Gemeente Nijkerk - Besluitenlijst raadsvergadering 28 mei 2020

Raadzaal Stadhuis Nijkerk/via videobellen, aanvang 19.30 uur

Aanwezig: De voorzitter: G.D. Renkema; de griffier: A.G. Verhoef-Franken; de leden: T.J. Blankesteijn (CDA), A.M. Boer (ChristenUnie-SGP), H.J. Bokkers (CDA), A.C.J. de Bruin (PRO21), J.C. Doppenberg (VVD) – afwezig van 20.30 – 21.55 uur (agendapunten 4 t/m 14), F.G. van Drie-Davelaar (CDA), M. van Elteren (De Lokale Partij), J. van Heugten (PRO21), R.A.W. Hors (De Lokale Partij), A. Klompenhouwer (De Lokale Partij), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), I.H. Moes (PRO21), J.B. Nijeboer-van Dijk (VVD), D. Palm (ChristenUnie-SGP), J. van Putten (ChristenUnie-SGP), H. Rozema (ChristenUnie-SGP), J. van Ruler (CDA), N.G. Staal (VVD), H.W. Stuive (CDA), W.H. van Veelen (PRO21), B. Veldhuizen (CDA), L.J.M. de Wals (PRO21), J.W.J. Weel (CDA), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA), B. van der Woerd (VVD); de wethouders: N. Aboyaakoub-Akkouh, M. Broekman-van der Pers, H.L. Dijksterhuis, W. Oosterwijk. Afwezig: P.M.C. van Loozen (De Lokale Partij)

1. Opening en vaststelling agenda

- De voorzitter opent de vergadering, deze vindt plaats via videobellen.

- Mevrouw Moes van de fractie PRO21 heeft aangekondigd vragen te willen stellen over de reactie van het college op de brief van de landelijke Stichting Vluchteling e.a. van 1 april 2020 over Vluchtelingen en asielzoekers op de Griekse eilanden.

- Mevrouw Nijeboer-van Dijk (VVD) en mevrouw D. Palm (ChristenUnie-SGP) vragen om agendapunt 11 (Jaarstukken 2019 VGGM en effect Coronacrisis op begroting 2021) met debat te agenderen. De raad stemt hiermee in.

- De gewijzigde agenda wordt vastgesteld.

2. Vragenuurtje (artikel 35 Reglement van Orde)

Mevrouw Moes van PRO21 stelt vragen over de reactie van het college op de brief van de landelijke Stichting Vluchteling e.a. van 1 april 2020 over Vluchtelingen en asielzoekers op de Griekse eilanden.

Het college geeft aan dat als de landelijke overheid gehoor geeft aan de oproep om 500 kinderen op te nemen in Nederland en dit leidt tot een verandering in de taakstelling per gemeente, dat het college dan uiteraard hier uitvoering aan zal geven. Het antwoord zal, zoals gevraagd door mevrouw Moes, worden verzonden aan de Stichting Vluchteling en aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

3. Ingekomen stukken en mededelingen (2020-038)

De raad besluit de afdoening van de ingekomen stukken en mededelingen conform voorstel vast te stellen.

MET DEBAT

4. Opwek duurzame energie (2020-036)

De heer van der Woerd (VVD) dient een motie ‘Haalbaarheidsonderzoek zon op locatie voormalig zwembadterrein bij Luxool’ in.

Het verzoek aan het college is om:

1. In het haalbaarheidsonderzoek zon in stedelijk weefsel voor de locatie voormalig zwembadterrein bij Luxool inzicht te geven in de planning die het college wenst aan te houden voor de herontwikkeling van deze locatie voor onder meer sport, mobiliteit of woningbouw;

2. Vanuit die planning aan te geven of een vast of tijdelijk zonneveld op deze locatie tot de mogelijkheden behoort, welke resultaten daarmee zijn te bereiken, welke condities aan initiatiefnemers meegegeven moeten worden en welke garanties gevraagd kunnen worden aan de initiatiefnemer om tijdig te kunnen beschikken over de locatie voor de beoogde herontwikkeling.

De motie wordt mede ingediend door de heer Blankesteijn (CDA), de heer Van Veelen (PRO21) en de heer Klompenhouwer (De Lokale Partij).

Dit is motie 4.1.

Naar aanleiding van de beraadslagingen doet wethouder Dijksterhuis de volgende toezeggingen:

- De insprekers, onder andere de heer van Dijk, krijgen nog een nadere reactie voor zover dat nog niet gedaan is.

- Ook in het vervolg van het proces zullen de verschillende partijen betrokken worden.

- Zich in te spannen om te kijken of er ruimte is om ter hoogte van De Flier aan de Westkant van de A28 twee windmolens te realiseren en hierover verantwoording af te leggen bij het aanbieden van het haalbaarheidsonderzoek; dit met de kanttekening dat de mogelijkheden beperkt zijn gelet op de wettelijke beperkingen.

