Besluit van de wethouder van de gemeente Ermelo, de directeur van UWOON en de voorzitter van de huurdersorganisatie De Groene Draad houdende regels omtrent afspraken Jaarafspraken 2018

 

Gemeente Ermelo, woningcorporatie UWOON en huurdersorganisatie De Groene Draad hebben op 31 oktober 2016 de raamovereenkomst prestatieafspraken 2017-2021 ondertekend. Hierin zijn de kaderafspraken voor de periode 2017-2021 opgenomen over de volgende thema’s:

 

  • Beschikbaarheid en betaalbaarheid

  • Duurzaamheid

  • Wonen-welzijn-zorg

  • Huisvesting urgente en bijzondere doelgroepen

  • Leefbaarheid en burgerparticipatie

 

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de samenwerking met elkaar.

 

Jaarlijks worden er op basis van relevante thema’s en vraagstukken concrete afspraken voor het daaropvolgende jaar gemaakt. Als basis voor de jaarafspraken levert UWOON, conform de Woningwet 2015, voor 1 juli aan de gemeente een meerjarig overzicht van de voorgenomen werkzaamheden (bod) aan.

 

De drie partijen zijn de volgende afspraken voor 2019 met elkaar overeengekomen:

 

Beschikbaarheid en betaalbaarheid

 

Onderwerp

Initiatief nemer

Afspraak

Woningmarkt

onderzoek/

Woonvisie

Gemeente

De gemeente en UWOON voeren gezamenlijk een woningmarktonderzoek uit. De basis hier voor is het oversampelde bestand van het landelijke WoON2018 onderzoek. De gegevens hiervan worden in het voorjaar van 2019 opgeleverd. Beide partijen betalen de helft van de kosten voor het uitvoeren van het woningonderzoek.

 

De uitkomsten van het woningmarktonderzoek vormen input voor het opstellen van een nieuwe gemeentelijke woonvisie. Hier wordt in 2019 een start mee gemaakt. Zowel UWOON als de Groene Draad worden betrokken bij het opstellen van de lokale woonvisie.

 

Voorafgaand aan het uitvoeren van een lokaal woningmarktonderzoek en het opstellen van een Ermelose woonvisie wordt in 2019 een regionaal woningmarktonderzoek uitgevoerd. Op basis van het regionale woningmarktonderzoek wordt een regionale woonvisie/woonagenda opgesteld. Zowel UWOON als de gemeente participeren in dit traject.

 

Doel: het ontwikkelen van een actuele visie op bouwen en wonen voor de komende jaren.

 

Toevoeging woningvoorraad

Gemeente

De gemeente en UWOON overleggen structureel over potentiële locaties voor sociale woningbouw, zowel regulier als tijdelijk. In 2019 worden locaties aangewezen waar binnen 5 jaar 150 sociale huurwoningen (waarvan maximaal 30 tijdelijke woningen) kunnen worden gerealiseerd. Ten minste twee mogelijke locaties voor tijdelijke huisvesting en twee locaties voor permanente huisvesting worden nader onderzocht.

 

Op basis van het woningmarktonderzoek dat in 2019 wordt uitgevoerd (zowel regionaal als lokaal) maken UWOON en de gemeente nieuwe afspraken over het aantal toe te voegen sociale huurwoningen voor de komende 10 jaar. Vooralsnog wordt er vanuit gegaan dat een substantieel deel van de nieuwbouw moet bestaan uit goedkope woningen voor éénpersoonshuishoudens. De uitkomsten van het woningmarktonderzoek zijn leidend bij het bepalen van voor welke doelgroepen er (binnen de sociale huursector) wordt gebouwd.

 

Het overleg over locaties voor sociale woningbouw vindt plaats in de werkgroep (tijdelijke) huisvestingslocaties. Deze werkgroep komt minimaal 6 keer per jaar bijeen en fungeert als platform voor het bespreken van nieuwe initiatieven voor de bouw van sociale huurwoningen die zich gedurende het jaar voordoen. In de werkgroep informeert de gemeente UWOON ook over de transformatie van recreatieparken, zodat ook hier de mogelijkheden voor sociale huurwoningen in ogenschouw worden genomen. De werkgroep rapporteert aan het overleg tussen de portefeuillehouder wonen/volkshuisvesting en de bestuurder van UWOON, dat vier maal per jaar plaats vindt.

