Oude archieven gemeente Vijfheerenlanden beter toegankelijk

De inventarisatie van de oudste archieven van de gemeente Vijfheerenlanden, in het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) vordert gestaag. De oude archieven van ‘’historische” gemeenten zoals Ameide, Lexmond, Leerdam, Meerkerk, Oosterwijk, Schoonrewoerd en Kedichem zijn inmiddels verhuisd naar de archiefbewaarplaats van het RAZU in Wijk bij Duurstede.

Ameide

De oudste stadsarchieven(tot 1811) van Ameide zijn nu beter te vinden in het archief. De inventaris uit het begin van de negentiende eeuw was dringend aan herziening toe. Onderzoekers konden tot voor kort veel stukken niet goed vinden.

 

De vele bronnen uit de zeventiende en achttiende eeuw en enkele tot nu toe “verborgen” vijftiende-eeuwse stukken zijn nu beter te vinden. In het archief zit onder andere een fragment van een Dijkrechtenboek met afschriften van akten uit de periode 1277-1413. Mogelijk zitten hier de oudste stukken over de kerk van Ameide bij, waaronder een akte uit 1442.

 

Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) beheert een grote collectie overheidsarchieven, kerkelijke en particuliere archieven. In het archief zitten ook afbeeldingen, tekeningen, foto’s, kranten, boeken en tijdschriften. De collectie van het RAZU is groot en geeft een mooi beeld van de geschiedenis van het zuiden van de provincie Utrecht.

 

Nieuwsgierig? Neem gerust een kijkje op de website van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht.

Naar boven