Subsidieregeling regentonnen en compostvaten Schiermonnikoog

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schiermonnikoog;

 

gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Schiermonnikoog;

 

gelet op het uitvoeringsprogramma Impuls duurzaamheid zoals vastgesteld door de gemeente van Schiermonnikoog d.d. 13 december 2016;

 

b e s l u i t

 

vast te stellen de:

 

Subsidieregeling regentonnen en compostvaten Schiermonnikoog

 

Artikel 1 Reikwijdte

 

De subsidieregeling voor de aanschaf van een regenton of compostvat is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Impuls Duurzaamheid 2017. Met de regeling wil de gemeente haar inwoners stimuleren om bewuster om te gaan met water en groenafval. Door gebruik van een regenton verdwijnt het regenwater niet rechtstreeks de bodem of het riool in en kan het worden gebruikt in plaats van leidingwater. Door het gebruik van een compostvat kan organisch restafval uit tuin en keuken, na composteren teruggebracht worden in de bodem. Zo sluiten we kringlopen en verhogen we de kwaliteit van de bodem en het bodemleven.

 

Artikel 2 Begripsomschrijvingen

 

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

aanvrager:

een natuurlijke persoon die een woning in eigendom heeft in de gemeente Schiermonnikoog OF

een natuurlijke persoon die een woning huurt en akkoord heeft van de eigenaar voor het plaatsen van een ton of vat OF

een in de gemeente Schiermonnikoog gevestigde rechtspersoon in de vorm van een stichting of vereniging zonder winstoogmerk, welke eigenaar is van een gebouw/ perceel in de gemeente Schiermonnikoog OF

een natuurlijke persoon die een recreatiewoning in eigendom heeft in de gemeente Schiermonnikoog;

college: college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Schiermonnikoog;

formulier: teruggaveformulier “regenton en/of compostvat”;

stichting: een rechtspersoon zonder leden, die is opgericht om met een bepaald vermogen een in de statuten vermeld ideëel of sociaal doel te realiseren zonder het doel om winst te maken;

vereniging: een rechtspersoon die door een meerzijdige rechtshandeling wordt opgericht. De leden, waaronder de oprichters willen daarbij volgens regels samenwerken voor het behalen van een bepaald gemeenschappelijk doel zonder het doel om winst te maken.

werkelijke kosten: de kosten voor aanschaf van een ton of vat en eventuele toebehoren die zijn gemaakt door de aanvrager/ eigenaar met aftrek van kortingen of subsidies, verleend door andere instanties dan de gemeente Schiermonnikoog;

 

Artikel 3 Doel van de beleidsregels en doelgroep

 

De droogte van het afgelopen jaar heeft de noodzaak om zuinig om te gaan met water nog eens stevig op de agenda gezet. Daarnaast staat door het verdwijnen van insecten en bodemleven, biodiversiteit de laatste jaren ook hoog op de agenda. Niet alleen grote en ingrijpende maatregelen maar ook kleine maatregelen kunnen bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit in eigen tuin en het bewust omgaan met water en het beperken van het gebruik ervan. Deze subsidieregeling heeft ten doel, de burgers te stimuleren tot het aanschaffen van een eigen regenton of compostvat in de vorm van een bijdrage in de aanschafkosten.

Artikel 4 Bijdrage

Aanvragers die een regenton en/of compostvat aanschaffen, krijgen 50% korting op het aanschafbedrag van de regenton of het compostvat met een maximum van €25,00 per ton of vat.

 

Artikel 5 Voorwaarden

 

Elk huishouden kan maximaal 2 regentonnen en 1 compostvat aanschaffen;

De aangeschafte regenton of compostvat dient op het aangegeven adres te worden geïnstalleerd;

Met het teruggaveformulier vraagt de aanvrager de subsidie op de aangeschafte ton(nen)/ vat aan;

Door het college van burgemeester en wethouders wordt een register bijgehouden van de op de grond van deze subsidieregeling verleende subsidies.

Artikel 6 Aanvraag en te overleggen gegevens

De aanvrager kan met zijn of haar betalingsbewijs de subsidie met het teruggaveformulier – opgenomen in de bijlage - aanvragen bij de gemeente Schiermonnikoog.

 

Artikel 7 Onduidelijkheden in de beleidsregels

 

Het college treft de nodige voorzieningen en/of neemt de nodige beslissingen in alle gevallen waarin deze subsidieregeling niet voorziet of onduidelijk is.

Artikel 8 Inwerkingtreding en duur

De gemeente heeft een totaalbudget voor het verstrekken van de subsidies. We behandelen de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst totdat het budget op is.

 

Artikel 9 Citeertitel

Deze subsidieregels worden aangehaald als: Subsidieregeling regentonnen en compostvaten Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog,

Burgemeester en wethouders voornoemd,

de secretaris, de burgemeester,

P. Küppers I. van Gent

Naar boven