Gemeente Nijkerk - Besluitenlijst raadsvergadering 4 juli 2019

Deze besluitenlijst vervangt de eerder (op 12 juli 2019) gepubliceerde besluitenlijst

Raadzaal Stadhuis Nijkerk, aanvang 15.00 uur

Aanwezig: De voorzitter: G.D. Renkema; de griffier: A.G. Verhoef-Franken; de leden: T.J. Blankesteijn (CDA) – vanaf 15.10 uur, A.M. Boer (ChristenUnie-SGP), J. Bokkers (CDA), A.C.J. de Bruin (PRO21), T. Doornhof-Molenaar (CDA), F.G. van Drie-Davelaar (CDA), M. van Elteren (De Lokale Partij), J. van Heugten (PRO21), R.A.W. Horst (De Lokale Partij), A. Klompenhouwer (De Lokale Partij), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP) , J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), P.M.C. van Loozen (De Lokale Partij), I.H. Moes (PRO21), J.B. Nijeboer-van Dijk (VVD) – vanaf 20.00 uur, D. Palm (ChristenUnie-SGP), J. van Putten (ChristenUnie-SGP) – vanaf 15.20 uur, H. Rozema (ChristenUnie-SGP), J. van Ruler (CDA), N.G. Staal (VVD), H.W. Stuive (CDA), W.H. van Veelen (PRO21), B. Veldhuizen (CDA), L.J.M. de Wals (PRO21), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA), B. van der Woerd (VVD); de wethouders: N. Aboyaakoub-Akkouh, M. Broekman-van der Pers, H.L. Dijksterhuis, W. Oosterwijk. Afwezig: J.C. Doppenberg (VVD).

1. Opening en vaststelling agenda

- Agendapunt 2, Voorjaarsnota 2019. Voor de behandeling heeft de agendacommissie een tijdsindeling inclusief spreektijden opgesteld.

- Agendapunt 3, Jaarstukken 2018. De Verklaring en het definitieve Verslag van de accountant en de definitieve stukken van het college zijn beschikbaar. Op 27 juni heeft de inhoudelijke bespreking plaatsgevonden, vanavond kan besluitvorming plaatsvinden.

- Agendapunt 4, Regio Deal Foodvalley. Dit voorstel kon op 27 juni nog niet behandeld worden, omdat er nog geen stukken beschikbaar waren. Inmiddels zijn deze beschikbaar. Het onderwerp staat met debat geagendeerd. Het agendapunt wordt behandeld voor agendapunt 2.

- Aan de agenda is als hamerstuk toegevoegd het voorstel ‘Wijziging Verordening Leerlingenvervoer 2018’. Dit wordt agendapunt 5.

- De gewijzigde agenda wordt vastgesteld.

MET DEBAT

2. Voorjaarsnota 2019 (2019-056)

De fracties hebben hun Algemene Beschouwingen gehouden.

De heer Van Ruler (CDA) dient een amendement ‘Aanpassing kaders voor begroting’ in. Hij stelt voor:

Het raadsbesluit onder punt 5, 6, 9 en 12 te vervangen door de volgende punten:

5. In te stemmen met de versterking van de organisatie volgend uit de organisatieanalyse met dien verstande dat

- de invulling van de rol van de Concernmanager na 2,5 jaar wordt heroverwogen, zodat deze incidenteel kan worden gedekt,

- door het doorvoeren van de door BMC voorgestelde maatregelen de teams weer efficiënter kunnen opereren, zodat inverdieneffecten kunnen worden ingezet om kosten te besparen, zodat minstens een deel van de kosten incidenteel kan worden gedekt en het college hiertoe bij de begroting 2020 voorstellen zal doen.

6. De voorstellen uit het uitvoeringsprogramma verder uit te werken en te bezien of deze kunnen worden verminderd of getemporiseerd en daartoe voorstellen te doen bij de begroting 2020.

9. Kennis te nemen van bijlage 1 a

12. Bij het dekkingsplan de volgende uitgangspunten te hanteren:

- Voor de gehele begroting te bezien of oud beleid kan worden ingeruild voor nieuw beleid, dan wel minder effectief beleid kan worden geschrapt en daarvoor voorstellen te doen bij de begroting 2020.

- Voor de hele begroting te bezien of het mogelijk is werkzaamheden uit te stellen, af te bouwen of te temporiseren en daarvoor voorstellen te doen bij de begroting 2020.

- De bevindingen en voorstellen van de Taskforce Sociaal Domein in te zetten om het tekort op het Sociaal Domein terug te dringen.

- De QuickScan aanvullende ombuigingen en technische maatregelen zoals genoemd in de voorjaarsnota als dekking in te zetten.

- De onder beslispunt 5 en 6 genoemde maatregelen in te zetten om het tekort terug te dringen.