- Regie te voeren op het proces voor het gebied Palestinaweg, zodat alle partijen goed hun inbreng kunnen hebben.

De raad besluit unaniem en conform voorstel om:

1. Kennis te nemen van het Uitvoeringsprogramma Nijkerk Energieneutraal 2020 - 2023 (maart 2020, bijlage 1), inclusief de daarin opgenomen aanpak voor de jaren 2020 en 2021;

2. De kosten voor het uitvoeren van het Uitvoeringsprogramma Nijkerk Energieneutraal 2020 – 2023 integraal af te wegen bij de behandeling van de eerste Bestuursrapportage (1e Berap) en de Voorjaarsnota 2020 (die de basis vormt voor de programmabegroting 2021 en verder);

3. Kennis te nemen van de Inventarisatie duurzame opwek zon in de gemeente Nijkerk (maart 2020, bijlage 2);

4. Op basis van deze inventarisatie in te stemmen met de volgende vervolgstappen:

a) Zon op dak; stimuleren conform de aanpak in het Uitvoeringsprogramma.

b) Zon in stedelijk weefsel; het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken voor in elk geval de volgende locaties: reststrook langs A28 (incl. geluidswal), de P&R terreinen bij station Nijkerk en station Hoevelaken en het voormalig zwembadterrein bij Luxool.

5. Het Beleidskader Duurzame opwek Zon op land (maart 2020, bijlage 3) vast te stellen;

6. Het gebied langs de A28 ten zuiden van de Bunschoterweg als zoekgebied aan te wijzen voor de realisatie van maximaal 40 hectare zonnevelden tot 2023;

7. Op basis van de huidige kennis en inzichten en de eerder door de raad uitgesproken voorkeuren, voornemens te zijn tot 1 januari 2023 geen nieuwe zoekgebieden voor zonnevelden aan te wijzen;

8. In te stemmen met het opstarten van het project Duurzame verbinding A28 en daartoe uiterlijk in het voorjaar 2021 over een nadere kaderstelling te besluiten. Binnen dit project worden ten minste de volgende doelstellingen nagestreefd:

a) Het realiseren van een substantiële energiebesparing op de aanliggende bedrijventerreinen;

b) Het realiseren van zoveel mogelijk duurzame opwek (zon op dak) op aanliggende bedrijventerreinen;

c) Het realiseren van zoveel mogelijk duurzame opwek (zon in stedelijk weefsel) op de gronden ten oosten van de A28;

d) Het realiseren van maximaal 40 hectare duurzame opwek (zonnevelden) in het zoekgebied langs de A28, ten zuiden van de Bunschoterweg;

e) Het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek voor het realiseren van tenminste 2 windturbines langs de A28;

f) Het versterken van de economische vitaliteit van de aanliggende bedrijventerreinen en het zoveel mogelijk behouden van de huidige zichtlocaties van bedrijven;

g) Het versterken van de natuur- en landschapswaarden van de polder Arkemheen.

9. Bij het opstellen van de lokale Omgevingsvisie en het definitieve bod van de Regionale Energie Strategie voor de volgende onderdelen met (proces)voorstellen te komen:

a) Het benutten van zoeklocaties voor windturbines en het opstellen van een beleidskader Duurzame opwek wind;

b) Het aanwijzen van 1 of meerdere nieuwe zoekgebieden voor zon op land (zonnevelden) voor de periode ná 1 januari 2023.

Vervolgens vindt besluitvorming over motie 4.1 ‘Haalbaarheidsonderzoek zon op locatie voormalig zwembadterrein bij Luxool’ plaats.

De motie wordt unaniem aangenomen.

5. Concept bod RES (2020-037)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om:

1. Op basis van de concept-RES Foodvalley het proces met de regionale stakeholders en het Rijk te vervolgen naar een RES 1.0.

2. Het Rijk op te roepen om het onderzoek naar de potentie van alternatieve energiebronnen en energiedragers te versnellen en aan te geven wat de daarbij te maken keuzes voor de regio zijn.

ZONDER DEBAT

6. GBLT - kadernotitie 2021, begroting 2021, jaarrekening 2019 en begrotingswijziging 2020 (2020-027)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om:

1. Kennis te nemen van de jaarrekening 2019, de wijziging van de begroting 2020 en de kadernotitie 2021 van GBLT;

2. Kennis te nemen van de begroting 2021, van GBLT en de bijdrage voor 2021 van € 666.000 en besluit geen zienswijze in te dienen en maakt dit kenbaar via bijgevoegde brief.

7. Jaarstukken 2019 en begroting 2021 Regio de Vallei (2020-030)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om:

1. Kennis nemen van de Jaarstukken 2019 van de Regio de Vallei;

2. In te stemmen met de Begroting 2021 van de Regio de Vallei met de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen;

3. In te stemmen met de gemeentelijke bijdrage van € 8.118 aan Regio de Vallei (reeds opgenomen in de meerjarenbegroting).

