Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing 2020

Artikel 1 Definities

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder “gebruik maken: gebruik maken in de zin van artikel 15.33 Wet milieubeheer.

Artikel 2 Aard van de belasting en belastbaar feit

  • 1.

    Onder de naam “afvalstoffenheffing” wordt een directe belasting geheven als bedoeld in artikel 15.33 van de Wet milieubeheer.

  • 2.

    De belasting wordt geheven ter zake van het gebruik van een perceel ten aanzien waarvan krachtens de artikelen 10.21 en 10.22 van de Wet milieubeheer een verplichting tot het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen geldt.

  • 3.

    Onverminderd het bepaalde in het tweede lid, wordt de belasting tevens geheven ter zake van het aanbieden ter lediging van een 140-liter of een 240-liter minicontainer restafval.

  • 4.

    Onverminderd het bepaalde in het tweede en derde lid, wordt de belasting tevens geheven ter zake van het ontgrendelen van een verzamelcontainer met behulp van een aan de woning toegewezen middel ten behoeve van het aanbieden van een afvalzak restafval.

  • 5.

    Onverminderd het bepaalde in het tweede, derde of vierde lid wordt de belasting geheven ter zake voor het op aanvraag omwisselen van een minicontainer.

  • 6.

    Onverminderd het bepaalde in het tweede, derde, vierde of vijfde lid wordt de belasting geheven voor het op aanvraag vervangen van een afvalpas.

  • 7.

    Onverminderd het bepaalde in het tweede, derde, vierde, vijfde of zesde lid, wordt de belasting geheven ter zake van het op verzoek op een afgesproken plaats ophalen van afvalstoffen, afkomstig van huishoudens in de gemeente Nieuwkoop.

  • 8.

    Onverminderd het bepaalde in het tweede, derde, vierde, vijfde, zesde of zevende lid wordt de belasting geheven ter zake van het achterlaten van huishoudelijke afvalstoffen op de milieustraat in de gemeente Nieuwkoop.

Artikel 3 Belastingplicht

De belasting wordt geheven van degene die naar de omstandigheden beoordeeld al dan niet krachtens een zakelijk of persoonlijk recht gebruik maakt van een perceel ten aanzien waarvan ingevolge de artikelen 10.21 en 10.22 van de Wet milieubeheer een verplichting tot het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen geldt.

Artikel 4 Maatstaf van heffing en belastingtarief

De belasting wordt geheven naar de maatstaven en de tarieven opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel.

Artikel 5 Belastingjaar

Met betrekking tot de belasting die per jaar wordt geheven is het belastingjaar gelijk aan het kalenderjaar.

Artikel 6 Wijze van heffing

  • a.

    De belasting bedoeld in artikel, 2, tweede, derde, vierde, vijfde en zesde lid wordt geheven bij wege van aanslag.

  • b.

    De belasting bedoeld in artikel 2, zevende en achtste lid, wordt geheven door middel van een mondelinge dan wel een schriftelijke gedagtekende kennisgeving. Het gevorderde bedrag wordt mondeling, dan wel door toezending of uitreiking van de schriftelijke kennisgeving aan de belastingschuldige bekendgemaakt.

Artikel 7 Ontstaan van de belastingschuld en heffing naar tijdsgelang

  • 1.

    De belasting, bedoeld in artikel 2, tweede lid, is verschuldigd bij het begin van het belastingjaar of, zo dit later is, bij de aanvang van de belastingplicht.

  • 2.

    Indien de belastingplicht ter zake van de belasting als bedoeld in artikel 2, tweede lid, in de loop van het belastingjaar aanvangt is de belasting verschuldigd voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat jaar verschuldigde belasting als er in dat jaar, na aanvang van het gebruik, nog volle kalendermaanden overblijven.

  • 3.

    Indien de belastingplicht ter zake van de belasting als bedoeld in artikel 2, tweede lid, in de loop van het belastingjaar eindigt, bestaat aanspraak op ontheffing voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat jaar verschuldigde belasting als er in dat jaar, na het einde van de belastingplicht, nog volle kalendermaanden overblijven, tenzij het bedrag van de ontheffing minder bedraagt dan € 9.

  • 4.

    Het tweede en derde lid zijn niet van toepassing indien de belastingplichtige binnen de gemeente verhuist en aldaar van een ander perceel gebruik maakt.

  • 5.

    De belasting, als bedoeld in artikel 2, derde en vierde lid is verschuldigd bij aanvang van het ter lediging aanbieden van een 140-liter of een 240-liter minicontainer en het ontgrendelen van een verzamelcontainer ten behoeve van het aanbieden van een afvalzak.

  • 6.

    1.6. Belastingbedragen van minder dan € 9 worden niet geheven.

  • 7.

