Algemeen belang besluit sportaccommodaties, gemeente Ede

De raad van de gemeente Ede;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2018, met nr. 104354;

Gelet op artikel 25h, vijfde lid, van de Mededingingswet;

besluit: de exploitatie van sportaccommodaties aan te wijzen als activiteit die plaatsvindt in het algemeen belang

Artikel 1  

Aan te wijzen als activiteit die plaatsvindt in het algemeen belang, de volgende activiteiten:

  • Binnensportaccommodaties voor breedtesport die gesticht zijn voor het bewegingsonderwijs voor het primair onderwijs en niet commercieel worden aangeboden;

  • Buitensportaccommodaties voor breedtesport die niet commercieel worden aangeboden, zijnde de in de gemeente Ede gelegen buitensportaccommodaties bedoeld voor voetbal, hockey, korfbal, skeelerbaan/ijsbaan, atletiek en honk/softbal

  • Zwembaden voor recreatie en breedtesport die niet commercieel worden aangeboden, zijnde de in de gemeente Ede gelegen zwembad De Peppel.

Artikel 2  

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.

  • 2.

    Dit besluit wordt aangehaald als: Algemeen belang besluit sportaccommodaties.

 

Bezwaarclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit schriftelijk bezwaar indienen bij de raad van de gemeente Ede, postbus 9022, 6710 HK Ede.

Vastgesteld in de openbare vergadering van 29 november 2018, zaaknummer 104354,

De raad voornoemd,

dr. G.H. Hagelstein

de griffier,

mr. L.J. Verhulst

de voorzitter.

Toelichting

Voorgesteld wordt om de exploitatie van sportaccommodaties aan te wijzen als activiteiten, die plaatsvinden in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25 h, vijfde lid, van de Mededingingswet.

Bij de exploitatie van sportaccommodaties worden geen kostendekkende tarieven in rekening gebracht. Indien wel kostendekkende tarieven in rekening zouden worden gebracht, dan zou dit ten koste gaan van het deelnemen aan sportactiviteiten en daarmee de realisatie van de doelstelling uit de sportnota Ploegenspel 2.0 1 in gevaar brengen.

In de sportnota Ploegenspel 2.0 is een duidelijke rol en taak voor Stichting Sportservice Ede (SSE) opgenomen. SSE is het sportloket voor inwoners en sportverenigingen en voert taken uit om deze rol te kunnen vervullen. Daarbij gaat het om beheer en exploitatie van binnensportaccommodaties, onderhoudstaken op buitensportaccommodaties, het beheren en exploiteren van het gemeentelijk binnenbad De Peppel en het uitvoeren van het beleid op gebied van sportontwikkeling.

De bundeling van taken bij SSE zorgt naast versterking van de loketfunctie ook voor betere afstemming tussen activiteiten en onderhoud. SSE heeft overzicht over de activiteiten van verenigingen en inwoners en kunnen beheer en onderhoud hierop afstemmen. Daarmee worden conflicten over bijvoorbeeld tijdstip van onderhoud voorkomen. Daarnaast heeft SSE direct toegang tot accommodaties voor het organiseren van activiteiten.

Voor de exploitatie van de binnensportaccommodaties heeft de Gemeente Ede geïnventariseerd welke aanbieders er naast SSE op dit moment zijn van binnensportaccommodaties. Met die aanbieders (o.a. DVO in Bennekom, SERO in Otterlo, ’t Sporthuus in Lunteren, De Spil in Harskamp) zijn ook afspraken gemaakt over de inzet van de accommodaties voor bewegingsonderwijs en binnensport. Waar er geen andere aanbieders waren, vervult SSE de rol van exploitant. Voor buitensportaccommodaties geldt hetzelfde en zwembaden heeft de gemeente afspraken met andere exploitanten zoals met Bosbad Lunteren, De Bosrand en Stichting Combiproject Peppelensteeg.

Het aangaan van afspraken met SSE zorgt ervoor dat er een dekkend en passend netwerk is voor binnensport en buitensportaccommodaties die ingezet worden voor bewegingsonderwijs, sportactiviteiten en recreatie. Daardoor kan de Gemeente Ede haar doelstelling uit sportnota Ploegenspel 2.0 behalen. Het aangaan van afspraken met SSE weegt daarom zwaarder dan mogelijk nadelige gevolgen voor derden.

 

Naar boven