Beleidskader voor bodemprofielputten vastgesteld

Burgemeester en wethouders van Pekela maken bekend dat zij het "Beleidskader bodemprofielputten gemeenten Veendam en Pekela (Libau 19 december 2017)" hebben vastgesteld.

Met de beleidskaart archeologie en cultuurhistorie (laatst vastgesteld in september 2016) heeft de gemeente archeologische verwachtingswaarden binnen het grondgebied van de gemeente aangegeven. Deze verwachtingen zijn vertaald in bestemmingsplannen. Waar een verwachtingswaarde van toepassing is, geldt een verbod op activiteiten die de bodem kunnen aantasten, tenzij met een rapport van een archeologisch deskundige is aangetoond dat archeologische waarden ter plaatse niet meer aanwezig zijn.

In principe wordt dit rapport pas opgesteld naar aanleiding van een concreet initiatief, maar het is ook mogelijk om vooraf, meer in het algemeen, nader onderzoek te doen naar de veronderstelde archeologische waarden. Nader onderzoek bestaat normaliter uit een bureauonderzoek en waar nodig een verkennend/inventariserend veldonderzoek. Met een pilot is aangetoond dat een onderzoeksmethode met bodemprofielputten van ca. 1 x 1 x 1 meter voor agrarische gronden binnen de gemeente ook als toelaatbare onderzoeksmethode is te gebruiken.

In het beleidskader zijn de vereisten en uitgangspunten voor onderzoeken door middel van bodemprofielputten en de te hanteren criteria bij de beoordeling van de resultaten van die onderzoeken vastgelegd.

Het beleidskader is tijdens openingsuren in te zien op het gemeentehuis. Het beleidskader is ook te raadplegen op de gemeentelijke website https://www.pekela.nl/bestemmingsplannen, onder Plangebieden -> Buitengebied, of https://www.pekela.nl/monumenten, onder Monumentenbeleid.

 

Pekela, 24 april 2018

Naar boven