 

Sturingsinstrument bij de zoektocht naar nieuwe locaties is de SWOT-analyse (tijdelijke) huisvestingslocaties die in 2018 is opgesteld. De SWOT-analyse geeft een up to date overzicht hoe kansrijk verschillende locaties zijn voor het realiseren van nieuwe sociale huurwoningen.

 

Doel: vraaggericht uitbreiden van de sociale huurwoningvoorraad

 

Verkoop huurwoningen

UWOON

UWOON verkoopt huurwoningen volgens haar Vastgoedsturingsbeleid. Voor 2019 wordt verwacht dat dit om maximaal 5 woningen gaat.

 

De woningen worden verkocht aan de zittende huurder of nadat de huur van de woning is opgezegd. Indien een woning wordt verkocht nadat de huur is opgezegd, wordt deze met voorrang aangeboden aan een woningzoekende die een sociale huurwoningen achter laat.

 

Het aantal woningen dat verkocht wordt, wordt in navolgende jaren ook weer aan de voorraad toegevoegd.

 

UWOON adviseert kopers die een huurwoning kopen met een slechter energielabel dan B over duurzaamheidsmaatregelen. Dit advies bestaat minimaal uit het geven van een inschatting van de kosten om tot label B te komen en een verwijzing naar de duurzaamheidslening van de gemeente Ermelo.

 

Doelen:

 

 

  • het op peil houden van de sociale huurvoorraad

  • het bevorderen van doorstroming op de huurmarkt

  • bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstelling voor de woningvoorraad

 

Taakstelling vergunninghouders

Gemeente

De gemeente en UWOON spannen zich gezamenlijk in om voldoende vergunninghouders te huisvesten. Eens per kwartaal wordt de stand huisvesting vergunninghouders gemonitord. Indien in de monitoring knelpunten worden gesignaleerd, treden UWOON en de gemeente in overleg om deze op te lossen.

 

Doel: voldoen aan de landelijke taakstelling voor de huisvesting van vergunninghouders.

 

Vergroten slaagkans

& doorstroming

UWOON

In 2018 is UWOON samen met de gemeente en de Groene draad gestart met een onderzoek naar (creatieve) manieren om de slaagkans van woningzoekenden te vergroten tot 40% in 2026. Dit onderzoek krijgt in 2019 een vervolg o.a. door het opstarten van 1 of 2 pilots om de slaagkans te vergroten en/of de doorstroming te bevorderen.

 

De gemeente stelt in 2018/2019 een verordening sociale woningbouw op. Met een dergelijke verordening kan de gemeente op bestemmingsplanniveau bepalen dat een bepaald aantal/aandeel woningen binnen een nieuwbouwproject moet bestaan uit sociale huur- en/of koopwoningen. In de verordening wordt ook de doelgroep voor deze woningen bepaald. Hierbij wordt de doelgroep voor een goedkope koopwoning (tot €200.000) bepaald aan de hand van de positie op de woningmarkt. Dit betekent dat starters en mensen die een sociale huurwoning achterlaten voorrang krijgen voor een sociale koopwoning (tot €200.000).

 

Doel: vergroten van de slaagkans voor verschillende groepen woningzoekenden.

 

Jaarlijkse huurverhoging

UWOON

UWOON overlegt in januari met De Groene Draad over de jaarlijkse huurverhoging. Het invoeren van een inkomensafhankelijke huurverhoging is daarbij onderwerp van gesprek. Eventuele extra opbrengsten van een inkomensafhankelijke huurverhoging worden ingezet voor investeringen in sociale huurwoningen in Ermelo.

 

Doel: het realiseren van huurbeleid passend bij marktontwikkelingen en landelijke regelgeving.