    Voor de toepassing van het bepaalde in het derde en zesde lid wordt het totaal van de op één aanslagbiljet verenigde aanslagen belastingen of andere heffingen aangemerkt als één belastingaanslag.

  • 8.

    De belasting bedoeld in artikel 2, vijfde, zesde en zevende lid is verschuldigd na afloop van de dienstverlening.

  • 9.

    De belasting bedoeld in artikel 2, achtste lid verschuldigd bij aanvang van de dienstverlening.

Artikel 8 Termijnen van betaling

  • 1.

    In afwijking van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990 moet de aanslag worden betaald uiterlijk drie maanden na de dagtekening van het aanslagbiljet.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid geldt, zolang de verschuldigde bedragen door middel van automatische betalingsincasso kunnen worden afgeschreven, dat de aanslagen moeten worden betaald in tien gelijke termijnen. De eerste termijn vervalt één maand na de dagtekening van het aanslagbiljet en elk van de volgende termijnen telkens een maand later.

  • 3.

    In afwijking van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990 moet de op grond van artikel 6, onder b, verschuldigde belasting worden betaald op het moment van uitreiken van de kennisgeving, dan wel ingeval van toezending daarvan, binnen 2 weken na dagtekening van de kennisgeving.

Artikel 9 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    De 'Verordening afvalstoffenheffing 2019” wordt ingetrokken met ingang van de in het derde lid genoemde datum van ingang van de heffing, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

  • 3.

    De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2020.

  • 4.

    Deze verordening kan worden aangehaald als 'Verordening afvalstoffenheffing 2020

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad voornoemd, gehouden op 12 december 2019, nummer 2019-109c

E.R. van Holthe

Griffier

Tarieventabel behorende bij Verordening afvalstoffenheffing 2020

Hoofdstuk 1.1 Maatstaven en jaarlijkse tarieven afvalstoffenheffing

1.1

De belasting als bedoeld in artikel 2, tweede lid van de verordening bedraagt per perceel per belastingjaar:

 

 

1.1.1

indien een perceel wordt gebruikt door één persoon

 

€ 187,88

1.1.2

indien een perceel wordt gebruikt door meer dan één persoon

 

€ 266,88

1.1.3

Het aantal personen dat gebruik maakt van het perceel wordt bepaald naar de situatie per 1 januari van het belastingjaar dan wel op het moment van het ontstaan van de belastingplicht.

 

 

1.1.4

De belasting bedoeld in de onderdelen 1.1.1 en 1.1.2 wordt vermeerderd voor het op 1 januari van het belastingjaar of, indien de belastingplicht later aanvangt, bij aanvang van de belastingplicht, in bruikleen hebben van een éxtra (= boven hetgeen volgens de gemeentelijke afvalstoffenverordening aan het perceel is verstrekt):

 

 

1.1.4.1

container van 140 liter bestemd voor groente-, fruit- en tuinafval, per extra container met

 

€ 70,92

1.1.4.2

1.1.4.2 container van 240 liter, bestemd voor groente-, fruit- en tuinafval, per extra container met

 

€ 95,04

1.1.5

In afwijking van de onderdelen 1.1.1 en 1.1.2 bedraagt de belasting voor percelen die geen gebruik maken van een container met een gebruiksregistratiesysteem of van een verzamelcontainer met een toegangsregistratiesysteem per perceel per belastingjaar:

 

 

1.1.5.1

indien een perceel wordt gebruikt door één persoon

 

€ 243,96

1.1.5.2

indien een perceel wordt gebruikt door meer dan één persoon

 

€ 324,84

1.1.5.3

1.1.5.3 Het aantal personen dat gebruik maakt van het perceel wordt bepaald naar de situatie per 1 januari van het belastingjaar dan wel op het moment van het ontstaan van de belastingplicht.

 

 

Hoofdstuk 1.2 Maatstaven en overige tarieven afvalstoffenheffing

1.2

De belasting als bedoeld in artikel 2, derde lid, van de verordening wordt geheven naar het aantal aanbiedingen per belastingjaar en bedraagt:

 

 

1.2.1

per aanbieding ter lediging van een minicontainer van 240 liter bestemd voor restafval

 

€ 7,00

1.2.2

per aanbieding ter lediging van een minicontainer van 140 liter bestemd voor restafval

 

€ 4,00

1.2.3

Indien er sprake is van een medische indicatie wordt op verzoek van de belastingplichtige het totaal aantal ledigingen verminderd met maximaal 13 ledigingen boven het aantal van 13.