Dit is amendement 2.1.

Mevrouw Moes (PRO21) dient een motie ‘Doorontwikkeling organisatie’ in.

Het verzoek aan het college is:

De doorontwikkeling van de organisatie vorm te geven vanuit onderstaand perspectief:

• De gemeente Nijkerk te beschouwen als ontwikkelgemeente in plaats van beheergemeente;

• De organisatieontwikkeling moet leiden tot verbetering van de dienstverlening;

• De gemeente Nijkerk staat voor goed werkgeverschap en zet daarbij onder andere in op het verminderen van werkgerelateerd ziekteverzuim.

De motie wordt mede ingediend door mevrouw Lanting (ChristenUnie-SGP) en de heer Van der Woerd (VVD).

Dit is motie 2.1.

De heer Van der Woerd (VVD) dient een motie ‘Eerste aanzet voor dekkingsmogelijkheden’ in.

De oproep aan het college is:

In de volgende begroting, bij gebleken noodzakelijke dekking door belastingmaatregelen, te kiezen voor de vorm van een geleidelijke verhoging gespreid over de verschillende jaren van de begroting in plaats van een verhoging ineens in 2020.

De motie wordt mede ingediend door mevrouw Lanting (ChristenUnie-SGP) en mevrouw Moes (PRO21).

Dit is motie 2.2.

De heer Klompenhouwer dient een amendement ‘Middelen Samen aan Zet naar Reserve Sociaal Domein’ in. Hij stelt voor:

Bij beslispunt 8 de tekst ‘Het overige vrijvallende budget ad € 311.000 terug te laten vloeien naar de Algemene Reserve;’ te vervangen door: ‘Het overige vrijvallende budget ad € 311.000 terug te laten vloeien naar de Reserve Sociaal Domein;’

Dit is amendement 2.2.

De heer Klompenhouwer dient nog een tweede amendement in, ‘Dekkingsvoorstellen op dit moment voor kennisgeving aannemen’. Hij stelt voor:

Beslispunt 12 te vervangen door: ‘Kennis te nemen van het hoofdstuk ‘Eerste aanzet voor dekkingsmogelijkheden’ van de Voorjaarsnota 2019 als richting voor het dekkingsplan van de op te stellen Programmabegroting 2020-2023.’

Dit is amendement 2.3.

Naar aanleiding van de beraadslagingen worden de amendementen 2.1 en 2.3 ingetrokken.

De heer Van Ruler (CDA) legt een stemverklaring af. Hij geeft aan dat de fractie het op aantal onderdelen niet eens is met deze Voorjaarsnota en dat middels een amendement heeft proberen aan te geven. Op onderdelen is positief gereageerd, waarvoor hij dank uitspreekt, maar het amendement wordt niet gesteund. Hij geeft aan dat daarmee de richting die de fractie voorzag niet wordt gesteund, en met name punt 12 (dekkingsplan) was een limitatieve opsomming en voor hen erg relevant. Daardoor ziet de fractie zich genoodzaakt tegen de Voorjaarsnota te stemmen. Hij geeft tenslotte aan dat hij hoopt dat het college met een begroting komt waarin maatregelen worden genomen, zoals misschien deels ook door hen geschetst, en dat onder andere belastingverhoging niet nodig is; en dat ze de begroting straks weer kunnen steunen.

De raad neemt amendement 2.2 ‘Middelen Samen aan Zet naar Reserve Sociaal Domein’ unaniem aan.

De raad besluit vervolgens volgens het geamendeerde voorstel om:

1. Kennis te nemen van de Voorjaarsnota 2019;

2. De financieel technische kaders voor de programmabegroting 2020-2023 vast te stellen conform de paragraaf “Financieel-technische kaders meerjarenbegroting 2020-2023” uit de Voorjaarsnota 2019;

3. De nieuwe programma-indeling voor de Programmabegroting 2020-2023 indicatief vast te stellen conform bijlage 2 van de Voorjaarsnota 2019;

4. Kennis te nemen van de autonome ontwikkelingen conform de het hoofdstuk “Autonome ontwikkelingen” van de Voorjaarsnota 2019;

5. In te stemmen met de versterking van de organisatie volgend uit de organisatieanalyse conform hoofdstuk “Voorstellen volgend uit de organisatieanalyse” van de Voorjaarsnota 2019;

6. In te stemmen met de voorstellen uit het hoofdstuk “Voorstellen uit het uitvoeringsprogramma” van de Voorjaarsnota 2019;

7. Een aantal voorstellen vanuit Samen aan Zet van de lijst met dialoogvoorstellen te schrappen conform het hoofdstuk “Samen aan zet” uit de Voorjaarsnota 2019. Dit betreft voorstellen die:

a) zijn afgerond of geland in regulier werk en beleid,

b) niet of onvoldoende verder zijn uitgewerkt of worden opgepakt,

c) meerdere keren bij integrale afweging zijn afgevallen;

