Beleidsregel corona: tijdelijke (uitbreiding) terrassen

voor de duur van de landelijke en regionale coronamaatregelen met betrekking op de horeca

Het college besluit:

1. De herziene beleidsregel ‘corona: tijdelijke (uitbreiding) terrassen’ vast te stellen

2. De beleidsregel ‘corona: tijdelijke terrasschermen- en overkappingen’ vast te stellen

3. De besluiten onder 1 en 2 in werking te laten treden daags na publicatie.

4. De raad te informeren met een collegebericht

Inleiding

 

De vastgestelde beleidsregel ‘corona: tijdelijke (uitbreiding) terrassen’ is een tijdelijke gemeentelijke maatregel om de horecaondernemers van Velsen tijdens de coronaperiode te ondersteunen. Burgemeester en wethouders (hierna: het college) geven de horeca meer ruimte door terrassen ook toe te staan in delen van het openbaar gebied. Omdat veel ondernemers hun omzet uit het terras halen, verlengt het college de looptijd van de beleidsregel voor de duur van de landelijke en regionale coronamaatregelen die betrekking hebben op de horecasector. Het college behoudt te allen tijde het recht deze beleidsregel te wijzigen of in te trekken.

Gedooglijn tijdelijke terrasvoorziening

 

Het college gedoogt gedurende corona tijdelijke terrassen in de openbare ruimte, zoals op parkeerplekken, trottoirs of op de (openbare) weg. Voor het hebben van een extra terras is tijdelijk geen omgevingsvergunning, activiteit strijdig gebruik, geen (wijziging van de) exploitatievergunning, geen (wijziging van de) drank- en horecavergunning en geen terrasmelding vereist.

Dit alles onder voorbehoud van een goede ruimtelijke inpassing, het toepassen van de protocollen van de Koninklijke Horeca Nederland en het naleven van de bindende regels die zijn opgenomen in de Noodverordening van de VRK Kennemerland. Deze tijdelijke beleidsregel geldt voor de duur van de landelijke en regionale coronamaatregelen, of totdat het kabinet besluit de corona-maatregelen voor de horecasector te herzien.

Uitgangspunten gedoogbeleid

 

  • Het college zet zich in om de horecaondernemers van Velsen tijdens de coronaperiode te ondersteunen. Veel ondernemers halen een aanzienlijk deel van de omzet uit het exploiteren van een terras. Het college gaat daarom terrassen ook in de herfst– en winterperiode toestaan.

  • De coronacrisis betreft een zeer uitzonderlijke situatie die van de gemeente vraagt om terrasinitiatieven snel te beoordelen. Als initiatieven voor terrassen(vergroting) volgens de reguliere route moeten worden doorlopen, is de doorlooptijd van de vergunningsprocedure te lang om die op een snelle manier mogelijk te maken.

  • Ondernemers die een terras willen inrichten moeten bij de gemeente een plan indienen. Hierin geeft de initiatiefnemer op schrift en in beeld aan hoe het terras eruit moet gaan zien, en hoe hij of zij zorgdraagt voor een verantwoorde veilige situatie. Waar horecaondernemers gezamenlijk aan een plein gevestigd zijn, is de voorwaarde dat er een gezamenlijk plan wordt ingediend.

  • Indien een aanvrager wezenlijke wijzigingen wil aanbrengen op een reeds gedoogde terrasopstelling, dient hij of zij hiervan op schrift en in beeld melding te maken bij de gemeente. Hierop volgt dan een reactie.

  • De gemeente beoordeelt de plannen op basis van maatwerk. Het verschilt per initiatief en de specifieke lokale context hoeveel ruimte kan worden geboden. Het college vertrouwt erop dat de gemeente en de ondernemer op basis van maatwerk en in goed overleg tot een werkbare situatie kunnen komen.

  • Bij goedkeuring van de plannen wordt per individuele gedoogbrief toestemming gegeven voor het plaatsen en in gebruik nemen van het tijdelijk terras.