 

 

Duurzaamheid

 

Onderwerp

Initiatief nemer

Afspraak

Verhogen energielabel

UWOON

De aanpak bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Bij 165 huurwoningen worden energetische maatregelen getroffen om het energielabel te verhogen, onder voorbehoud van de goedkeuring van de begroting van UWOON en geldende wet- en regelgeving (o.a. Flora- en Faunawet). Dit aantal is exclusief de vanuit 2017 i.v.m. de flora- en faunawet doorgeschoven woningen. Het betreft woningen aan de Kanoweg, Sportlaan, Vijverweg, Wikkelaan, Bloemfontein, Faunaweg en Veldweg. De maatregelen leiden er toe dat de woningen in 2021 tenminste label C hebben, er geen woningen meer zijn met D,E,F of G-labels en het woningbezit van UWOON in de gemeente Ermelo gemiddeld label B krijgt. Bij het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen wordt zoveel mogelijk aangesloten bij natuurlijke momenten.

 

  • De onderstaande tabel geeft een indicatie van de ontwikkeling van de energielabels in de komende 5 jaar. Het gaat daarbij om de bestaande woningvoorraad. Nieuwbouw maakt hier geen deel vanuit.

     

 

  • Indien een bouwblok energetisch wordt verbeterd en binnen dat bouwblok bevinden zich koopwoningen, dan krijgen deze eigenaar-bewoners een aanbod om (tegen betaling van de kosten) dezelfde verbeteringen te laten uitvoeren. Bij een dergelijk aanbod wijst UWOON de eigenaar-bewoners op de mogelijkheid van een duurzaamheidslening in de gemeente Ermelo.

  • UWOON biedt huurders van eengezinswoningen op hun eigen verzoek, bij mutatie en bij planmatig onderhoud de mogelijkheid om zonnepanelen op hun dak te laten aanbrengen. UWOON onderzoekt of het ook in 2019 mogelijk is dat zij 30% van de aanschafkosten van zonnepanelen voor haar rekening neemt. de overige kosten worden verrekend in de servicekosten bij de huur. Voorwaarde voor het plaatsen van zonnepanelen is dat het technisch mogelijk is en dat het voldoende rendement overlevert. In de bovenstaande tabel is het plaatsen van zonnepanelen en het effect op de energielabels niet verwerkt.

  • Wanneer UWOON een complex grootschalig renoveert, onderzoekt UWOON de mogelijkheid om voor dit complex een hoger energielabel (dan C) te realiseren.

 

Doel: vergroten van de energiezuin igheid van de huurwoningvoorraad.

Energieneutraal bouwen

UWOON

De twee pilots met de realisatie van Nul Op de Meter-woningen die in 2018 zijn gestart, krijgen in 2019 een vervolg. De beide pilots worden geëvalueerd. UWOON deelt de resultaten van deze evaluaties met de gemeente.

 

Doel: ervaring op doen met het realiseren van NOM-woningen.

 

Tips voor huurders

UWOON

UWOON experimenteert met het geven van tips op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid aan huurders via haar vaklieden. De vaklieden verstrekken deze tips bij bewoners thuis, wanneer zij aanwezig zijn voor bijvoorbeeld een reparatieverzoek. De gemeente ondersteunt deze aanpak door een medewerker van het duurzaamheidsloket beschikbaar te stellen voor voorlichting aan de vaklieden.

 

Doel: huurders op een laagdrempelige manier informeren over energiebesparing.

 

Inzet leges

Gemeente

De gemeente wil de drempel voor het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen zo laag mogelijk houden. Daarom onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om geen legeskosten in rekening te brengen bij vergunningen die betrekking hebben op energetische maatregelen.

 

Doel: vergroten van de energiezuinigheid van de huurwoningvoorraad.

 

Warmtetransi tieplan

Gemeente

De gemeente stelt in 2019 een warmtetransitieplan op. Onderdeel van het warmtetransitieplan is de ambitie om in 2030 alle woningen (huur en koop) van het gas af te hebben. UWOON neemt deel aan de werkgroep die werkt aan het opstellen van het warmtetransitieplan (strategisch/tactisch niveau). UWOON deelt het relevante deel van haar Meerjaren onderhoudsplan ((MJOB) voor dit proces met de gemeente en betrekt de gemeente bij de herijking van het duurzaamheidsbeleid die in 2019 plaatsvindt.

 

Doel: het gasloos maken van de huurwoningenvoorraad.

 

Wijk van de toekomst

Gemeente

De gemeente geeft een vervolg aan de Wijk van de toekomst: het deel van wijk West dat als eerste gasloos wordt gemaakt. Het gaat hierbij om zowel huur als koopwoningen. UWOON wordt lid van het projectteam Wijk van de toekomst (tactisch/operationeel niveau). UWOON draagt zorg dat alle huurwoningen in de Wijk van de toekomst op termijn gasloos worden. Indien gewenst faciliteert de gemeente hierbij met onderzoeken, procesondersteuning, etc.

