kunt u het plan inzien?

Het vastgestelde bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen van 5 november t/m 16 december 2020 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage. Het bestemmingsplan kan digitaal worden ingezien in de publieksruimte van het gemeentehuis van Kaag en Braassem, Westeinde 1 in Roelofarendsveen. Als u van deze gelegenheid gebruik wilt maken, adviseren wij u vooraf een afspraak te maken via www.kaagenbraassem.nl. Het bestemmingsplan is ook te bekijken op www.ruimtelijkeplannen.nl met IMRO-nummer NL.IMRO.1884.BP1EHERBUITENGOOST-VAS1.

Instellen van beroep

Vanaf de dag na de dag van terinzagelegging kan gedurende zes weken beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt, alsmede door belanghebbenden die redelijkerwijs niet kunnen worden verweten dat zij niet tijdig hun zienswijze kenbaar hebben gemaakt. Tegen onderdelen die de gemeenteraad gewijzigd heeft vastgesteld, kan elke belanghebbende beroep instellen. Het instellen van beroep heeft geen opschortende werking. Hiervoor moet een voorlopige voorziening worden aangevraagd. Dit verzoek wordt gericht aan de voorzieningenrechter van de voornoemde afdeling. Een afschrift van het ingediende beroepschrift dient meegezonden te worden.

Het vaststellingsbesluit treedt in werking op vrijdag 18 december 2020, tenzij toepassing wordt gegeven aan het zesde lid van artikel 3.8 Wro of voor deze datum een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. In dat geval wordt de inwerkingtreding van het betreffende besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Algemene informatie

Als u nog vragen heeft naar aanleiding van dit bestemmingsplan dan kunt u contact opnemen met de behandelend ambtenaar via info@kaagenbraassem.nl

Naar boven