Vastgestelde openbare besluitenlijst vergadering van Burgemeester en Wethouders gemeente Krimpenerwaard 27-11-2018

 

 

2 7 november 2018

 

 

Onderwerp

Besluit

Informatienota Europese subsidie alliantie met Freiberg

Samenvatting

Enige tijd geleden is een uitnodiging ontvangen van de Duitse stad Freiberg om in het kader van steden met een zilvertraditie een bezoek te brengen. De verwachting is dat Freiberg een alliantie wil vormen. Om te besluiten of wordt ingegaan op de uitnodiging is onderzocht of met een dergelijke alliantie een Europese subsidie binnengehaald zou kunnen worden.

 

Besluit

Het college neemt kennis van de subsidiemogelijkheid bij het aangaan van een eventuele alliantie met Freiberg en besluit niet op deze wijze een alliantie aan te gaan.

 

 

Varend ontgassen binnenvaartschepen

Samenvatting

Het college neemt kennis van wat varend ontgassen inhoudt, welke wet- en regelgeving van toepassing is en de problematiek rondom varend ontgassen door binnenvaartschepen.

 

Besluit

Het college neemt kennis van wat varend ontgassen inhoudt, welke wet- en regelgeving van toepassing is en de problematiek rondom varend ontgassen door binnenvaartschepen.

 

 

Overeenkomst van opdracht Vluchtelingenwerk

Samenvatting

Het college besteedt de wettelijke taken rondom statushouders uit aan de stichting Vluchtelingenwerk Zuid-West-Nederland. Hierbij gaat het om de basisdienstverlening en coördinatie, de maatschappelijke en juridische begeleiding en de begeleiding huisvesting van statushouders. In de wet Inburgering en in de Huisvestingswet zijn deze taken toebedeeld aan de gemeente. In plaats van een subsidieovereenkomst sluit het college hiervoor met ingang van 2019 een overeenkomst van opdracht af met de stichting.

 

Besluit

Het college:

  • 1.

    gaat met ingang van 1 januari 2019 een overeenkomst aan met stichting Vluchtelingenwerk Zuid-West Nederland voor de uitvoering van de wettelijke taken vanuit de Wet Inburgering en de Huisvestingswet op het gebied van de begeleiding en huisvesting van statushouders

  • 2.

    wijkt af van het inkoopbeleid

  • 3.

    neemt kennis van de afwijzing van de aanvraag voor subsidie

  • 4.

    de burgemeester machtigt wethouder Sleeuwenhoek voor het tekenen van de overeenkomst.

 

 

Liquidatie Stichting CVV

 

Samenvatting

Het college heeft besloten tot opheffing van de Stichting Collectief Vraagafhankelijk Vervoer per 1 januari 2019 en een aantal taken van de stichting onder te brengen bij Regionale Dienstverlening Sociaal domein (RDS) van gemeente Gouda.

 

Besluit

Het college:

  • 1.

    neemt kennis van het rapport Eindnotitie liquidatie Stichting CVV.

  • 2.

    stelt het addendum bij de Dienstverleningsovereenkomst Sociaal Domein regio Midden-Holland 2018-2020 vast.

  • 3.

    stelt de samenwerkingsovereenkomst tussen de vijf gemeenten inzake de provinciale subsidie vast.

 

 

Melkgeitenbedrijf MooiMekkerland, bezwaarschriften en verzoeken om handhaving

Samenvatting

Het college heeft besloten om twee bezwaarschriften over verzoeken om handhaving inzake het perceel Koolwijkseweg 6 en 6a te Stolwijk niet-ontvankelijk te verklaren en één bezwaar ontvankelijk en gegrond te verklaren. Daarbij heeft het college besloten tegen een aantal overtredingen handhavend op te treden op het perceel Koolwijkseweg 6 en 6a te Stolwijk. De begunstigingstermijn voor de last onder dwangsom opgelegd door de Omgevingsdienst Midden-Holland wordt verlengd met zes maanden.

Besluit

Het college:

  • 1.

    Verklaart de bezwaren van Frantzen Advocaten en Stichting Achmea Rechtsbijstand niet-ontvankelijk;

  • 2.

    Verklaart de bezwaren tegen de afwijzing van de ingebrekestelling gegrond;

  • 3.

    Kent een dwangsom ad € 1.260,00 toe aan Frantzen Advocaten;

  • 4.

    Legt voor de overtredingen L, Aa, C, Da, H5, H6 aan de overtreder een last onder dwangsom op overeenkomstig bijgevoegde concept-last onder dwangsom;

  • 5.

