Gemeente Borger-Odoorn, Buitengebied Gecoördineerde besluiten bestemmingsplan ‘Buitengebied, zonnepark Westdorp – gewijzigd vastgesteld en gewijzigde verleende omgevingsvergunning voor het realiseren van het zonnepark Westdorp

Burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn maken ingevolge artikel 3.32 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat voor de realisatie van het zonnepark Westdorp met toepassing van de coördinatieregeling uit artikel 3.30 Wro de volgende samenhangende besluiten zijn genomen:

1. de gemeenteraad van Borger-Odoorn heeft op 4 juli 2019 het bestemmingsplan 'Buitengebied, zonnepark Westdorp’ nogmaals gewijzigd heeft vastgesteld (planidentificatie: NL.IMRO.1681.00BP0059-VG02);

2. burgemeester en wethouders hebben op 10 juli 2019 het wijzigingsbesluit omgevingsvergunning met de activiteiten ‘Het bouwen van een bouwwerk’ en ‘Aanleg van een uitweg’ verleend voor het oprichten van het zonnepark Westdorp (registratienummer: 46386-2019).

Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning maken tezamen het realiseren van het zonnepark Westdorp op een perceel mogelijk in de kruising aan de Groenedijk en de Kanaalstraat en op circa 280 meter ten noorden van dit perceel ten westen van de Kanaalstraat.

Wijzigingen

De gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan heeft betrekking op een aantal regels ten aanzien van de LOFAR buitenstations daar waar het gaat om:

- het toevoegen van de definitie LOFAR-kerngebied.

- het toevoegen van de definitie LOFAR-radiotelescoop.

- het toevoegen van de definitie buitenstation.

- het toevoegen en aanpassen van de voorwaardelijke verplichting artikel 3.3.2.

De wijzigingen in de omgevingsvergunning hebben betrekking op de navolgende vetgedrukte delen en aanvullingen:

- De aanvraag is getoetst aan de voorschriften van het gewijzigde bestemmingsplan Buitengebied, Zonnepark Westdorp.

- Gebleken is dat de aanvraag kan voldoen aan de bestemmingsomschrijving en de bebouwingsvoorschriften van het gewijzigde bestemmingsplan Buitengebied, Zonnepark Westdorp. 

- Het gebruik van gronden van een zonnepark is uitsluitend toegestaan indien [de woorden “conform de intentieverklaring is gebleken dat de EM-straling van het zonnepark meetbaar het maximaal toelaatbare storingsniveau in de LOFAR buitenstations RS 305 en RS 306 niet wordt overschreden” vervallen] door of vanwege dit zonnepark, de door Astron te berekenen maximale veldsterktedichtheid in de LOFAR buitenstations RS 305 en RS 306 niet wordt overschreden. Dit dient [de woorden “zo nodig” vervallen] te worden vastgesteld met een in overleg met Agentschap Telecom nader te bepalen meetinstrument en volgens een nader vast te stellen meetprotocol.

- Bij de beoordeling van de vraag of inderdaad geen sprake is van storing die gevolg heeft voor het goed functioneren van LOFAR, wordt het convenant ‘Co-existentie Zonneweide Westdorperveen B.V. en LOFAR Radiotelescoop van Astron’ m.b.t. de ontwikkeling van zonneparken in de beschermingszone LOFAR als uitgangspunt gehanteerd.

- De in de omgevingsvergunning opgenomen voorwaarde instandhoudingstermijn te wijzigen van 20 naar 25 jaar.

- Voor het overige deel (behoudens de wijzigingen) blijft de verleende omgevingsvergunning in stand.

Coördinatieregeling

Op 24 mei 2018 heeft de gemeenteraad besloten op voornoemde besluiten de coördinatieregeling van toepassing te verklaren. De gecoördineerde besluiten inclusief bijlagen doorlopen daarom gezamenlijk de uniforme openbare voorbereidingsprocedure overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht.

Besluiten inzien

Het besluit van de gemeenteraad tot vaststelling van het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken en de door burgemeester en wethouders verleende omgevingsvergunning liggen met ingang van donderdag 25 juli 2019 tot en met woensdag 4 september 2019 ter inzage. Op grond van artikel 8.3 Wro kan tegen de hiervoor vermelde besluiten in eenmaal in beroep worden gegaan bij de Raad van State.

Het bestemmingsplan is in te zien op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn= NL.IMRO.1681.00BP0059-VG02 of in het gemeentehuis bij het Klantcontactcentrum. De omgevingsvergunning is alleen in te zien in het Klantcontactcentrum.

Beroepschrift

Tijdens de inzagetermijn kunt u beroep instellen tegen het vaststellingsbesluit en de verleende omgevingsvergunning als u:

- Een belanghebbende bent die tijdig een zienswijze heeft kenbaar gemaakt bij de gemeenteraad;

- Een belanghebbende bent en aan kunt tonen dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest u tijdig tot de gemeenteraad te wenden;

- Een belanghebbende bent die zich niet kan verenigen met de wijzigingen die ten opzichte van het vastgestelde bestemmingsplan en omgevingsvergunning zijn aangebracht.

Ingestelde beroepen tegen het besluit van 11 oktober 2018 met kenmerk 201810093 worden gelet op artikel 6:19, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht geacht mede gericht te zijn tegen dit besluit.

U kunt dit beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking de dag na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn.

Voorlopige voorziening

Binnen deze termijn kunnen belanghebbenden ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor de besluiten niet in werking treden, totdat op het verzoek is beslist.

 

Naar boven