Gemeetne Gorinchem - ontwerp projectplan Waterwet, ontwerpbestemmingsplannen en ontwerpbesluiten Dijkversterking Gorinchem - Waardenburg

Gedeputeerde Staten van Gelderland mede namens Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en Burgemeester en wethouders van West Betuwe en Gorinchem maken het volgende bekend.

Het project

De Waaldijk tussen Gorinchem en Waardenburg voldoet niet aan de wettelijke normen voor hoogwaterveiligheid: de dijk is te laag en heeft onvoldoende stabiliteit. De beheerder van de waterkering, Waterschap Rivierenland, heeft daarom van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) de opdracht gekregen om de dijk te versterken. Deze versterkingsopgave moet eind 2026 zijn uitgevoerd. Waterschap Rivierenland stelt ten behoeve van dijkversterking Gorinchem – Waardenburg een projectplan Waterwet op.

Gecoördineerde projectprocedure projectplan Waterwet

Op dit projectplan Waterwet is de gecoördineerde projectprocedure van toepassing waarbij alle benodigde ontwerpbesluiten in hoofdzaak en de projectMER gelijktijdig gepubliceerd en ter inzage gelegd worden. Ingevolge de Waterwet is het college van Gedeputeerde Staten aangewezen als coördinerend bevoegd gezag voor de projectplan Waterwet procedure. Aangezien het grootste deel van het dijktraject in Gelderland is gelegen, hebben de provincies Gelderland en Zuid-Holland bij overeenstemmende besluiten bepaald dat Gedeputeerde Staten van Gelderland zorgdragen voor de gecoördineerde projectprocedure.

De provincie Gelderland regelt als coördinerend bevoegd gezag de publicatie met betrekking tot de ontwerpbesluiten en het projectMER.

Vastgestelde ontwerpbesluiten

Voor de realisatie van deze dijkversterking zijn nieuwe bestemmingsplannen en een aantal hoofdvergunningen nodig. De volgende ontwerpbesluiten met bijlagen liggen daarvoor vanaf 28 mei 2020 gedurende 6 weken ter inzage:

 

  • 1.

    Ontwerp Projectplan Waterwet Dijkversterking Gorinchem – Waardenburg van Waterschap Rivierenland;

  • 2.

    ProjectMER Dijkversterking Gorinchem – Waardenburg;

  • 3.

    Ontwerpbestemmingsplan van gemeente West Betuwe;

  • 4.

    Ontwerpbestemmingsplan van gemeente Gorinchem;

  • 5.

    Ontwerpbesluit op grond van de Ontgrondingenwet Crobsche Waard van provincie Gelderland;

  • 6.

    Ontwerpbesluit op grond van de Ontgrondingenwet Herwijnensche Bovenwaard van provincie Gelderland;

  • 7.

    Ontwerpbesluit op grond van de Ontgrondingenwet Woelse Waard van provincie Zuid-Holland;

  • 8.

    Ontwerpbesluit – vergunning op grond van de Wet natuurbescherming van provincie Gelderland;

  • 9.

    Ontwerpbesluit – ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming van de provincie Gelderland;

  • 10.

    Ontwerpbesluit – handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van gemeente West Betuwe;

  • 11

    Ontwerpbesluit – activiteiten bouwen, monumenten en kappen op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van gemeente West Betuwe;

  • 12

    Ontwerpbesluit – activiteiten bouwen, monumenten en kappen op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van gemeente Gorinchem;

  • 13

    Ontwerpbesluit Archeologische monumentenvergunning van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed;

Voor dit project is een Milieueffectrapportage opgesteld. Het MER wordt in twee fases door de Commissie m.e.r. getoetst. In fase één is het Concept projectMER door de Commissie m.e.r. getoetst. In fase twee vragen we de Commissie m.e.r. om een advies op de aanvulling op het projectMER en op de eventueel binnengekomen zienswijzen.

Hoe, waar en wanneer kunt u de ontwerpbesluiten inzien?