8. Het door het vorige besluitpunt vrijvallende budget, dat afkomstig is uit de programmabegroting voor 2019 en 2020 (ad € 58.000 voor programma Economie en ad € 10.000 voor programma Veiligheid) voor deze programma’s beschikbaar te houden. Het overige vrijvallende budget ad € 311.000 terug te laten vloeien naar de Reserve Sociaal Domein;

9. Het overige nieuw beleid conform bijlage 1a van de Voorjaarsnota 2019 vast te stellen;

10. De begroting 2019 jaarschijf 2019 te wijzigen conform bijlage 1a van de Voorjaarsnota 2019;

11. Het resultaat van de jaarschijf 2019 ten bedrage van € 1.909.000 voorshands te dekken door aanwending van de Algemene reserve.

12. Het hoofdstuk “Eerste aanzet voor dekkingsmogelijkheden” van de Voorjaarsnota 2019 als richtinggevend voor het dekkingsplan van de op te stellen Programmabegroting 2020-2023 vast te stellen;

13. De budgetten voor investeringen vast te stellen of te wijzigen conform bijlage 1b van de Voorjaarsnota 2019;

14. Een bedrag van € 9,25 miljoen te onttrekken aan de Reserve Bouwgrondexploitatie ten gunste van de Algemene Reserve.

De fractie van het CDA stemt tegen.

De raad neemt motie 2.1 ‘Doorontwikkeling organisatie’ aan (ChristenUnie-SGP, PRO21, VVD voor; CDA, De Lokale Partij tegen).

De raad neemt motie 2.2 ‘Eerste aanzet voor dekkingsmogelijkheden’ aan (ChristenUnie-SGP, PRO21, VVD voor; CDA, De Lokale Partij tegen).

3. Jaarstukken 2018 (2019-055)

De raad besluit unaniem en conform voorstel:

1. Stelt de Jaarstukken 2018 vast;

2. Stelt de Meerjaren Prognose Grondexploitaties, behorende bij de jaarstukken 2018, vast;

3. Bekrachtigt de door het college opgelegde geheimhoudingsplicht ten aanzien van de in de bijlage 1 opgenomen MPG, zoals bedoeld in artikel 25, derde lid van de gemeentewet, en deze te laten voortduren totdat alle in deze bijlage genoemde grondcomplexen zijn ontwikkeld;

4. Voegt het voordelig jaarrekening resultaat van € 568.000 toe aan de algemene reserve;

5. Voegt de niet benutte incidentele budgetten in 2018 ad € 2.683.000, maar die nodig zijn om de activiteiten in 2019 af te ronden, toe aan het budget 2019;

6. De over te hevelen budgetten genoemd onder punt 5 in 2019 te dekken uit de algemene reserve;

7. Verleent het college decharge voor het gevoerde beleid en beheer.

4. Regio Deal Foodvalley (2019-058)

Naar aanleiding van de bespreking wordt aan de concept brief aan het Algemeen Bestuur Regio Foodvalley toegevoegd dat Nijkerk voor haar inwoners, onderwijs en bedrijfsleven kansen ziet binnen alle drie sporen van de Regio Deal.

De raad besluit unaniem om:

1. Kennis te nemen van de concept Regio Deal Foodvalley en het bijbehorende projectenboek;

2. In te stemmen met een eenmalige investering van € 500.000 als cofinanciering van de Regiodeal, onder voorwaarde dat eveneens € 500.000 uit het Regiodeal-geld wordt geïnvesteerd, zodat de Food Academy Nijkerk met een sluitende business case van start kan;

3. De voorwaarde zoals onder 2 gesteld als bedenking kenbaar te maken aan het Algemeen Bestuur regio Foodvalley;

4. Het Algemeen Bestuur Regio Foodvalley met een (aangepaste) brief te berichten en hen mandateren namens de gemeente Nijkerk de Regio Deal aan te gaan;

5. De benodigde bijdrage van Nijkerk als cofinanciering voor de Regio Deal (ten behoeve van de Food Academy) van € 500.000 ten laste te brengen van de Algemene Reserve.

ZONDER DEBAT

5. Wijziging Verordening Leerlingenvervoer 2018 (2019-063)

De raad besluit unaniem en conform het voorstel om de wijziging van de Verordening Leerlingenvervoer 2018 (wijziging juli 2019) vast te stellen.

6. Sluiting

De raadsvergadering wordt om 20.50 uur gesloten.

Opgesteld te Nijkerk op 8 juli 2019,

de griffier, A.G. Verhoef-Franken

de voorzitter, mr. drs. G.D. Renkema

Naar boven