Ontwerpbesluit Verkeersregeling Johannes Geradtsweg (oplaadpunt EV)

 

(ter hoogte van nr. 199)

 zaak 534127

Burgemeester en wethouders van Hilversum hebben het volgende overwogen;

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient een verkeersbesluit te worden genomen voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Er bestaat behoefte aan een aanvulling van de verkeerstekens in verband met de wens om meer mogelijkheden te bieden voor andere en of milieuvriendelijker vormen van vervoer.

Er komt steeds meer vraag naar oplaadpunten voor elektrisch aangedreven voertuigen en het is wenselijk ook in Hilversum plaatsen aan te wijzen waar deze elektrische voertuigen (EV) kunnen worden opgeladen.

De gemeenteraad heeft op 1 april 2015 beleid vastgesteld voor het opladen van elektrische voertuigen. Aanvullend daarop is op 17 november 2016 een overeenkomst gesloten met MRA-Elektrisch om uitvoering te geven aan dit beleid. (MRA-E is een project binnen Metropoolregio Amsterdam, opdrachtgever MRA-E is provincie Noord-Holland)

In het belang van de spreiding van de oplaadpunten en de vraagomvang is het wenselijk om in de omgeving van Johannes Geradtsweg een oplaadpunt te plaatsen en twee parkeervakken aan te wijzen als parkeervak dat uitsluitend mag worden gebruikt door elektrisch aangedreven voertuigen die gebruik willen maken van de oplaadpaal.

Een gelegenheid in Johannes Geradtsweg, ter hoogte van nr. 199, wordt gezien als een goede locatie voor het plaatsen van een oplaadpunt.

Het is noodzakelijk de parkeervakken aan te wijzen als parkeervak dat uitsluitend mag worden gebruikt door elektrisch aangedreven voertuigen, gedurende de tijd die nodig is voor het opladen van de accu’s.

De korpschef politie heeft, in overeenstemming met artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW), een algemeen positief advies afgegeven voor het inrichten van parkeerplaatsen ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen.

De weg Johannes Geradtsweg is gelegen binnen deze gemeente en bij de gemeente in beheer en onderhoud.

Op grond van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) is het colle­ge bevoegd ten aanzien van het verkeer op de binnen deze gemeente gelegen wegen, welke niet onder het beheer van het rijk, de pro­vincie of een waterschap vallen, de besluiten te nemen als bedoeld in artikel 12 van het BABW en het college heeft deze bevoegdheid gemandateerd aan de portefeuillehouder verkeer.

Bij ons besluit van 30 augustus 2005 is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, afdeling 3.4 Awb, van toepassing verklaard voor verkeersbesluiten (besluiten op grond van de Wegenverkeerswet, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer) met uitzondering van besluiten met betrekking tot gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

Burgemeester en wethouders van Hilversum besluiten:

Door het plaatsen van bord E8 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeertekens 1990, met een onderbord tekst “uitsluitend opladen elektrisch(e) voertuig(en)”, of van gelijke strekking,  twee parkeervakken in Johannes Geradtsweg, ter hoogte van nr. 199, aan te wijzen als een parkeervak uitsluitend bedoeld voor het opladen van voertuigcategorie personenauto’s met een elektrische aandrijving en daarmee tevens het parkeren van andere voertuigen op deze parkeervakken te verbieden. (plaats parkeervakken volgens bijlage situatieschets)

Hilversum, 9 april 2019

Burgemeester en wethouders van Hilversum,

Namens dezen:

De portefeuillehouder verkeer,

A.J. Wolthers

Bijlage situatieschets aan te wijzen vakken

Dit ontwerpbesluit met eventuele bijlagen wordt op 18 april 2019, overeenkomstig de Verordening op de elektronische publicatie Hilversum 2014, bekend gemaakt op de website www.overheid.nl onder Bekendmakingen - Gemeenteblad, en is daar in zijn geheel in te zien. Dit is de enige rechtsgeldige bekendmaking.

Belanghebbenden kunnen, binnen 6 weken na de bekendmaking, mondeling of schriftelijk gemotiveerde zienswijzen tegen dit ontwerpbesluit inbrengen bij het College van burgemeester en wethouders, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum. Ingediende zienswijzen zijn mede van belang voor de inhoudelijke omvang van een later beroep omdat de bezwaarschriftenprocedure bij ontwerpbesluiten niet bestaat.

zaak 534127

Naar boven