Gedoogbeslissing t.b.v. een verruiming van openingstijden kappers op zondag

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum;

 

Overwegingen:

 

Gelet op het bepaalde in artikel 2 lid 1 sub a van de Winkeltijdenwet juncto artikel 5 lid 1 van de Verordening winkeltijden gemeente Renkum is het verboden in de gemeente Renkum een winkel geopend te hebben op zondag voor 12.00 uur;

 

Momenteel zit heel Nederland midden in een crisis welke wordt veroorzaakt door het coronavirus (COVID-19). Dit is een zeer uitzonderlijke situatie. Vanuit de Rijksoverheid zijn strenge maatregelen getroffen ter bestrijding van het coronavirus. Een van deze maatregelen is dat minimaal 1,5 meter afstand moet worden gehouden tussen personen. Om deze maatregel te kunnen naleven wordt een bepaald aantal bezoekers in winkels toegelaten. Dienstverleners die ook goederen verkopen, zoals kappers, worden aangemerkt als winkel. Door niet handhavend op te treden tegen een openstelling van dergelijke ´winkels´ op zondag voor 12.00 uur, kan de klantenstroom worden verspreid over extra openingstijden;

 

Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen mogelijk (geluids)overlast of andere hinder ondervinden van de verruiming van de openingstijden op zondag. Het gaat hier echter om een tijdelijke gedoogsituatie in uitzonderlijke omstandigheden. De gedoogsituatie zal niet langer voortduren dan strikt noodzakelijk gelet op de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus, zulks ter beoordeling van het college van burgemeester en wethouders. De winkels mogen op zondag niet vroeger dan 08.00 worden geopend.

 

Beslissing

 

In afwijking van de Winkeltijdenwet en de Verordening winkeltijden gemeente Renkum zal ten aanzien van de volgende ondernemingen tijdelijk het verbod om op zondag voor 12.00 uur geopend te zijn niet worden gehandhaafd: ondernemingen die als primaire activiteiten het verrichten van diensten hebben maar vanwege het enkele feit dat zij ook goederen verkopen onder de Winkeltijdenwet vallen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en andere beauty-gerelateerde ondernemingen.

 

Deze ondernemingen kunnen daardoor op zondag eerder hun ‘winkel’ open stellen; met dien verstande dat:

  • -

    Deze tijdelijke gedoogbeslissing geldt vanwege de huidige uitzonderlijke situatie.

  • -

    De gedoogbeslissing met onmiddellijke kracht in werking treedt en geldt tot 30 november 2020.

  • -

    De volgende openingstijden op zondag voor deze ondernemingen worden aangehouden voor het gehele grondgebied van de gemeente Renkum: de periode tussen 08.00 uur en 22.00 uur.

  • -

    Het college onder andere in het kader van de leefbaarheid en verkeersveiligheid nadere voorwaarden aan deze gedoogbeslissing kan verbinden, dan wel deze gedoogbeslissing in kan trekken.

 

Aldus besloten op 26 mei 2020,

 

Burgemeester en wethouders van Renkum,

de secretaris,

de burgemeester,

M.G.M. (Maurits) van de Geijn

A.M.J.(Agnes) Schaap

 

Bezwaar

 

Degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, kan binnen 6 weken na de datum van deze publicatie daartegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Renkum p/a postbus 9100, 6860 HA Oosterbeek. Een bezwaarschrift moet het volgende bevatten: uw handtekening, uw naam en adres, de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft, een omschrijving van het onderdeel van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de redenen waarom u bezwaar maakt (gronden van het bezwaar).

 

Naar boven