Het beleid inzake toezicht op asbestverwijdering door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, ter aanvulling op de Nota VTH-beleid gemeentelijke taken ZHZ 2018-2020

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht heeft op 26 maart 2019 het volgende beleid inzake toezicht op asbestverwijdering van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) vastgesteld. (zaak 2019_GDD_B&W_00207)

 

 

Uniforme aanpaksystematiek OZHZ asbestverwijdering

 

Het toezicht wordt risico-gestuurd geprogrammeerd. Alle meldingen worden administratief gecontroleerd. Dit houdt in dat voorafgaand aan de verwijdering wordt gekeken naar de soort verwijdering en de uitvoerder. Op basis hiervan wordt besloten of een controle op locatie (initiële controle) wenselijk is. Na de verwijdering wordt gecontroleerd of de vrijgave en stortbonnen correct worden aangeleverd en worden deze inhoudelijk gecontroleerd.

 

Landelijk wordt een lijst van aandachtbedrijven bijgehouden, middels de lijst 'asbestmeldingen in de toekomst' van Omgevingsdienst NL, voorheen Inspectie Asbest Alerts (IAA). Deze aandachtbedrijven staan bekend om een minder goed naleefgedrag. In de keuze voor de initiële controle wordt meegewogen of een bedrijf als aandachtbedrijf op deze lijst staat.

 

Het risico wordt dus bepaald door het soort (asbest)sanering en het nalevingsgedrag van het verwijderingsbedrijf.

 

Samengevat bestaat het risico-gestuurd toezicht op meldingen uit:

 

Risicoklasse

Soort

Percentage toezicht

Frequentie

Klasse 1

Steekproef op locatie

10%

1 op 10

Klasse 2

Steekproef op locatie

25%

1 op 4

Klasse 2A

IAA controle

50%

1 op 2

Klasse 2A

Overige bedrijven

50%

1 op 2

 

 

 

In geval van handhaving wordt gewerkt volgens de bestuurlijk vastgestelde handhavingsstrategie in ZHZ. In gevallen dat strafrechtelijke vervolging noodzakelijk is zal afstemming plaatsvinden met de Ketenpartners (I-SZW en Politie).

Naar boven