8. Omgevingsdienst De Vallei: jaarrekening 2019, (ontwerp)begroting 2021-2024 en 1e begrotingswijziging 2020 (2020-032)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om:

1. Kennis te nemen van de Jaarrekening 2019;

2. Kennis te nemen van de (ontwerp) programmabegroting 2021-2024;

3. Kennis te nemen van en de eerste begrotingswijziging 2020 van de OddV;

4. Geen zienswijze in te brengen bij het Dagelijks Bestuur van de OddV ten aanzien van de programmabegroting 2021-2024 en de 1e begrotingswijziging 2020 en dit kenbaar te maken door middel van toezending van de zienswijzebrief.

9. Lidmaatschap Omgevingsdienst De Vallei werkgeversvereniging niet-gemeenten (2020-033)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om geen wensen en/of bedenkingen kenbaar te maken bij het Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst de Vallei (OddV) in verband met het voorgenomen lidmaatschap van de werkgeversvereniging VNG niet-gemeenten.

10. Jaarrekening 2019 en begroting 2021-2024 Regio Foodvalley (2020-035)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om:

1. Kennis te nemen van de jaarrekening en jaarstukken 2019 Regio Foodvalley;

2. Kennis te nemen van de ontwerpbegroting 2021 – 2024 inclusief de kosten van de ambities van de Strategische Agenda Regio Foodvalley en Triple Helix;

3. De algemene bijdrage per gemeente 2021 conform tabel 2.3.2 vast te stellen (= € 142.673 voor Nijkerk op basis van inwoneraantal 2019 = 42.947, inwonersbijdrage van € 3.32 per persoon) en deze bijdrage in de Voorjaarsnota 2020 te verwerken;

4. De meerkosten van de uitvoering van het nieuwe beleid van de Strategische Agenda Regio Foodvalley 2021-2024 ad. €40.000 integraal af te wegen bij de Voorjaarsnota van de begroting 2021 van Nijkerk;

5. Geen zienswijzen ter kennis te brengen aan het dagelijks bestuur van Regio Foodvalley ten aanzien van de aangeboden begroting 2021 – 2024 Regio Foodvalley & Triple Helix;

6. In te stemmen met de brief ter reactie naar de Regio Foodvalley & Triple Helix.

MET DEBAT

11. Jaarstukken 2019 VGGM en effect Coronacrisis op begroting 2021 (2020-039)

Mevrouw Nijeboer-van Dijk (VVD) en mevrouw Palm (ChristenUnie-SGP) doen een voorstel voor aanpassingen in de reactiebrief aan de VGGM. De raadsleden kunnen zich hierin vinden.

De raad besluit vervolgens unaniem om:

1. Kennis te nemen van de concept-Jaarstukken 2019 VGGM, inclusief het voorstel tot bestemming van het jaarresultaat;

2. Kennis te nemen van het wegvallen van de korting van 1,5 miljoen en de budgettaire gevolgen hiervan voor Nijkerk (€ 90.000) op te nemen in de Voorjaarsnota van de begroting 2021 van Nijkerk;

3. VGGM een reactiebrief te sturen, conform de gewijzigde tekst zoals tijdens de beraadslagingen is voorgesteld.

ZONDER DEBAT

12. Bekrachtiging geheimhouding stukken over verantwoording ENSIA 2019 (2020-044)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om de door het college opgelegde verplichting tot geheimhouding op de aan de raad overgelegde stukken te weten:

1. Collegeverklaring ENSIA 2019 inzake informatiebeveiliging DigiD en Suwinet

2. Bijlage 1: DigiD bij collegeverklaring

3. Bijlage 2: Suwinet bij collegeverklaring

4. Verantwoordingsrapportage BAG

5. Verantwoordingsrapportage BRO

6. Verantwoordingsrapportage BGT

te bekrachtigen op grond van artikel 25, lid 3, Gemeentewet.

13. Benoeming lid agendacommissie (2020-048)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om:

1. Ontslag te verlenen aan de heer A.M. Boer als lid van de Agendacommissie.

2. De heer J. van Putten te benoemen als lid van de Agendacommissie.

14. Ter kennisname: besluitenlijst van 23 april 2020

De besluitenlijst wordt voor kennisgeving aangenomen.

MET DEBAT

15. Situatie door coronavirus

Het college heeft een presentatie gegeven over de situatie in de gemeente door het coronavirus. Vervolgens gaf elke fractie een korte algemene reactie en zijn er vragen gesteld.

De voorzitter concludeert dat het op dit moment voldoende besproken is.

16. Sluiting

De raadsvergadering wordt om 22.45 uur gesloten.

Opgesteld te Nijkerk op 29 mei 2020,

de griffier, A.G. Verhoef-Franken

de voorzitter, mr. drs. G.D. Renkema

Naar boven