TERINZAGELEGGING HERINDELINGSONTWERP HAAREN OISTERWIJK VUGHT BOXTEL TILBURG

 

De gemeenteraden van Haaren, Oisterwijk, Vught, Boxtel en Tilburg hebben op 17 december (Tilburg) en 18 december (overige gemeenten) een eensluidend besluit genomen over het herindelingsontwerp van deze gemeenten. Dit ontwerp beschrijft en onderbouwt de opsplitsing van de gemeente Haaren.

 

Herindelingsontwerp

Het herindelingsontwerp is een belangrijke stap op weg naar de opsplitsing en opheffing van de gemeente Haaren per 1 januari 2021.

De opsplitsing vindt voor drie dorpen plaats in de vorm van een lichte samenvoeging:

  • -

    dorp Haaren naar de gemeente Oisterwijk;

  • -

    dorp Helvoirt naar de gemeente Vught;

  • -

    dorp Esch naar de gemeente Boxtel.

Voor één dorp vindt de opsplitsing plaats in de vorm van een grenscorrectie:

  • -

    dorp Biezenmortel naar Tilburg.

Het herindelingsontwerp beschrijft de nieuwe grenzen van de gemeenten.

De drie samenvoegingen en de grenscorrectie worden in het ontwerp toegelicht en onderbouwd. Het ontwerp schetst ook een beeld van de gemeenten in de gewijzigde samenstelling.

 

Terinzagelegging

Het herindelingsontwerp ligt ter inzage van vrijdag 21 december 2018 tot en met donderdag 14 februari 2019. U kunt het document inzien op de volgende locaties tijdens de gebruikelijke openingstijden:

  • De recepties van de gemeentehuizen:

    • -

      Mgr. Bekkersplein 2, 5076 AV Haaren

    • -

      De Lind 44, 5061 XG Oisterwijk, in de centrale balie

    • -

      Secr. van Rooijstraat 1, 5261 EP Vught

    • -

      Markt 1, 5281 AT Boxtel

  • Stadskantoor 6, Spoorlaan 181, 5038 CB Tilburg, in de centrale hal op de begane grond

  • Ontmoetingscentrum Den Domp, Kerkstraat 26 in Haaren

  • HelvoirThuis, Kloosterstraat 30 in Helvoirt

  • Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5c in Esch

  • De Vorselaer, Capucijnenstraat 42, Biezenmortel

Het herindelingsontwerp is ook digitaal te lezen op de gezamenlijke webpagina van de vijf gemeenten: www.haaren.nl/herindeling.

 

Zienswijzen indienen

In de hierboven genoemde periode waarin het herindelingsontwerp ter inzage ligt kan iedereen een reactie geven op dit ontwerp, door een ‘zienswijze’ in te dienen. In de zienswijze geeft u aan of u het wel of niet eens bent met (onderdelen van) het herindelingsontwerp en waarom. Een zienswijze wordt beoordeeld en kan leiden tot een aanpassing van het herindelingsontwerp.

U richt een zienswijze aan het college van burgemeester en wethouders van één of meerdere van de betrokken gemeenten. Geef de datum, uw naam, adres, postcode en woonplaats aan. Deze informatie is nodig voor de administratieve verwerking.

Uw persoonlijke gegevens worden niet opgenomen in de zogenaamde reactienota, het document waarin alle zienswijzen zijn samengevat en beantwoord.

Het indienen van een zienswijze kan digitaal, schriftelijk en mondeling. Welke vorm ook wordt gekozen, het onderwerp “zienswijze herindelingsontwerp” moet altijd vermeld worden. Geeft u uw zienswijze via de digitale weg zoals hieronder beschreven, dan is het onderwerp al voor u ingevuld.

 

Digitaal

U dient een zienswijze het snelst in via het e-formulier op www.haaren.nl/herindeling.

 

Schriftelijk

Stuur uw zienswijze per brief naar Postbus 44, 5076 ZG Haaren. Doe dit ook wanneer uw zienswijze niet gericht is aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haaren, maar één van de andere colleges van Burgemeester en Wethouders.

 

Mondeling

Maak telefonisch een afspraak met de behandelend ambtenaar van de gemeente waar u een reactie wil indienen. Deze medewerker maakt een verslag van de mondelinge zienswijze.

Gemeente Haaren: Carin Mathijssen; telefoon: 0411-627282

Gemeente Oisterwijk: Esther van Wel; telefoon: 013-5291311

Gemeente Vught: René Gehasse of Robin Randewijk; telefoon: 073-6580680

Gemeente Boxtel: Mark Compter, Jeroen van den Dungen of Louis van der Weert; telefoon: 0411-655911 (algemeen nummer)

Gemeente Tilburg: Leon van Grinsven van de Afdeling Ruimte; telefoon: 013-5428541

 

Vervolg

De zienswijzen worden door de vijf gemeenten gezamenlijk verwerkt in een reactienota. Deze nota bevat een samenvatting van de zienswijzen en een gezamenlijke reactie daarop van alle gemeenten.

Na afloop van de zienswijzeprocedure wordt het herindelingsontwerp verwerkt tot een herindelingsadvies. Eventuele aanpassingen door de ingediende zienswijzen worden in het herindelingsadvies verwerkt. De nota zienswijzen wordt aan het advies toegevoegd.

Na vaststelling door de raden gaat het herindelingsadvies naar Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant. Gedeputeerde Staten voegen hun zienswijze op het herindelingsadvies toe en sturen de stukken daarna naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister beoordeelt de gevolgde procedure en toetst aan de criteria voor gemeentelijke herindeling. Als de minister het herindelingsadvies overneemt, volgt een wetsvoorstel aan de Ministerraad.

Naar boven