Branchebesluit gemeente Gooise Meren

Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren;

overwegende, dat;

op grond van artikel 7 van de Marktverordening Gooise Meren 2017 een inrichtingsbesluit voor de markt vastgesteld moeten worden;

op grond van artikel 7 onder a van de Marktverordening Gooise Meren 2017 het college de bevoegdheid heeft om een branchelijst vast te stellen en een beperkt aantal kooplieden per branche toe te laten;

gelet op het beperkte aantal standplaatsen op de markt het noodzakelijk is het aantal standplaatsen goed te verdelen tussen de diverse branches;

gelet op het bepaalde in artikel 7 van de Marktverordening Gooise Meren 2017;

b e s l u i t e n :

vast te stellen het navolgende:

Branchebesluit gemeente Gooise Meren

Artikel 1 Definities.

  • 1.1

    In dit branchebesluit wordt, voor zover deze omschrijvingen niet reeds zijn vermeld in artikel 1 van de Marktverordening Gooise Meren, verstaan onder :

    • a.

      Verordening: de Marktverordening Gooise Meren 2017, en zoals nadien gewijzigd;

    • b.

      Branche: een door ons te bepalen soort assortiment van waren of goederen;

    • c.

      Branchepatroon: de aanwijzing per markt van de door ons vastgestelde hoofd- en sub branches met inbegrip van het aantal standplaatsen per soort of assortiment;

    • d.

      Seizoensproducten: Waren of goederen die in een bepaald seizoen verhandeld worden.

Artikel 2 Branchering.

  • 2.1

    Op de markt(en) moet in ieder geval een soort of assortiment van waren of goederen worden verhandeld uit de hoofdbranches en bijbehorende (sub)branches die zijn aangewezen in het branchepatroon van de betreffende markt, zoals opgenomen in de bijlage van dit besluit.

  • 2.2

    Per markt en per (sub)branche worden aan standplaatshouders niet meer dan het in het branchepatroon van de betreffende markt voor die (sub)branche vastgestelde maximum aantal standplaatsen uitgeven.

  • 2.3

    Bij overschrijving van de van de standplaats dient de opvolger in dezelfde (sub)branche actief te zijn als waarin de oorspronkelijke vergunninghouder actief was.

  • 2.4

    Branches die nog niet vertegenwoordigd zijn op de markt kunnen op de markt worden toegelaten en aan het branchepatroon worden toegevoegd, indien en voor zover die branches bijdragen aan de diversiteit van het aanbod op de markt en hiervoor fysieke ruimte beschikbaar is op de desbetreffende markt.

Artikel 3 Branche overschrijdende waren of goederen

  • 3.1

    Indien (een soort of assortiment van) waren of goederen (kan) kunnen worden ondergebracht in bij meer dan één van de in het branchepatroon vermelde (sub)branches dan is uitsluitend de meest specifieke (sub)branche van toepassing.

  • 3.2

    Indien het kernassortiment tot één bepaalde (sub)branche behoort, doch één van de waren of goederen van het kernassortiment, althans een klein aantal daarvan, daarnaast ook bij een andere (sub)branche kan worden ondergebracht, dan worden die waren of goederen geacht tot dezelfde (sub)branche te behoren als de waren of goederen in het kernassortiment.

Artikel 4 Branchewijziging

Indien een vaste standplaatshouder een assortimentswijziging c.q. (sub)branchewijziging wenst dient hij dit schriftelijk aan te vragen bij burgemeester en wethouders.

Artikel 5 Seizoenswaren en goederen

In het geval van seizoenswaren of – goederen kunnen de te verhandelen waren of goederen (het gehele kernassortiment) per seizoen wisselen van (sub)branche, mits die wisseling past binnen de maxima, zoals vastgesteld binnen het betreffende branchepatroon.

Artikel 6 Herijking branchepatroon

Eenmaal per twee jaar wordt het branchepatroon getoetst op basis van inpasbaarheid en wenselijkheid en zonodig opnieuw vastgesteld. Hierbij heeft de Marktcommissie een adviserende rol.

Artikel 7 Hardheidsclausule

  • 7.1

    Burgemeester en wethouders kunnen van de bepalingen in dit branchebesluit afwijken indien strikte toepassing daarvan tot niet gerechtvaardigde hardheid zou leiden, dan wel de diversiteit van de markt daartoe aanleiding geeft.

  • 7.2

    Een beroep op de hardheidsclausule kan door of namens de standplaatshouder(s) worden gedaan door middel van een gemotiveerd schriftelijk verzoek hiertoe, gericht aan burgemeester en wethouders.

Artikel 8 Inwerkingtreding en overgangsbepaling

  • 8.1

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na die waarop bekendmaking heeft plaatsgevonden.

  • 8.2

    De inwerkingtreding van dit besluit heeft geen gevolg voor de vergunninghouders van vaste standplaatsen wiens vergunning voor de inwerkingtreding van dit besluit producten dan wel branches vermeldt die ingevolge dit besluit en het bijbehorende branchepatroon branche-vermenging opleveren. Een eventuele overschrijding van de in het branchepatroon gestelde maxima zal door natuurlijk verloop dienen te verdwijnen.

Artikel 9 Citeertitel

Dit besluit kan worden aangehaald als Branchebesluit gemeente Gooise Meren

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van …. 2018.

De secretaris,

De burgemeester

Toelichting op het Branchebesluit

Algemene toelichting

Op grond van artikel 7 onder sub a van de Marktverordening Gooise Meren is het mogelijk een lijst met branches vast te stellen en een beperkt aantal kooplieden per branche toe te laten. Hierdoor wordt bereikt dat op de markt een zo groot mogelijke verscheidenheid aan branches aanwezig is en wordt voorkomen dat teveel kooplieden van één branche op de markt optreden. Hierdoor wordt de markt aantrekkelijker voor de consument.

Naast het vergroten van de aantrekkelijkheid van de markt spelen ook praktische overwegingen mee om een branchelijst vast te stellen. Overigens is het zo dat dat markthandelaren die producten verkopen in branches die nog niet op de markt voorkomen wel worden toegelaten, mits er fysieke ruimte beschikbaar is.

Het branchebesluit is opgesteld aan de hand van een model dat in diverse gemeenten wordt gehanteerd. Het is een algemeen verbindend voorschrift waartegen geen bezwaar- en beroepsmogelijkheid open staat in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 2 Branchering

Dit artikel legt de basis voor de branchering en legt uit hoe de branchering in zijn werk gaat. Het vierde lid van dit artikel biedt onder voorwaarden ruimte voor het plaatsen van nieuwe marktkooplui met nieuwe producten op de markt, waardoor meer wordt ingespeeld op de vraag van zowel de marktkooplui als van de consument.

Artikel 3 Branche overschrijdende artikelen

In dit artikel wordt gesproken over branche overschrijdende artikelen. Dit zijn artikelen die tot het kernassortiment van diverse hoofdbranches behoren bijvoorbeeld T-shirts; deze kunnen verkocht worden als dameskleding, herenkleding, kinderkleding en nachtmode.

Artikel 7 Hardheidsclause

Het college kan, indien strikte toepassing van het Branchebesluit en het branchepatroon tot onrechtvaardige hardheid leidt, afwijken van de regeling. Branches die op basis van het branchepatroon leiden brancheboventalligheid kunnen voortaan op de markt worden toegelaten, mits zij een verrijking opleveren van het aanbod op de markt.

Ingevolge het mandaatbesluit is onderhavige bevoegdheid neergelegd bij het afdelingshoofd Vergunningen Toezicht en Handhaving. Afdeling VTH beoordeelt het beroep op de hardheidsclausule en de uitkomst hiervan wordt schriftelijk aan de standplaatshouder(s) medegedeeld. Omdat het hierbij gaat om zeer specifieke en uiteenlopende situaties, is het niet mogelijk hiervan voorbeelden te geven.

Branchepatroon 2018 markt Bussum

Branche

Omschrijving

Branche-

Branche-

 

 

indeling 2017

indeling 2018

 

 

 

 

Voedingsartikelen

 

 

 

AGF

 

3

2

Aardappelen

 

1

1

Brood, koek en banket

 

2

2

Gedroogd fruit

 

1

1

Noten en zuidvruchten

 

1

1

Poelierswaren

 

1

1

Vis- en visproducten

 

3

2

Reformproducten en Kruiden

 

 

 

Delicatessen

Italiaanse delicatessen

1

1

Worst, div.

Rookworst/paardenworst

1

1

Vlees en vleeswaren

 

1

1

Zoetwaren en chocolaterie

 

1

1

Zuivelproducten/kaas/eieren

 

2

2

Zuurwaren, vijgen, olijven

 

1

1

Branchevreemd

 

1

1

 

 

 

 

Gerede etens- en drinkwaren

 

 

 

Koffie

 

1

1

Vietnamese loempia’s

 

1

1

Patat en snacks

 

1

1

Stroopwafels

 

1

1

Branchevreemd

Ethiopische snacks

1

1

 

 

 

 

Textiel

 

 

 

Kleuter- en kinderkleding

 

1

1

Babykleding

 

1

1

Beenmode

 

2

2

Dames bovenkleding (mode accessoires)

 

5

4

Herenkleding

 