 

Doel: het opdoen van ervaring met het gasloos maken van huurwoningen.

 

 

Bijzondere woonvormen (zorg en begeleiding)

 

Onderwerp

Initiatiefnemer

Afspraak

Toegankelijkheid

UWOON

Huurders die in de buurt van voorzieningen wonen (maximaal 600 meter vanaf een supermarkt) wordt de mogelijkheid geboden om kosteloos (onder voorwaarden) kleine aanpassingen aan de woningen te laten uitvoeren om langer zelfstandig te wonen. Bij nieuwbouwprojecten stemmen UWOON en de gemeente af welk niveau van toegankelijkheid (volgens het classificatieniveau) en domoticamaatregelen wenselijk en haalbaar zijn.

 

Doel: langer zelfstandig wonen van huurders mogelijk maken

 

Beleidsvisie wonen met zorg

Gemeente

De gemeente stelt eind 2018/begin 2019 een Beleidsvisie wonen met zorg vast. In 2019 wordt samen met betrokken partijen een uitvoeringsagenda voor de komende jaren opgesteld. UWOON blijft meedraaien in de projectgroep, die het project begeleid.

 

Doel: uitv oering geven aan de beleidsvisie wonen en zorg

 

Bijzondere woonvormen

Gemeente

De gemeente en UWOON staan open voor woonconcepten die bijdragen aan het langer zelfstandig wonen van mensen met een zorgvraag. Indien de gemeente of UWOON een vraag binnenkrijgt over het realiseren van een bijzondere woonvorm dan wordt deze vraag besproken in de werkgroep (tijdelijke) huisvestingslocaties. Daarnaast sluit de gemeente Ermelo (als regionaal vertegenwoordiger van de gemeenten op het thema wonen) aan bij het regio-overleg met de woningcorporaties over Maatschappelijke zorg/Beschermd Wonen.

 

Doel: huishoudens met verschillende woonvragen een plek bieden binnen de gemeente Ermelo

 

Bijzondere woonvormen

Gemeente

Eind 2018/begin 2019 worden er in Ermelo twee maatwerkwoningen gerealiseerd. UWOON is hierbij de verhuurder. Dit aantal is gebaseerd op regionale afspraken. Aanvullend daaraan onderzoeken de gemeente en UWOON de mogelijkheid om nog twee extra maatwerkwoningen te realiseren.

 

Doel: ook mensen die een prikkelarme omgeving nodig hebben een dak boven hun hoofd te bieden.

 

Bijzondere woonvormen

Gemeente

De gemeente en UWOON onderzoeken gezamenlijk of een tweede Kansrijk wonen project in Ermelo mogelijk/wenselijk is. UWOON stelt hiervoor een woning beschikbaar.

 

Doel: jongeren die dat nodig hebben een tussenstap bieden op weg naar zelfstandig wonen

 

Uitstroom zorg

Gemeente

De gemeente en UWOON zetten zich gezamenlijk in om het percentage woningen dat jaarlijks beschikbaar wordt gesteld voor uitstroom uit de zorg en het ‘loket’ de Centrale Uitgang te verhogen.

 

Doel: uitstroom vanuit de maatschappelijke zo rg, beschermd wonen en overige zorg naar gewoon wonen mogelijk maken

 

Inclusieve agenda

Gemeente

De gemeente start met het opstellen van een Inclusieve agenda. Ook wonen maakt hiervan deel uit. De gemeente betrekt UWOON bij het opstellen van de inclusieve agenda.

 

Doel: het opstellen van een inclusieve agenda, waarvoor draagvlak in de omgeving bestaat

 

 

Leefbaarheid en veiligheid

 

Onderwerp

Initiatiefnemer

Afspraak

Reguliere activiteiten

UWOON

UWOON heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met activiteiten op het gebied van leefbaarheid, zoals buurtbeheer en buurtbemiddeling. Dergelijke reguliere activiteiten worden ook in 2019 doorgezet.

