Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Ermelo houdende regels omtrent een tegemoetkoming in de zorgkosten Regeling tegemoetkoming zorgkosten chronisch zieken en mensen met een beperking Ermelo 2017

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • 1.

    Dagelijks Bestuur: Het Dagelijks Bestuur van Meerinzicht.

  • 2.

    Zorgverzekeringswet ZVW; Wet van 16 juni 2005, houdende regeling van een sociale verzekering voor geneeskundige zorg ten behoeve van de gehele bevolking.

  • 3.

    Meerinzicht: de gemeenschappelijke regeling Meerinzicht, waarin vanaf 1 januari 2018 de taakvelden binnen het Sociaal Domein van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde zijn ondergebracht.

  • 4.

    Peildatum: 1 januari voorafgaand aan het jaar waarin de aanvraag wordt gedaan.

Artikel 2 Doel

Het doel van deze tegemoetkoming is om inwoners van Ermelo met een chronische ziekte of een beperking een bijdrage te verstrekken in verband met de hoge zorgkosten die zij hebben vanwege hun chronische ziekte of beperking.

Artikel 3 Doelgroep

Deze regeling is van toepassing op belanghebbenden vanaf 18 jaar met maximaal een inkomen en vermogen zoals bedoeld in artikel 5 van deze regeling en die een chronische ziekte of beperking hebben zoals bedoeld in artikel 4 van deze regeling.

De juridische grondslag van de tegemoetkoming is gelegen in artikel 35 lid 1 Participatiewet.

Artikel 4 Chronische ziekte of beperking

De belanghebbende behoort tot de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten als minimaal 1 van deze 6 punten voor hem geldt:

  • De belanghebbende ontvangt een uitkering WIA/WAJONG/WAZ/WAO op basis van 80% tot 100% arbeidsongeschiktheid;

  • De belanghebbende heeft een WMO-indicatie voor een vervoersvoorziening, een rolstoel, woningaanpassing of hulp bij het huishouden, waarbij de laatste voorziening is toegekend voor een periode van een jaar of langer;

  • De belanghebbende heeft een indicatie voor persoonlijke verzorging op grond van de Zorgverzekeringswet;

  • De belanghebbende heeft een diabetespaspoort;

  • De belanghebbende heeft een geldige gehandicaptenparkeerkaart;

  • De belanghebbende ontvangt minimaal tweemaal kinderbijslag van de SVB vanwege thuiswonende gehandicapte kinderen.

Als geen van deze situaties voor u geldt, maar u bent wel chronisch ziek of gehandicapt, dan vragen we u dit op een andere manier aan te tonen.

Artikel 5 Voorwaarden

Om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, gelden de volgende voorwaarden:

  • 1.

    De belanghebbende is op de peildatum ingezetene van de gemeente Ermelo en is chronisch ziek of heeft een beperking zoals bedoeld in artikel 4.

  • 2.

    De belanghebbende heeft over het jaar waarin de aanvraag wordt gedaan het verplicht eigen risico op grond van artikel 19 van de Zorgverzekeringswet volledig opgemaakt en kan dit aantonen met behulp van facturen.

  • 3.

    De belanghebbende heeft op de peildatum geen inkomen hoger dan 130% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm.

  • 4.

    De belanghebbende heeft op de peildatum geen vermogen hoger dan de geldende grenzen die worden genoemd in de Participatiewet. (Op de website van www.ermelo.nl kunt u via de zoekterm ‘Participatiewet’ deze bedragen vinden).

  • 5.

    De zorgkosten zijn of worden niet op een andere wijze vergoed.

  • 6.

    De belanghebbende woont zelfstandig en woont niet in een zorginstelling.

Artikel 6 Aanvraag en uitvoering

De tegemoetkoming wordt op aanvraag verstrekt.

De aanvraag wordt gedaan op een door het Dagelijks Bestuur vastgesteld formulier, onder overlegging van de op dat formulier gevraagde gegevens.

De aanvraag van het voorgaande jaar kan ingediend worden tot 1 juli van het jaar daaropvolgend.

Artikel 7 Hoogte van de tegemoetkoming

De hoogte van de tegemoetkoming bedraagt per belanghebbende met een chronische ziekte of beperking € 385, 00 per kalenderjaar.

Artikel 8 Hardheidsclausule

Het Dagelijks Bestuur kan voor die gevallen waarin onverkort toepassen van de regeling zou leiden tot onredelijkheid of onbillijkheid ten gunste van de aanvrager afwijken van de bepalingen in deze uitvoeringsregeling.

Artikel 9 Verificatie

Bij de aanvraag dienen bewijsstukken aangeleverd te worden, waaruit blijkt dat de belanghebbende aan de voorwaarden voldoet zoals bedoeld in artikel 4 en 5.

Om uitvoeringstechnische redenen kan het Dagelijks Bestuur ook besluiten om de betreffende bewijsstukken achteraf op te vragen.

Belanghebbenden die voor deze tegemoetkoming in aanmerking komen, dienen alle bewijsstukken tot uiterlijk 1 juli van het jaar volgend op het jaar waarin de aanvraag is gedaan te bewaren en in te leveren bij Meerinzicht indien Meerinzicht hierom vraagt.

Artikel 10 Terugvordering en Boete

  • 1.

    Indien wordt vastgesteld dat de tegemoetkoming ten onrechte is verstrekt als gevolg van het niet of niet behoorlijk nakomen van de inlichtingenplicht zoals bedoeld in artikel 17 van de Participatiewet, dan wordt de tegemoetkoming teruggevorderd op grond van artikel 58 van de Participatiewet.

  • 2.

    Indien de tegemoetkoming onterecht is verstrekt, dan kan Meerinzicht naast de terugvordering zoals genoemd in lid 1 besluiten om een boete op te leggen op grond van artikel 18a Participatiewet.

Artikel 11 Invoeringsdatum

Deze regeling treedt in werking met terugwerkende kracht met ingang van 1 januari 2017.

Naar boven