Gemeente Nijkerk – Besluitenlijst van de vergadering van raadscommissie I 17 september 2020

 

Aanvang 18.00 uur, Expo te Hoevelaken.

Aanwezig: de voorzitters: H.W. Stuive (agendapunt 1 en 2) en N.G. Staal (agendapunt 3, 4 en 5); de commissiegriffier: A.G. Verhoef-Franken; de leden: T.J. Blankesteijn (CDA), A.M. Boer (ChristenUnie-SGP), H.J. Bokkers (CDA), P.C.J. Collignon (De Lokale Partij), J.C. Doppenberg (VVD), J. van Heugten (PRO21), R.A.W. Horst (De Lokale Partij), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), I.H. Moes (PRO21), D. Palm (ChristenUnie-SGP), J. van Putten (ChristenUnie-SGP), H. Rozema (ChristenUnie-SGP), J. van Ruler (CDA), W.H. van Veelen (PRO21), B.H. Verbeek (PRO21), L.J.M. de Wals (PRO21), P. van de Weijer-Feuerstein (CDA) en B. van der Woerd (VVD). Verder zijn aanwezig namens het college: burgemeester G.D. Renkema en de wethouders N. Aboyaakoub-Akkouh, H.L. Dijksterhuis, M. Broekman-van der Pers en W. Oosterwijk; met als ambtelijke ondersteuning M. Diependaal (bij agendapunt 2), M. Kraaijeveld en J. Hutten (bij agendapunt 3) en R. Lindeboom (bij agendapunt 4).

1. Opening en vaststelling van de agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Mijlpalenplan doorontwikkeling organisatie (2020-057)

De commissieleden hebben hun waardering uitgesproken voor de gemeentelijke organisatie, maar hebben tevens hun zorgen geuit en de ernst en urgentie van de doorontwikkeling benadrukt. Er zijn vragen gesteld over de monitoring van de uitvoering en over het budget.

Naar aanleiding van de beraadslagingen zegt de wethouder een heldere bewaking en monitoring van de uitvoering van het Mijlpalenplan doorontwikkeling organisatie toe.

De komende week vindt er afstemming plaats over wanneer en wat er aan de raad gerapporteerd gaat worden.

Het onderwerp staat met debat op de agenda van de raadsvergadering van 24 september en dat blijft wat de commissie betreft zo.

3. Transformatieplan Sociaal Domein en overzicht Taskforce Bezuinigingen (2020-059)

De commissie heeft onder andere gesproken over:

- De kaders die zouden moeten gelden voor het organiseren van het participatieproces wat moet volgen op dit raadsvoorstel; hierover is nog geen duidelijkheid en dit wordt mee teruggenomen naar fracties;

- Het belang van brede communicatie en participatie;

- De onderbouwing van de cijfers. Er ligt een uitnodiging van het college aan de woordvoerders om daar met elkaar dieper op in te gaan en hier verder naar te kijken in de loop van het proces.

- Het idee om binnen het sociaal domein daar te besparen waar de overschrijdingen zich voordoen, mede in het belang van het kunnen ontzien van lokale organisaties in het voorliggend veld die juist versterkend kunnen werken.

Naar aanleiding van de beraadslagingen zegt wethouder Aboyaakoub toe:

- De brief aan organisaties komt in aangepaste vorm terug en de overige input die door de commissie is gegeven wordt meegenomen bij het uitrollen van de participatie.

- De raad aan te haken in het verdere verloop van de transformatie en na te denken over een goede vorm waarin periodieke betrokkenheid van de raad gestalte zou kunnen krijgen.

Het onderwerp staat met debat op de agenda van de raadsvergadering van 24 september en dat blijft wat de commissie betreft zo.

4. Conceptprogrammabegroting 2021-2024

De commissie heeft onder andere gesproken over:

- Er is enerzijds waardering uitgesproken dat er een sluitende begroting is gepresenteerd, anderzijds zijn er twijfels bij de kaders die meegegeven worden en waarbinnen de begroting is gemaakt;

- Communicatie en participatie: het belang van helderheid naar betrokken organisaties en inwoners en om aan te geven waar de keuzes zitten;

- Het investeringsprogramma ruimtelijke en maatschappelijke projecten: de wethouder geeft aan dat deze te verwachten is bij de begroting;

- De aard van de kaders, waarbij de wethouder heeft aangegeven dat deze in principe zijn bedoeld als kaders voor het voeren van de participatie, waarbij er voor raad ruimte blijft om in november een afweging te maken;

- Het daadwerkelijk kunnen realiseren van de bezuinigingen;

- De datum van inleveren van de begroting bij de provincie: het college beschouwt de deadline van 15 november als harde datum.

Het onderwerp staat met debat op de agenda van de raadsvergadering van 24 september en dat blijft wat de commissie betreft zo.

5. Sluiting

De vergadering wordt om 22.45 uur gesloten.

Opgesteld te Nijkerk op 21 september 2020.

De commissiegriffier, A.G. Verhoef-Franken

De voorzitters, H.W. Stuive en N.G. Staal

Naar boven