Gemeente Nijkerk - Besluitenlijst van de openbare vergadering van raadscommissie I op 13 juni 2019

 

Aanvang 20.00 uur, Raadzaal, Stadhuis Nijkerk

Aanwezig: De voorzitter: H.W. Stuive, de commissiegriffier: M.L. de Jong, de leden: T.J. Blankesteijn (CDA), J.C. Doppenberg (VVD), M. van Elteren (De Lokale Partij), R.A.W. Horst (De Lokale Partij), A. Klompenhouwer (De Lokale Partij), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), I.H. Moes (PRO21), J.B. Nijeboer-van Dijk (VVD), H. Rozema (ChristenUnie-SGP), J. van Ruler (CDA), N.G. Staal (VVD), B. Veldhuizen (CDA), C. van Vliet-van Dasselaar (De Lokale Partij), W.H. van Veelen (PRO21), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA) en B. van der Woerd (VVD). Verder zijn aanwezig wethouder H.L. Dijksterhuis (agendapunten 3 en 4), de ambtenaren: F. Batterink (agendapunt 3) en A. Reitsma (agendapunten 4).

1. Opening en vaststelling van de agenda

De stukken voor de Regiodeal Foodvalley (agendapunt 5) zijn nog niet beschikbaar. Het voorstel aan de raadscommissie is om het onderwerp vanavond niet te behandelen. Behandeling vindt naar verwachting plaats in de raadsvergadering van 27 juni. De agenda wordt gewijzigd vastgesteld.

2. Openstaande moties en toezeggingen

Geen opmerkingen.

3. Routekaart Nijkerk energieneutraal (2019-054)

Er zijn drie insprekers:

Dhr. R. Windhouwer spreekt in namens Energiecoöperatie Zon op Nijkerk. Hij benadrukt het belang van draagvlak en participatie en pleit voor een eerlijke eigendomsverdeling (50%) zodat lusten en lasten bij het opwekken van duurzame energie, lokaal landen.

Dhr. F. Visscher spreekt in namens LTO Gelderse Vallei. Hij geeft aan het onbespreekbaar te vinden dat 185 hectare landbouwgrond wordt opgeofferd voor zonnevelden en pleit voor meer windenergie als alternatief.

Dhr. E. van Beek spreekt in namens de jongere boeren uit omgeving Nijkerk (AJK Zwartebroek en omstreken). Hij geeft aan geschrokken te zijn van het plan om 185 hectare landbouwgrond in te richten als zonneveld en is bezorgd over onder meer stijging van grondprijs voor agrariërs als dit oppervlak onttrokken wordt aan de landbouw. Hij pleit voor meer windenergie en geeft aan dat opbrengsten van windenergieproductie op agrarische grond ook ten goede moet komen aan de landbouw.

De commissieleden danken de insprekers voor hun inbreng en stellen vragen over onder andere draagvlak voor windmolens, het vinden van voldoende geschikte daken voor zonnepanelen en het voorgestelde eigendomsrecht.

Daarna bespreekt de commissie het voorstel. Er wordt gesproken over onder andere de ambities, de consequenties van het vaststellen van de routekaart, het afwegingskader, nieuwe technische ontwikkelingen, financiële compensatie, verhouding zonne- en windenergie, aantal windmolens, jaarlijkse voortgangsrapportage, samenhang met woonvisie en omgevingsvisie, klimaatakkoord, samenwerking met partners in Nijkerk en de regio, draagvlak en betrokkenheid samenleving, energiebesparing, voorbeeldfunctie gemeente, benodigde formatie, infrastructuur elektriciteitsnet, zonnevelden op niet-landbouwgrond en eigendomsrecht.

Wethouder Dijksterhuis beantwoordt vragen en geeft aan dat naast het opwekken van duurzame energie de reductie van 50% van het energieverbruik de grootste opgave is.

Ook geeft hij aan dat een technische correctie in tabel 3 op pagina 7 van de routekaart wordt gedaan voor de raadsvergadering van 27 juni.

Wat de commissie betreft wordt het voorstel met debat behandeld in de raadsvergadering van 27 juni.

4. Woondeal Regio Amersfoort

Dhr. J. van Ruler stelt namens de fractie van het CDA de beantwoording van de schriftelijke vragen over de Woondeal aan de orde. Er wordt gesproken over onder andere bouwen voor de lokale behoefte, reden voor aanvraag woondeal, kansen en consequenties en de behoefte aan cijfers. Wethouder Dijksterhuis geeft aan dat het college handelt binnen de kaders die zijn aangegeven door de raad en dat de Woondeal voor de korte termijn mogelijk kansen biedt om met behulp van het Rijk te innoveren of zaken te versnellen. Daarnaast wordt gewerkt aan de Woonvisie en de Omgevingsvisie. Het voornemen is om in september naar de raad te komen met concept-ambities voor de Woonvisie.

5. Regio Deal Foodvalley (2019-058)

Zoals bij de vaststelling van de agenda besloten, vindt behandeling van het voorstel Regio Deal Foodvalley vanavond niet plaats.

6. Regionale samenwerking

Geen mededelingen

7. Sluiting

De vergadering wordt om 23.15 uur gesloten.

Opgesteld te Nijkerk op 14 juni 2019.

De commissiegriffier, M.L. de Jong

De voorzitter, H.W. Stuive

 

 

 

 

Naar boven