Ontwerpbesluit vaststellen hogere grenswaarde Wet geluidhinder Patrijsweg 4, Uden (zaak 291843)

Ontwerpbeschikking

Beschikking van het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden inzake het verzoek tot vaststelling van een hogere waarde krachtens artikel 83 van de Wet geluidhinder ten behoeve van het herbouwen van een woning aan de Patrijsweg 4 te Uden (sectie P, nr.932). Op grond van artikel 76 en 77 van de Wet geluidhinder (Wgh) moet bij een aanvraag omgevingsvergunning zoals bedoeld in artikel 2.12 lid 1 sub a, onder 3 van de Wabo (het zogenoemde projectafwijkingsbesluit uit de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) een akoestisch onderzoek worden verricht, als dat plan mogelijkheden biedt voor nieuwbouw van woningen of andere geluidgevoelige objecten binnen de geluidzone van een weg. De woning is krachtens artikel 74 Wgh gelegen binnen de zone van de weg Lippstadtsingel (N264). De Patrijsweg heeft een snelheidsregiem van 30 km/uur waarop de Wgh niet van toepassing is.

Voor de realisatie van een geluidsgevoelig gebouw (woning) is een akoestisch onderzoek naar wegverkeerslawaai uitgevoerd. De uitgangspunten en rekenresultaten hiervan zijn gerapporteerd in de rapportage 'Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Patrijsweg 4 te Uden' opgesteld door Agel Adviseurs met projectnummer 20160439-01, definitief 02 en gedateerd 16 november 2017.

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat de geluidbelasting ten gevolge van de N264 de voorkeursgrenswaarde op de noord- en oostgevel overschrijdt. De geluidbelasting is 51 dB respectievelijk 50 dB (inclusief aftrek 2 dB conform artikel 110g Wgh). De maximaal te ontheffen grenswaarde van 68 dB (artikel 83 lid 5 Wgh) voor vervangende nieuwbouw van woningen binnen stedelijk gebied wordt hierbij niet overschreden.

Geluidsreducerende maatregelen aan de bron (wegdektype) en het verlagen van de toegestane snelheid op de Lippstadsingel en/of het treffen van overdrachtsmaatregelen zijn niet doelmatig.

Overdrachtsmaatregelen zijn niet doelmatig en leiden tot overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke en financiële aard. Geluidsreducerende maatregelen aan de gevel van de woning zullen worden getroffen om het binnengeluidsniveau in de woning te borgen.

Voor de nieuwbouwwoning met een geluidsbelasting tussen de voorkeursgrenswaarde en de maximaal te verlenen hogere waarde wordt met dit besluit de hogere waarde vastgesteld, overeenkomend met de in het geluidrapport opgenomen rekenresultaten.

Het binnenniveau binnen de woning wordt gewaarborgd door de eisen uit het Bouwbesluit. De minimaal benodigde karakteristieke geluidwering van de gevels bedraagt de cumulatieve geluidbelasting, te weten 53 dB (met aftrek 0 dB ex art. HOg Wgh) minus 33 dB met een minimum van 20 dB. De benodigde minimale karakteristieke geluidwering van de gevel van (53-33=1 20 dB is technisch uitvoerbaar. Hierdoor is een goed woon- en leefklimaat in de woning op alle verdiepingshoogten gewaarborgd.

Ontwerp Besluit

Het college van burgemeester en wethouders van Uden besluit op verzoek, gelet op de Wet geluidhinder, Besluit geluidhinder en conform de Algemene wet bestuursrecht, als volgt:

  • *

    Doeltreffende maatregelen gericht op het verminderen van de geluidbelasting tot de voorkeursgrenswaarde vanwege de gezoneerde weg N264 ontmoeten bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke en financiële aard;

  • *

    Als hogere waarden Wet geluidhinder, vanwege de N264 (Lippstadtsingel) voor het realiseren van de nieuwbouw woning vast te stellen de waarde van maximaal:

Herbouwplan woning Patrijsweg 4 te Uden

Gevel woning

Geluidbelasting Lden in dB

Bepalende weg

Vast te stellen hogere waarde in dB

Oostgevel

52

N264

50

Noordgevel

53

N264

51

  • *

    Rapport 'Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Patrijsweg 4 te Uden' opgesteld door Agel Adviseurs met projectnummer 20160439-01, definitief 02 en gedateerd 16 november maakt onderdeel uit van deze ontheffing.

Procedures 1b (6 weken) en 3b (Bouwen en Milieu) van toepassing

(ter inzage van 1 februari 2018 tot en met 14 maart 2018)

Procedure 1b

De stukken en/of ontwerpbesluiten met de daarop betrekking hebbende stukken kunt u tijdens de in de bekendmaking genoemde periode inzien op de site van de gemeente Uden.

https://www.uden.nl/bestuur-en-organisatie/officiele-bekendmakingen-en-regelgeving/inzagedossiers-ontwerpbesluiten-omgevingsvergunning/

Voor meer informatie over het inzien van de omgevingsvergunning kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Ruimte, telefoonnummer 0413-281160.

Procedure 3b

Eenieder kan tijdens de inzageperiode een schriftelijke of online zienswijze (webformulier) indienen bij het college van B&W van Uden. Neem voor het indienen van een mondelinge zienswijze contact op met de desbetreffende afdeling.

Uden, 22 januari 2018

namens Burgemeester en wethouders van Uden

mr. C.J.F. Mutsaars-van Es

teamleider dienstverlening afdeling Ruimte

Naar boven