 

Doel: voorkomen van overlast

 

Preventie overlast

Gemeente

Het onderzoek dat door de gemeente in 2018 is opgestart naar de mogelijkheden van een wijkverpleegkundige om GGZ-problematiek en eenzaamheid eerder te signaleren loopt door in 2019.

 

Doel: voorkomen van overlast door preventief te werk te gaan

 

Veilige woning- woonomgeving

UWOON

Bij nieuwbouw- en groot onderhoud/renovatieprojecten stemmen UWOON en de gemeente af welk maatregelen mogelijk en nodig zijn om te komen tot een veilige en prettige woning en woonomgeving (o.a. Politie Keurmerk Veilig wonen, ruimtelijke inrichting zoals verlichting en beplanting, het koppelen van brandmelders tussen woningen, het realiseren van voldoende speelgelegenheid, etc.). Hiervoor worden projecten ingebracht in het brede afstemmingsoverleg dat de gemeente wekelijks organiseert.

 

Doel: het creëren van een veilige woning en woonomgeving

 

Voorkomen huurachterstanden

Gemeente

UWOON en de gemeente onderzoeken de mogelijkheden om huurschulden nog verder terug te dringen of te voorkomen.

Een mogelijkheid die daarbij onderzocht wordt is of het wenselijk is om bij sommige huurders de mogelijkheid te bieden de huur voor een bepaalde tijd in te houden op de uitkering.

 

Doel: het voorkomen van huurachterstanden en daarmee schulden en huisuitzettingen

 

 

Communicatie en partici patie

 

Onderwerp

Initiatiefnemer

Afspraak

Huurdersparticipatie

De Groene Draad

UWOON en De Groene Draad zoeken de samenwerking bij het uitvoeren van projecten. De Groene Draad stelt voldoende mensen beschikbaar voor het meedraaien in maximaal 3 projecten, waaronder de gemeentelijke woonvisie en de wijk van toekomst.

 

Doel: vergroten van de betrokkenheid van huurders/huurdersorganisatie

 

Co-creatie ontwikkelingen

UWOON

UWOON doet (in haar hele werkgebied) meerdere ervaringen op met het in co-creatie met bewoners, de huurdersorganisaties en de omgeving ontwikkelen van toekomstplannen van complexen. In Ermelo gaat het om Hamburgerweg 149-159/Oude Telgterweg 104-118; Gelreweg 1 t/m 43; Gelreweg 14 t/m 40 (onder voorbehoud van interne besluitvorming). Onder co-creatie wordt verstaan het in nauwe samenwerking met bewoners vanaf het begin nadenken over ontwikkelingen. Na afronding van de ontwikkeling onderzoekt UWOON de doelmatigheid van de aanpak.

 

Doel: vergroten van de betrokkenheid van bewoners en de buurt bij nieuwbouw of verbouwplannen

 

Communicatieplan

UWOON

Het door UWOON in samenspraak met de gemeente ontwikkelde format voor een communicatieplan voor vervangende nieuwbouw/(ver)nieuwbouw wordt toegepast bij nieuwe projecten. Aan de hand van dit format maakt UWOON op basis van de specifieke kenmerken van een project een communicatieplan op maat.

 

Doel: het inzetten van een doeltreffende communicatieaanpak bij nieuwbouw of verbouwplannen

 

Bod

UWOON

Het bod op de woonvisie dat woningcorporaties volgens de Woningwet 2015 verplicht zijn in het voorjaar uit te brengen, wordt beperkt tot een overzicht van kentallen en geplande investeringen. In plaats van daarvan organiseren UWOON en de gemeente een gezamenlijke ‘startbijeenkomst prestatieafspraken’ met belanghouders, waarin met de omgeving gesproken wordt over de accenten voor de jaarafspraken van het betreffende jaar.

 

Doel: vergroten draagvlak en bekendheid jaarafspraken bij belanghouders

 

 

 

De jaarafspraken 2019 zijn overeengekomen en getekend te Ermelo op xxxxx.

 

 

 

Namens UWOON

Mevrouw Ir. M.C.F. van Balen-Uijen

Directeur-bestuurder

Namens gemeente Ermelo

De heer A.L. Klappe

Wethouder

Namens Huurdersorganisatie De Groene Draad

de heer T. Kroon

Voorzitter

Naar boven