  • Het college wil ondernemers de ruimte geven, maar benadrukt dat deze ruimte alleen gegeven kan worden als er ook op een goede manier mee wordt omgegaan. Als blijkt dat niet aan (een van de) voorwaarden uit de individuele gedoogbrief wordt voldaan of als er sprake is van een gevaarlijke situatie of anderszins, wordt in principe handhavend opgetreden.

  • Mocht de gedoogsituatie in de praktijk toch voor problemen zorgen dan zal op basis van evaluatie en bijsturing gewerkt worden aan een oplossing. Burgemeester en wethouders kunnen waar nodig de gedoogbrief intrekken, maar vertrouwen erop in goed overleg te komen tot een werkbare situatie.

  •  

1. Toepassingsbereik

Tijdelijke terrassen en terrasuitbreidingen zijn alleen mogelijk op of in de nabijheid van openbare inrichtingen volgends de definitie van de Algemene Plaatselijke Verordening Velsen 2019.

  • openbare inrichting: de voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig is, logies wordt verstrekt of dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden bereid of verstrekt, waaronder in ieder geval wordt verstaan een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis;

  • terras: een buiten de besloten ruimte van de openbare inrichting liggend deel daarvan waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt.

 

2. Indieningsvereisten

Initiatieven voor een tijdelijk terras dienen op schrift en op tekening te worden ingediend. Wij verzoeken u om het (gezamenlijke) plan in te dienen via ondernemersloket@velsen.nl

  • op schrift: In uw verzoek dient u te omschrijven hoe het terras eruit komt te zien en hoe u zorgdraagt voor een veilige en werkbare situatie. Er dient beschreven te worden hoe om- en aanwonenden zijn geïnformeerd en betrokken en er dient aangetoond te worden dat voor het plan voldoende draagvlak is.

  • in beeld: De situatieschets is ondersteunend aan uw verzoek en dient inzichtelijk te maken waar het terras zich bevindt en het aantal m2 dat u graag zou willen benutten voor het inrichten van het terras. Op dit kaartje kunt u de zitplaatsen, terrasafbakening en looproutes intekenen.

 

3. Beoordelingscriteria

Uw plannen worden getoetst op verkeersveiligheid rond het terras en het gebruik van de openbare ruimte. Het inrichten en gebruiken van het tijdelijke terras mag geen overlast opleveren, tot onveilige verkeerssituaties leiden of een gevaar vormen voor de openbare orde. Voor de doorgang van hulpdiensten hanteren wij een afstand van 3,5 meter en voor voetgangers en minder validen geldt dat er naast de 1,5 meter voldoende ruimte moet zijn om elkaar op een verantwoorde en veilige wijze te kunnen passeren. De doorgang tot openbare gebouwen moet altijd gewaarborgd blijven.

 

Uw plan/initiatief dient rekening te houden met de veiligheid die op de terrassen moet worden gewaarborgd. Uw initiatief wordt door de gemeente niet beoordeeld op de maatregelen die betrekking hebben op corona. U bent er te allen tijde voor verantwoordelijk dat de specifieke terrasopstelling en het gebruik van het terras voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften van de Noodverordening VRK Kennemerland en actuele landelijke richtlijnen van het Rijk/RIVM.

 

4. Voorwaarden gedoogbrief

Burgemeester en wethouders geven toestemming voor een tijdelijke terras in de vorm van een individuele gedoogbrief. Aan deze toestemming zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • Er wordt in deze zeer uitzonderlijke situatie afgezien van de algehele vergunningsplicht gedurende de landelijke en regionale coronamaatregelen van kracht zijn. Na deze periode moet het gedoogde terras worden verwijderd en verwijderd blijven.

  • Indien en voor zover ten behoeve van de toegestane uitbreiding van het terras gebruik wordt gemaakt van de grond die in eigendom is van de gemeente, wordt deze betreffende grond in bruikleen ‘om niet’ gegeven voor de duur van de landelijke en regionale coronamaatregelen met betrekking op de horeca.

  • De reguliere terrasregels uit de APV Velsen 2019 blijven onverminderd gelden.

  • Bestaande vergunningen en toestemmingen blijven onverminderd van kracht (zoals bijvoorbeeld de drank- en horecavergunning).

  • Als blijkt dat er niet aan (een van de) voorwaarden uit de individuele gedoogbrief wordt voldaan, of als er sprake is van een gevaarlijke situatie of anderszins, wordt er in principe handhaven opgetreden.

  • Gedoogbrief kan worden gewijzigd of worden ingetrokken bij gewijzigd beleid.

  • Het terras dient duidelijk en op een veilige wijze te zijn afgebakend.

  • Voor een veilige doorgang dienen elektrakabels aangelegd onder kabelmatten en looppaden te worden vrijgehouden van objecten.

  • Er dient rekening gehouden te worden met de toegankelijkheid van hulpdiensten en de toegankelijkheid van aangrenzende panden.

  • Het terras en nabije omgeving dient vrij te blijven van afval.

  • De alcoholverstrekking geschiedt onder toezicht en verantwoording van de leidinggevende(n) die op de drank- en horecavergunning staat/staan vermeldt.

  • Als er op het terras een uitgiftepunt wordt gebruikt moet deze te worden beschouwd als onderdeel van de openbare inrichting als bedoeld in de APV Velsen 2019.

  • Terrasoverkappingen zijn verboden, tenzij hier in de gedoogbrief expliciet toestemming voor is verleend op grond van de beleidsregel ‘corona tijdelijke terrasschermen- en overkappingen’

  • Livemuziek of versterkte muziek op het terras is niet toegestaan.

  • Het terras dient uiterlijk om 23.00 uur gesloten te zijn.

  • De initiatiefnemer/aanvrager dient aanwijzingen van toezichthouders, Boa’s en politie stipt en direct op te volgen.

  • De gedoogsituatie gaat uit van voldoende draagvlak bij de omgeving. De initiatiefnemer/aanvrager is blijvend verantwoordelijk voor de relatie met omwonenden, bezoekers, bedrijven en collega-ondernemers.

  • De plaatsing en het gebruik van het terras dient in overeenstemming te zijn met de geldende Noodverordening van de Veiligheidsregio Kennemerland. De aanvrager/initiatiefnemer is/blijft verantwoordelijk de geldende maatregelen na te leven.

  • De plaatsing en het gebruik van het terras dient in overeenstemming zijn met de actuele landelijke richtlijnen van het Rijk/RIVM. De aanvrager/initiatiefnemer is/blijft verantwoordelijk om deze maatregelen na te leven.

 

5. Overgangsregeling

De looptijd van reeds gedoogde terrassituaties (t/m 31 oktober 2020) worden zonder tegenbericht van de aanvrager automatisch verlengd voor de duur van de landelijke en regionale coronamaatregelen. U krijgt een nieuwe gedoogbrief toegestuurd op basis van de eerder bij ons ingediende plannen. Indien de aanvrager wezenlijke wijzigingen wilt aanbrengen aan een reeds gedoogde terrasopstelling, dient hij of zij hiervan opnieuw op schrift en in beeld melding van te maken bij de gemeente

Afsluitend

 

Het college vraagt begrip voor deze zeer uitzonderlijke situatie, en vertrouwt erop dat horeca, gemeente, omwonenden en andere belanghebbenden op basis van afstemming en goed overleg kunnen toewerken naar een veilige, verantwoorde en werkbare situatie ter plaatse voor iedereen.

 

 

Aldus vastgesteld in de B&W vergadering van 6 oktober 2020

Burgemeester en wethouders van Velsen

De secretaris, De burgemeester,

K.M. Radstake F.C. Dales

Naar boven