Van 28 mei t/m 8 juli 2020 wordt het ontwerp projectplan Waterwet met de hier voorgenoemde bijbehorende ontwerpstukken voor iedereen ter inzage gelegd. Deze stukken zijn beschikbaar via de volgende website: https://terinzage.gralliantie.nl. Dat betekent dus dat u het projectplan thuis op uw eigen computer of laptop kunt bekijken.

Op het Alliantiekantoor aan de Waaldijk 91 in Vuren wordt ook de mogelijkheid geboden om de stukken op een computer in te zien. Heeft u hulp nodig om wegwijs in de digitale documenten te worden? Of heeft u een andere vraag over de stukken? De alliantie stelt hulp ter beschikking. Hoe deze hulp eruitziet is afhankelijk van de coronamaatregelen van het kabinet op dat moment. Kijk voor de actuele situatie op de website www.gralliantie.nl. Hier vindt u tevens een instructievideo.

Het ontwerp- bestemmingsplan van gemeente West Betuwe is digitaal in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl onder planidentificatienummer NL.IMRO.1960.WBGoWa-ONT1

Bestemmingsplan Dijkversterking Gorinchem-Waardenburg.

Het ontwerp- bestemmingsplan van gemeente Gorinchem is digitaal in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl onder planidentificatienummer NL.IMRO.0512BP2020192-3001 ‘Bestemmingsplan Dijkversterking Gorinchem- Waardenburg (ontwerp)’.

Beide bestemmingsplannen zijn fysiek in te zien op het Alliantiekantoor aan de Waaldijk 91 in Vuren. Daarnaast is een PDF van het bestemmingsplan in te zien op de website: https://terinzage.gralliantie.nl.

Vragen?

Voor inhoudelijke vragen over het project kunt u terecht bij de omgevingsmanagers van het project. Contactgegevens vindt u hier: https://www.gralliantie.nl/contact/ of via mail@gralliantie.nl of 06 22 88 08 09. Voor vragen over de gecoördineerde procedure kunt u terecht bij de provincie Gelderland, mevrouw S.F. van Nieuwkerk, juridisch coördinator procedures (tel. 06 52 80 25 18).

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Heeft u het plan gelezen, en bent u het niet eens met (een onderdeel van) het projectplan, de bestemmingsplannen of de ontwerpbesluiten? Dan kunt u dit kenbaar maken door gedurende de terinzagelegging een zienswijze in te dienen bij de provincie Gelderland. Voor een goede beantwoording vragen wij u om één onderwerp per alinea te behandelen.

U kunt uw schriftelijke zienswijze onder vermelding van ‘Projectplan Waterwet dijkversterking Gorinchem – Waardenburg, zaaknummer 2020-004214’ richten aan:

  • Per e-mail: post@gelderland.nl

  • Per brief: Provincie Gelderland, afdeling Water, postbus 9090, 6800 GX Arnhem

U kunt tijdens de terinzagelegging ook een mondelinge zienswijze indienen. Hiervoor kunt u op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur een afspraak maken via het Provincieloket, 026 359 9999. Hiervan wordt een verslag gemaakt dat aan u wordt toegezonden.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegde instanties die de zienswijzen betrekken bij de definitieve besluitvorming. Uw ingediende zienswijze wordt zorgvuldig beoordeeld. Bij nieuwe inzichten kan uw zienswijze leiden tot aanpassingen in het definitieve projectplan, bestemmingsplan of beschikking op vergunning(en). Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, wordt geïnformeerd over hoe hiermee is omgegaan via de Nota van Antwoord.

Hoe verloopt de verdere procedure?

Als het projectplan definitief is vastgesteld door het waterschap en vervolgens goedgekeurd door de provincie, wordt dit van provinciewege bekendgemaakt. Het goedkeuringsbesluit, het projectplan en de definitieve besluiten liggen vervolgens 6 weken ter inzage voor beroep.

Mocht uw zienswijze zijn afgewezen en bent u het hiermee niet eens dan kunt u tegen het goedkeuringsbesluit en/of de overige besluiten in beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Op de gecoördineerde projectprocedure van het projectplan Waterwet is de Crisis en Herstelwet van toepassing. Alleen een belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend kan later tegen de definitieve besluiten(en) rechtstreeks beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Zaaknummer 2020-004214

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven