Gemeente Vijfheerenlanden - Jongeren in gesprek over 1,5 meter samenleving

Maandagavond 6 juli 2020 gingen jongeren in gesprek met burgemeester Sjors Fröhlich en wethouder Tirtsa Kamstra. Ze spraken over de coronacrisis, de 1,5 metersamenleving en het effect daarvan op hun leven. “Jongeren hebben het lastig in deze tijd. Daar hebben we aandacht voor. Bijvoorbeeld door samen te bespreken wat de gemeente hierin kan betekenen”, aldus burgemeester Fröhlich.

 

De aanleiding voor dit gesprek was de sessie van Mark Rutte die in gesprek ging met jongeren over de 1,5 meter samenleving. De oproep voor dat gesprek luidde als volgt: “Kom met ideeën over hoe ons land er de komende tijd uit moet gaan zien. Want het gaat uiteindelijk om jullie toekomst. Jullie ideeën en creativiteit zijn dus heel hard nodig!”

 

De jongeren in Vijfheerenlanden kozen binnen het thema ‘1,5 meter samenleving’ zelf verschillende onderwerpen waarover zij de dialoog aan gingen;

  • Werken en stage in de 1,5 metersamenleving

  • School en studie in de 1,5 metersamenleving

  • Vrienden, relaties en familie in de 1,5 metersamenleving

  • Vakantie en vrijetijdsbesteding in de 1,5 metersamenleving

  • Sporten in de 1,5 metersamenleving

Samenstelling

Bij het gesprek waren, naast de burgemeester en wethouder, gemeenteambtenaren en jongerenwerkers aanwezig. De jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar vormden een afvaardiging vanuit de StraatRaad, de JongerenRaad en vanuit MDT (maatschappelijke diensttijd).

Waarom belangrijk?

Het gesprek aangaan met ‘de volwassenen van de toekomst’ was volgens premier Rutte nodig om ‘de beste oplossingen' te zoeken. “In Vijfheerenlanden waren we al in gesprek met onze jongeren en dat willen we ook in de toekomst blijven doen. Juist omdat er niemand zo goed kan aangeven wat voor jongeren belangrijk is, als jongeren zelf. Vandaag spraken we met elkaar om te kijken of er initiatieven in de 1,5 metersamenleving gerealiseerd kunnen worden. Jongeren een podium geven en zorgen dat ze hun stem kunnen laten horen aan de gemeente is ontzettend belangrijk!”, aldus wethouder Tirtsa Kamstra.

Opbrengst gesprek

De jongeren kwamen met mooie ideeën over wat de gemeente kan doen ten tijde van de coronacrisis. Zo werden een drive-thru bioscoop en silent disco op 1,5 meter genoemd. “Jongeren hebben vooral nu behoefte aan sociaal contact”, aldus een van de jongeren. Ook gaven ze aan dat zij graag jongerenontmoetingsplekken willen in de gemeente Vijfheerenlanden. Zodat zij toch op 1,5 meter hun vrienden kunnen zien.

 

Daarnaast werd aandacht gevraagd voor werk- en opleidingsmogelijkheden; “Het vinden van een baan of stage in de coronacrisis is lastig. Ook raken veel jongeren hun bijbaan kwijt, zij werken veel in de horeca en evenementen, dit ligt allemaal stil”.

 

Samen met de jongerenwerkers gaan zij hun ideeën uitwerken.

Naar boven