Gemeente Nijkerk - Besluitenlijst van de vergadering van raadscommissie I op 14 november 2019

Aanvang 19.30 uur, Raadzaal, Stadhuis Nijkerk

Aanwezig (tijdens openbare gedeelte; aanwezigheid tijdens besloten gedeelte staat in apart verslag): de voorzitter: H.W. Stuive, de commissiegriffier: F.J.A. Meijer-de Leeuw, de leden: H.J. Bokkers (CDA), W. de Bouter (De Lokale Partij), T. Doornhof-Molenaar (CDA), M. van Elteren (De Lokale Partij), A. Klompenhouwer (De Lokale Partij), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), I.H. Moes (PRO21), J.B. Nijeboer-van Dijk (VVD), D. Palm (ChristenUnie-SGP), J. van Ruler (CDA), W.H. van Veelen (PRO21), B. van der Woerd (VVD). Verder is aanwezig wethouder W. Oosterwijk (agendapunten 3, 4 en 5) met als (ambtelijke) ondersteuning: W. Bomhof, A. Hoitinga en W. Schoeman.

1. Opening en vaststelling van de agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Openstaande moties en toezeggingen

Geen opmerkingen.

3. Vaststelling bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2017, tweede herziening Weldammerlaan 9 (2019-077)

De commissieleden geven aan zich te kunnen vinden in het raadsvoorstel. Het kan wat de raadscommissie betreft zonder debat geagendeerd blijven staan voor de raadsvergadering van 21 november 2019.

4. Wijzigen tarieventabel legesverordening en kwijtscheldingsregeling (2019-052)

Tijdens de raadsvergadering van 26 september is een eerdere versie van dit voorstel van de agenda afgevoerd. Het college heeft nu een gewijzigd raadsvoorstel met daarbij een extra toelichting aangeboden. De commissieleden bespreken dit gewijzigde raadsvoorstel en de bijbehorende stukken en geven aan zich hierin te kunnen vinden. Ze gaan er daarbij van uit dat indieners van een bouwaanvraag vooraf te horen krijgen wat de financiële consequenties van het indienen van het verzoek zijn. Verder wordt zowel met betrekking tot de tarieventabel legesverordening als de kwijtscheldingsregeling opgemerkt dat e.e.a. zo eenvoudig mogelijk voor de inwoners moet zijn.

5. Aankoop Van ’t Hoffstraat 24 te Nijkerk (2019-073)

De commissieleden geven aan zich in hoofdlijnen te kunnen vinden in het raadsvoorstel. Ze geven complimenten aan het college voor de wijze waarop het aankooptraject is opgepakt.

Er worden nog een aantal vragen gesteld, onder meer over:

- De wijze waarop invulling zal worden gegeven aan de ambitie om de Havenkom te ontwikkelen tot een aantrekkelijk woon- werk- en verblijfsgebied;

- Hoe de ambtelijke organisatie zo goed mogelijk wordt meegenomen in het verhuizingstraject;

Verder spreken de commissieleden nog over het idee om na de verhuizing naar het pand aan de Van ’t Hoffstraat 24 de naam ‘stadhuis’ te laten vervallen en te gaan spreken over ‘gemeentehuis’.

Wethouder Oosterwijk reageert op de gestelde vragen.

Het onderwerp blijft wat de raadscommissie betreft met debat op de raadsagenda van 21 november 2019 staan.

6. Regionale samenwerking

De heer Van Veelen geeft een korte terugkoppeling van de raadsinformatiebijeenkomst van 13 november 2019 over de Strategische Agenda Regio Foodvalley.

7. Sluiting openbare gedeelte raadscommissievergadering

Het openbare gedeelte van de raadscommissievergadering wordt om 21.15 uur gesloten.

8. Opening besloten gedeelte raadscommissievergadering

De voorzitter heropent de vergadering om 21.45 uur.

De raadscommissie stemt in met het verzoek van het college om de raad in beslotenheid te informeren over een onderwerp. Grond voor de geheimhouding is de bescherming van het economisch belang van de gemeente, zoals genoemd in artikel 10 van de Wob. De voorzitter legt geheimhouding op, op grond van artikel 86 van de Gemeentewet.

9. Informatie over een onderwerp

De raadscommissieleden worden geïnformeerd over een onderwerp.

De inhoud van het besprokene is in een apart besloten verslag opgenomen.

10. Sluiting besloten gedeelte raadscommissievergadering

Het besloten gedeelte van de vergadering wordt om 22.45 uur gesloten.

Opgesteld te Nijkerk op 20 november 2019.

De commissiegriffier, F.J.A. Meijer-de Leeuw

De voorzitter, H.W. Stuive

Naar boven