    Legt voor de overtredingen C, Db, E, F, G, H 2 en 3 en M t/m V de vraag of de bestaande situatie gelegaliseerd kan worden voor aan de Provincie Zuid-Holland;

  • 6.

    Vervolgt het onderzoek tot legalisatie voor de overtredingen I, J, K en H 1 en 4.

  • 7.

    Verlengt de begunstigingstermijn van de opgelegde last met kenmerk 2018078203 van de Omgevingsdienst Midden-Holland met zes maanden.

 

 

Nota reserves en voorzieningen 2019

Samenvatting

Het college stemt in met de nota reserves en voorzieningen 2019 en de nota wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd. In artikel 11 van de ”Financiële verordening gemeente Krimpenerwaard 2019” is bepaald dat de nota reserves en voorzieningen eens in de vier jaar wordt geactualiseerd. In 2015 is deze nota voor het eerst door de raad vastgesteld. Een nota reserves en voorzieningen is een financieel instrument om informatie te verschaffen en beleidsuitgangspunten met betrekking tot reserves en voorzieningen vast te leggen.

 

Besluit

Het college:

  • 1.

    Stemt in met de nota reserves en voorzieningen 2019

  • 2.

    Biedt de nota reserves en voorzieningen 2019, inclusief de hieruit voortvloeiende begrotingswijziging, ter vaststelling aan de gemeenteraad aan

 

 

Principeverzoek voor een ‘ruimte voor ruimte regeling’ voor het perceel Zuidbroek 138 te Bergambacht

Samenvatting

Het college gaat in principe akkoord met het toepassen van een ruimte voor ruimte regeling voor het perceel Zuidbroek 138a te Bergambacht. Er wordt 1875 m2 aan caravanstalling gesloopt. Hiervoor komen twee compensatiewoningen. Het beoogde plan kan mogelijk gemaakt worden door middel van een bestemmingsplanwijziging.

 

Besluit

Het college:

Gaat in principe akkoord met het toepassen van een ruimte voor ruimte regeling voor twee woningen door middel van een bestemmingsplanwijziging voor het perceel Zuidbroek 138a te Bergambacht.

 

 

Vaststellen bestemmingsplan ‘Parapluplan parkeren Krimpenerwaard’

Samenvatting

Vanaf 1 juli 2018 zijn de stedenbouwkundige voorschriften uit de Bouwverordening vervallen.

Eén van de consequenties hiervan is dat er vanaf dat moment bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor ontwikkelingen niet meer op basis van de Bouwverordening getoetst kan worden aan parkeernormen. Een gemeente-dekkende regeling voor parkeren wordt gerealiseerd met een paraplubestemmingsplan. Het plan wijzigt regels op het gebied van het parkeren van bestemmingsplannen en beheersverordeningen in de gemeente Krimpenerwaard met uitzondering van de bestemmingsplannen waar al een regeling voor parkeren is opgenomen. Met een paraplu-plan wordt parkeren op een uniforme manier geregeld voor heel de gemeente.

 

Besluit

Het college stelt de raad voor:

  • 1.

    In te stemmen met de concept Nota van beantwoording zienswijzen en de nota van wijzigingen bestemmingsplan ‘Parapluplan parkeren Krimpenerwaard’;

  • 2.

    Geen exploitatieplan vast te stellen;

  • 3.

    Het bestemmingsplan ‘Parapluplan parkeren Krimpenerwaard’ met planidentificatienummer NL.IMRO.1931.BP1810DK016-VG01 (gewijzigd) vast te stellen.

 

 

Vaststelling bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard

Samenvatting

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Nota van Beantwoording zienswijzen ontwerp-bestemmingsplan Natuurgebieden vastgesteld en heeft het bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. De opstelling van het bestemmingsplan vloeit voort uit de Gebiedsovereenkomst Veenweiden Krimpenerwaard 2014 -2021. Dit bestemmingsplan is het juridische kader op grond waarvan het Natuurnetwerk Nederland (NNN) in de Krimpenerwaard kan worden gerealiseerd.

 

Besluit

Het college:

  • 1.

    stelt de Nota van Beantwoording zienswijzen vast voor zover deze betrekking hebben op het bestemmingsplan Natuurgebied Veenweiden Krimpenerwaard en het Inrichtingsplan Krimpenerwaard;

  • 2.

    stelt de Nota van Ambtshalve aanpassingen bestemmingsplan Natuurgebieden vast;

  • 3.

    stemt in met de planMER (InrichtingsMER natuuropgave Krimpenerwaard (2010), de AanvullingsMER Grutto en Dotter (2015) en RobuustheidsanalyseMER Natuurontwikkeling Krimpenerwaard (2018));

  • 4.

    stemt in met het bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard met IDN-code: NL.IMRO.1931.BP1804BG008-VG01;

  • 5.

    biedt de planMER (InrichtingsMER natuuropgave Krimpenerwaard (2010), de AanvullingsMER Grutto en Dotter (2015) en RobuustheidsanalyseMER Natuurontwikkeling Krimpenerwaard (2018)) ter vaststelling aan de gemeenteraad aan;

  • 6.

    biedt het bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard ter vaststelling aan de gemeenteraad aan conform bijgevoegd raadsvoorstel.