 

 

1.3

De belasting bedoeld in artikel 2, vierde lid, van de verordening wordt geheven naar het aantal ontgrendelingen in het belastingjaar en bedraagt:

 

 

1.3.1

per ontgrendeling van een verzamelcontainer met behulp van een toegewezen middel ten behoeve van het aanbieden van een afvalzak

 

 

€ 1,50

1.3.2

Indien er sprake is van een medische indicatie wordt op verzoek van het belastingplichtige het totaal aantal ontgrendelingen verminderd met maximaal 325 boven het aantal van 40.

 

 

1.4

Van een medische indicatie in de zin van artikel 1.2.3 en 1.3.2 van deze tarieventabel is sprake, indien in een huishouden extra huishoudelijk afvalstoffen ontstaan vanwege een chronische ziekte of een handicap waarbij gebruik van stoma- of incontinentiemateriaal nodig is.

 

 

1.4.1

Voor de toepassing van de vermindering, bedoel in de artikel 1.2.3 en 1.3.2 van deze tarieventabel is vereist dat de belastingplichtige een aanvraagformulier indient bij de gemeente Nieuwkoop waaruit blijkt dat binnen het huishouden sprake is van een chronische ziekte of een handicap waardoor extra huishoudelijk restafval ontstaat.

 

 

1.5

De belasting voor het op aanvraag omwisselen van een container bedraagt per keer:

 

€ 20,00

1.5.1

Onderdeel 1.5. vindt geen toepassing indien de aanvraag voor een wisseling van containers wordt ingediend binnen drie maanden na het in gebruik nemen van een (ander) perceel waarop de belasting als bedoeld in hoofdstuk 1.1 rust.

 

 

1.6

De belasting voor het vervangen van een afvalpas bedraagt per vervanging:

 

€ 15,00

1.6.1

Onderdeel 1.6 vindt geen toepassing indien de aanvraag voor de afvalpas wordt ingediend binnen drie maanden na het in gebruik nemen van een (ander) perceel waarop de belasting als bedoeld in hoofdstuk 1.1 rust.

 

 

1.7.1

Onverminderd het bepaalde in hoofdstuk 1.1 bedraagt de belasting voor het op aanvraag inzamelen van grove huishoudelijke afvalstoffen

per m³

€ 50,04

1.7.2

Onverminderd het bepaalde in hoofdstuk 1.1 bedraagt de belasting voor het achterlaten van grove huishoudelijke afvalstoffen op een daartoe van gemeentewege ter beschikking gestelde plaats voor:

 

 

1.7.2.1

Accu’s

 

Gratis

1.7.2.2

Asbest

 

Gratis

1.7.2.3

Bilgewater met een maximum van 20 liter

Per liter

€ 2,00

1.7.2.4

Brandblussers tot 2 kilogram

 

Gratis

1.7.2.5

Elektrische en elektronische apparatuur

 

Gratis

1.7.2.6

Flessenglas en vlakglas

 

Gratis

1.7.2.7

Grof huishoudelijk afval

 

Gratis

1.7.2.8

Grof tuin- en snoeiafval

 

Gratis

1.7.2.9

Plastic verpakkingsafval

 

Gratis

1.7.2.10

Klein chemisch afval

 

Gratis

1.7.2.11

Metalen

 

Gratis

1.7.2.12

Papier en karton

 

Gratis

1.7.2.13

Textiel

 

Gratis

1.7.3

Onverminderd het bepaalde in hoofdstuk 1.1 bedraagt de belasting voor het achterlaten van grove huishoudelijke afvalstoffen op een daartoe van gemeentewege ter beschikking gestelde plaats voor verbouwingsafval:

 

 

1.7.3.1

Puin (tot 1 m³)

 

Gratis

1.7.3.2

Puin (meer dan 1 m³)

per 0,25 m³

€ 10,00

1.7.3.3

Gips (tot 1 m³)

 

Gratis

1.7.3.4

Gips (meer dan 1 m³)

per 0,25 m³

€ 10,00

1.7.3.5

A-hout (tot 1 m³): gratis

• Hieronder wordt verstaan schoon houtafval

 

Gratis

1.7.3.6

A-hout (meer dan 1 m³)

• Hieronder wordt verstaan schoon houtafval

per 0,25 m³

€ 10,00

1.7.3.7

B-hout (tot 1 m³)

• Hieronder wordt verstaan geverfd hout e.d.

 

Gratis

1.7.3.8

B-hout (meer dan 1 m³)

• Hieronder wordt verstaan geverfd hout e.d.

per 0,25 m³

€ 10,00

1.7.3.9

Bitumen (o.a. dakbedekking)

per 0,25 m³

€ 10,00

1.7.3.10

C-hout (bielzen en geïmpregneerd hout)

per 0,25 m³

€ 10,00

1.7.3.11

Gemengd verbouwingsafval

per 0,25 m³

€ 10,00

 

Naar boven