Verstrekkingen uit de Basisregistratie Personen, BRP. Hilversum

 

In de Basisregistratie Personen (de officiële benaming voor de Nederlandse bevolkingsadministratie) zijn persoonsgegevens opgenomen van iedereen die binnen de gemeente woonachtig is. Het gaat hierbij niet alleen om uw adresgegevens, maar bijvoorbeeld ook om gegevens over een eventueel huwelijk of geregistreerd partnerschap, uw nationaliteit, ouders en kinderen. Deze gegevens worden veelal automatisch verstrekt aan vele overheidsinstellingen en enkele bijzondere maatschappelijke instellingen, zoals pensioenfondsen, voor zover dat noodzakelijk is voor hun wettelijke taken. Deze instellingen, die automatisch alle relevante wijzigingen in uw persoonsgegevens krijgen aangeleverd, baseren hun beslissingen vaak direct op de uit de basisregistratie verkregen informatie. Welke informatie aan deze instanties wordt verstrekt, wordt bepaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De hiervoor bedoelde gegevensverstrekking voor publiekrechtelijke doeleinden kunt u niet voorkomen, omdat deze verplicht is voorgeschreven.

 

Recht op geheimhouding

In enkele gevallen kunnen ook anderen vragen om gegevens uit de basisregistratie te ver-

strekken die op u betrekking hebben. Voor deze verstrekkingen kunt u geheimhouding van uw gegevens vragen.

Het gaat dan om informatie die de gemeente geeft aan:

• verplichte derden (zoals een curator of advocaat die een dagvaarding aan uw adres wil uitbrengen), de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (die in Nederland zorg draagt voor de bijhouding van de ledenadministratie van de kerken);

• zogenoemde vrije derden (niet-commerciële instellingen, zoals sport- en muziekverenigingen of particulieren).

 

De gemeente geeft zonder uw toestemming nooit gegevens aan particulieren.

 

Indienen verzoek om geheimhouding

Bij de gemeente kunt u verzoeken om aan de voornoemde instellingen geen gegevens over u uit de basisregistratie te verstrekken. U kunt een verzoek om geheimhouding aanvragen:

• Online met DigiD via www.hilversum.nl (ga naar geheimhouding persoonsgegevens).

• Schriftelijk: Stuur een verzoek via een ondertekende brief en een kopie van een geldig identiteitsbewijs naar: Publiekszaken, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum.

• In persoon aan de balie op het stadskantoor, hiervoor moet u een afspraak maken via 14035. (neem een geldig identiteitsbewijs mee).

Nadat de gemeente uw verzoek heeft verwerkt, ontvangt u daarvan een bevestiging.

Wilt u weten aan wie in het afgelopen jaar over u gegevens zijn verstrekt uit de basisregistratie, dan kunt u daarvan schriftelijk een overzicht opvragen bij de gemeente. Binnen enkele weken krijgt u dat overzicht dan (kosteloos) thuisgestuurd.

 

Correcte gegevens

Het is van groot belang dat uw gegevens in de basisregistratie juist en actueel zijn. U kunt dit controleren met uw DigiD door in te loggen op www.mijnoverheid.nl. Zijn niet al uw gegevens volledig opgenomen? Neemt u in dat geval eerst telefonisch contact op via 14 035. Over uw rechten en verplichtingen in het kader van de basisregistratie is een informatiefolder beschikbaar. Deze informatiefolder kunt u verkrijgen bij de afdeling Publiekszaken, Oude Enghweg 23, 1217 JB Hilversum of downloaden via www.hilversum.nl/foldersministerie.

 

Meer informatie

Wilt u over het bovenstaande extra informatie, dan kunt u bellen met een medewerker van de afdeling Publiekszaken via telefoonnummer 14 035.

 

Naar boven