 

 

Agenda VNG congres op vrijdag 30 november 2018

Samenvatting

Het college heeft niet ingestemd met de voorstellen vanuit het VNG-bestuur op de agenda van het op 30 november 2018 te houden VNG congres.

 

Besluit

Het college besluit niet in te stemmen met de in de Buitengewone Algemene Ledenvergadering ALV van 30 november 2081 aan de orde zijnde voorstellen vanuit het bestuur van de VNG.

 

 

Aanbieding van het Panorama Krimpenerwaard aan college en raad

Samenvatting

Het college heeft kennisgenomen van het panorama, de wijze waarop dit panorama tot stand is gekomen, de bij het panorama behorende leeswijzer en het moment en de wijze waarop de borging van de agenda nader vormgegeven kan worden.

 

Besluit

Het college heeft kennis genomen van

  • De wijze waarop het Panorama tot stand is gekomen;

  • De leeswijzer die daardoor bij het Panorama hoort;

  • De wijze en het moment waarop de borging van de agenda nader vormgegeven kan worden.

 

 

Begroting 2019 en de Jaarrekening 2017 Waterbos BV

Samenvatting

Waterbos BV is de exploitant van zwembad de Hofstee in Bergambacht. De gemeente is voor 50% aandeelhouder in deze BV. Zowel de begroting 2019 als de Jaarrekening 2017 van Waterbos BV zijn door het college goedgekeurd. De stukken worden ter informatie aangeboden aan de Raad.

 

Besluit

Het college:

  • 1.

    stemt in met de Begroting 2019 en met de Jaarrekening 2017 van Waterbos BV

  • 2.

    besluit een deel van het incidentele voordeel uit de jaarrekening 2017 (€ 11.764) te storten in de Voorziening Onderhoud gebouwen.

  • 3.

    Informeert de raad met bijgaande Raadsinformatiebrief.

 

 

Jaarverslag bureau leerlingzaken 2017 – 2018

Samenvatting

Het college informeert de raad over het jaarverslag 2017 - 2018 van bureau leerlingzaken. Dit jaarverslag geeft een overzicht van het uitgevoerde beleid inzake de handhaving van de leerplichtwet in Krimpenerwaard in het schooljaar 2017 - 2018.

 

Besluit

Het college:

  • 1.

    Stelt het jaarverslag 2017 - 2018 van bureau leerlingzaken vast;

  • 2.

    Informeert de raad over het jaarverslag 2017 - 2018 van bureau leerlingzaken.

 

 

Eenmalige subsidies 2018 voor- en vroegschoolse voorzieningen (VVE)

Samenvatting

Het college besluit om voor 2018 incidentele subsidie toe te kennen aan voor- en vroegschoolse voorzieningen die Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) uitvoeren. De subsidie wordt verleend voor opleidingskosten VVE, het aanbieden van de schakelklas Schoonhoven en het geven van een kwaliteitsimpuls in doorgaande leerlijnen tussen de peuteropvang en de basisschool.

 

Besluit

Het college verleent voor 2018 een incidentele subsidie ten hoogte van:

  • 1.

    € 2.837,17 aan stichting Peuterspeelzaal ‘t Krielhok voor de VVE training Uk & Puk.

  • 2.

    € 14.412,80 aan IJsselkids voor de VVE training Uk & Puk en de training observeren en digitaal registreren.

  • 3.

    € 12.000,00 aan Ziezo Peuteropvang voor de VVE training Peuterplein.

  • 4.

    € 2.768,50 aan stichting Kinderopvang Schoonhoven voor de VVE training Puk.

  • 5.

    € 30.852,00 voor het aanbieden van de schakelklas in Schoonhoven, schooljaar 2018-2019.

  • 6.

    € 10.000,00 aan basisschool de Kromme Draai en Ziezo Peuteropvang voor het investeren in de doorgaande leerlijn middels gezamenlijke themaboxen, afwijkend van het aangevraagde subsidiebedrag van € 25.000,00.

  • 7.

