Kennisgeving voornemen voorbereiding milieueffectrapport en intergemeentelijke structuurvisie ‘dijkverlegging Baarlo Hout-Blerick’

 

Onderwerp

De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Venlo en de gemeente Peel en Maas maken bekend dat zij voor het opstellen van een milieueffectrapport (MER) voor de intergemeentelijke structuurvisie ‘dijkverlegging Baarlo Hout-Blerick’ een Notitie Reikwijdte en Detailniveau hebben opgesteld.

Aanleiding

De primaire waterkering voldoet niet aan de wettelijke veiligheidseisen en beoogd wordt op deze locatie meer ruimte te geven aan de Maas. Ook dient beekherstel plaats te vinden.

De gemeenteraden van beide gemeenten zijn daarom voornemens een intergemeentelijke structuurvisie voor te bereiden. In deze structuurvisie worden deze ontwikkelingen verder uitgewerkt  waarbij rekening wordt gehouden met bestaande functies en de mogelijke toekomstige aanleg van een nevengeul in het gebied.

Procedure

Voor de intergemeentelijke structuurvisie ‘dijkverlegging Baarlo Hout-Blerick’ worden de milieueffecten in een milieueffectrapport (plan-MER) onderzocht.

Als eerste stap in dit proces is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld. In deze notitie wordt aangegeven welke alternatieven worden beschouwd en welk beoordelingskader wordt gehanteerd in het plan-MER.

Een ieder wordt in de gelegenheid gesteld te reageren (inspreken) op het voornemen en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau met als doel er voor te zorgen dat de relevante milieuaspecten worden meegenomen in het plan-MER.

De commissie voor de milieueffectrapportage wordt gevraagd advies uit te brengen.

Vervolgtraject

Het plan-MER zal worden opgesteld met inachtneming van de adviezen en ingediende zienswijzen en wordt samen met de ontwerpstructuurvisie bekendgemaakt en ter inzage gelegd. Een ieder wordt in de gelegenheid gesteld zienswijzen over de ontwerpstructuurvisie en het plan-MER naar voren te brengen. De commissie voor de milieueffectrapportage toetst of het plan-MER voldoende informatie bevat om te komen tot een voorkeursalternatief.

Na verwerking van de ingediende zienswijzen wordt de intergemeentelijke structuurvisie vastgesteld door de gemeenteraad van Venlo en door de gemeenteraad van Peel en Maas, bekendgemaakt en ter inzage gelegd.

Het waterschap zal vervolgens een projectplan Waterwet voorbereiden. Ten behoeve hiervan wordt een project-MER opgesteld. Gedeputeerde Staten van Limburg zijn het bevoegd gezag voor het project-MER.

Het project-MER zal samen met het ontwerp-projectplan Waterwet ter inzage worden gelegd. Over het ontwerp-projectplan Waterwet en het project-MER kunnen zienswijzen naar voren worden gebracht. Het definitieve projectplan Waterwet moet, om rechtskracht te krijgen, worden goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Limburg. Tegen het besluit tot goedkeuring van het projectplan Waterwet kan beroep worden ingesteld.

Inzien stukken

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau ligt ter inzage van 29 maart 2018 tot en met 25 april 2018 en kan als volgt worden geraadpleegd:

  • -

    In Venlo in het Stadskantoor Venlo, Hanzeplaats 1 te Venlo, uitsluitend op afspraak. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum (KCC).

  • -

    In Peel en Maas, in het Huis van de Gemeente, Wilhelminaplein 1 te Panningen.

  • -

    Digitaal op de gemeentelijke websites www.venlo.nl (organisatie en bestuur – publicaties en verslagen – plannen ter inzage)en opwww.peelenmaas.nl.

Zienswijzen

Een ieder kan van 29 maart 2018 tot en met 25 april 2018 schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen over het voornemen en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau.

Naar voren brengen zienswijzen

Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan:

  • -

    het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Venlo, Postbus 3434, 5902 RK Venlo, t.a.v. mevrouw C. Janssen;

  • -

    het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Peel en Maas, Postbus 7088, 5980 AB Panningen, t.a.v. de heer L. van Doesum.

Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum (KCC) van:

  • -

    de gemeente Venlo, telefoonnummer 14077;

  • -

    de gemeente Peel en Maas, telefoonnummer 077-306 6666.

Zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend.

Inloop/inspraakbijeenkomsten

De betrokken overheden organiseren een inloopbijeenkomst over dit plan. De inloopbijeenkomst is ingericht als een informatiemarkt. U kunt vragen stellen over de stand van zaken van de plannen, de te volgen m.e.r.-procedure en de mogelijkheden voor inspraak (zienswijzen). Er is geen gezamenlijke toelichting. U kunt dus gewoon binnenlopen en vertrekken wanneer u wilt.

Deze inloopbijeenkomst vindt plaats op 3 april 2018, in het gebouw van Unitas, Wilhelminastraat 11 A te Baarlo, van 16.00 tot 20.00 uur.

Op deze bijeenkomst zullen medewerkers van beide gemeenten en het Waterschap Limburg aanwezig zijn. En er is een notulist aanwezig om uw mondelinge zienswijze meteen te noteren.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

  • -

    Gemeente Venlo, mevrouw C. Jansen, tel. 14077, email: c.jansen@venlo.nl

  • -

    Gemeente Peel en Maas, de heer L. van Doesum, tel. 077-3066666 , email: luc.van.doesum@peelenmaas.nl

Naar boven