    € 10.000,00 aan basisschool de Rank en Ziezo Peuteropvang voor het investeren in de doorgaande leerlijn middels gezamenlijke themaboxen afwijkend van het aangevraagde subsidiebedrag van € 25.000,00.

 

 

Normenkader rechtmatigheid 2018

 

Samenvatting

Het college besluit de gemeenteraad voor te stellen het “Normenkader rechtmatigheid 2018 gemeente Krimpenerwaard” vast te stellen ten behoeve van de accountantscontrole van de jaarrekening 2018. De accountant gebruikt dit normenkader bij de beoordeling of de wet- en regelgeving is nageleefd.

 

Besluit

Het college stelt de gemeenteraad voor het “Normenkader rechtmatigheid 2018 gemeente Krimpenerwaard” vast te stellen.

 

 

Nota Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022

 

Samenvatting

De Nota Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. In deze nota zijn prioriteiten met betrekking tot het Integrale Veiligheidsbeleid van de gemeente Krimpenerwaard voor de periode 2019-2022 opgenomen.

 

Besluit

Het college:

  • 1.

    Stelt de raad voor de Nota Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 vast te stellen.

 

 

Omgevingsvergunning uitbreiding melkveestal Goudseweg 99, Stolwijk

Samenvatting

Het college besluit medewerking te verlenen aan de uitbreiding van een melkveestal (ligboxenstal) op de locatie Goudseweg 99 in Stolwijk en wijkt daarmee af van het bestemmingsplan. De ontwerp-omgevingsvergunning wordt voor zes weken ter inzage gelegd.

 

Besluit

Het college:

  • 1.

    Verleent medewerking aan de uitbreiding van een melkveestal (ligboxenstal) op de locatie Goudseweg 99 in Stolwijk en wijkt daarmee af van het bestemmingsplan.

  • 2.

    Start de uitgebreide voorbereidingsprocedure genoemd in artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 3° Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

  • 3.

    Stemt in met bijgevoegde ontwerp omgevingsvergunning en legt deze gedurende zes weken ter inzage.

  • 4.

    Mandateert de definitieve verlening van de omgevingsvergunning aan het afdelingshoofd Ruimtelijke ontwikkeling, tenzij er zienswijzen worden ingediend.

 

 

Rapport Nationale ombudsman “Een open deur”

Samenvatting

Het college heeft kennisgenomen van het Rapport “Een open deur” van de Nationale ombudsman, een onderzoek naar de toegankelijkheid van Schuldhulpverlening. We herkennen ons in grote lijnen in het landelijk beeld. We scoorden goed op toegankelijkheid en laagdrempeligheid. Het landelijk beeld laat zien dat er nog te weinig schriftelijke bevestigingen worden gestuurd aan inwoners na hun aanvraag. Dit geldt ook voor de Krimpenerwaard. Met de uitvoering is afgesproken dat elke inwoner na het eerste gesprek een schriftelijke bevestiging ontvangt met een uitgebreide motivatie. Het college heeft de raad geïnformeerd via een brief over deze uitkomsten.

 

Besluit

Het college:

Neemt kennis van het rapport “een open deur” en informeert de raad middels bijgevoegde RIB.

 

 

Register van gemeenschappelijke regelingen

Samenvatting

Het college heeft het register van gemeenschappelijke regelingen vastgesteld en gepubliceerd op de gemeentelijke website. Het register bevat een opsomming van de gemeenschappelijke regelingen waarin met andere gemeenten wordt samengewerkt. Het register vermeldt o.a. de deelnemers, de wettelijke voorschriften, de taken en bevoegdheden.

 

Besluit

Het college:

  • 1.

    Stelt het Register van gemeenschappelijke regelingen vast.

  • 2.

    Publiceert het Register permanent via de gemeentelijke website.

  • 3.

    Mandateert de afdelingsmanager S&I het register jaarlijks te actualiseren.

 

 

Bestemmingsplan Lageweg 39 te Ouderkerk a/d IJssel

Samenvatting

Het college stelt de raad voor het ontwerp bestemmingsplan Lageweg 39, Ouderkerk a/d IJssel vast te stellen. Dit bestemmingsplan voorziet in de bouw van drie woningen op de locatie van een voormalig agrarisch bedrijf op het perceel Lageweg 39 te Ouderkerk a/d IJssel.

 

Besluit

Het college stelt de raad voor:

  • 1.

    Het bestemmingsplan Lageweg 39, Ouderkerk a/d IJssel met identificatienummer NL.IMRO.1931.BP1708BG025-vg01 vast te stellen;

  • 2.

    Geen exploitatieplan vast te stellen.

Naar boven