1

1

Huishoudtextiel

 

1

1

Kleinvak./fournituren

 

1

1

Onder- en nachtkleding

 

2

1

volwassenen/kinderen

 

 

 

Stoffen/woningtextiel

 

1

1

Woningtextiel/vitrage/lamellen

 

1

1

Hoeden en petten outdoor

 

1

1

Branchevreemd

 

1

1

 

 

 

 

Schoeisel, lederwaren en reisartikelen

 

 

 

Lederwaren en reisartikelen

 

1

1

Schoeisel

 

1

1

 

 

 

 

Huishoudelijke artikelen en

 

 

 

geschenkartikelen

 

 

 

Schoonmaakartikelen

 

1

1

Cadeau-artikelen

 

1

1

Stofzuigerzakken en –artikelen

 

1

1

 

 

 

 

Tuin- en plantartikelen

 

 

 

Bloembollen zaai- en tuinplanten

 

1

1

Kamerplanten

 

1

1

Snijbloemen

 

3

2

 

 

 

 

IJzerwaren en motortechnische artikelen

 

 

 

Fiets- en fietsonderdelen

 

1

1

 

 

 

 

Horloges en sieraden

 

 

 

Byouterieën, haarmode en zonnebrillen

 

1

1

Horloges, goud, zilver, klokken

 

1

1

 

 

 

 

Bezigheidsartikelen

 

 

 

Wens-, ansichtkaarten, posters

 

1

1

 

 

 

 

Overige artikelen

 

 

 

Diervoeding, dierenbenodigdheden

 

1

1

Hobbymaterialen

 

1

1

Ongeregelde goederen/party-handel

 

2

1

Parfumerie/cosmetica/drogisterij-artikelen

 

1

1

Tweedehands boeken

 

1

1

Keramiek/aardewerk/kleden

 

1

1

Telefoon/computerbenodigdheden/horloges

 

1

1

Rookwaren/tijdschriften

 

1

1

Verlichtingsartikelen

 

1

1

Speelgoed

 

0

1

Branchevreemd

 

1

1

Branchepatroon 2018 markt Naarden

Branche

Omschrijving

Branche-indeling

Branche-indeling

 

 

2017

2018

 

 

 

 

Voedingsartikelen

 

 

 

AGF

 

2

2

Fruit

 

1

1

Aardappelen

 

0

0

Brood, koek en banket

 

1

1

Gedroogd fruit

 

0

1

Noten en zuidvruchten

 

1

1

Poelierswaren

 

1

1

Vis- en visproducten

 

1

1

Reformproducten en Kruiden

 

1

1

Delicatessen

 

0

1

Rookworst/paardenworst

 

0

0

Vlees en vleeswaren

 

1

1

Zoetwaren en chocolaterie

 

0

1

Zuivelproducten/kaas/eieren

 

2

2

Zuurwaren, vijgen, olijven

 

1

1

Branchevreemd

 

 

 

 

 

 

 

Gerede etens- en drinkwaren

 

 

 

Koffie

 

0

1

Vietnamese loempia’s

 

1

1

Patat en snacks

 

1

1

Stroopwafels

 

0

1

Branchevreemd

 

0

1

 

 

 

 

Textiel

 

 

 

Kleuter- en kinderkleding

 

0

1

Babykleding

 

0

1

Beenmode

 

0

1

Dames bovenkleding (mode accessoires)

 

0

1

Herenkleding

 

0

1

Huishoudtextiel

 

0

1

Kleinvak./fournituren

 

0

1

Onder- en nachtkleding

 

 

1

volwassenen/kinderen

 

 

 

Stoffen/woningtextiel

 

0

1

Woningtextiel/vitrage/lamellen

 

0

1

Hoeden en petten outdoor

 

0

1

Branchevreemd

 

0

1

 

 

 

 

Schoeisel, lederwaren en reisartikelen

 

 

 

Lederwaren en reisartikelen

 

0

1

Schoeisel

 

0

1

 

 

 

 

Huishoudelijke artikelen en

 

 

 

geschenkartikelen

 

 

 

Schoonmaakartikelen

 

0

1

Cadeau-artikelen

 

0

1

Stofzuigerzakken en –artikelen

 

0

1

 

 

 

 

Tuin- en plantartikelen

 

 

 

Bloembollen zaai- en tuinplanten

 

1

1

Kamerplanten

 

0

0

Snijbloemen

 

2

2

 

 

 

 

IJzerwaren en motortechnische artikelen

 

 

 

Fiets- en fietsonderdelen

 

0

1

 

 

 

 

Horloges en sieraden

 

 

 

Byouterieen, haarmode en zonnebrillen

 

0

1

Horloges, goud, zilver, klokken

 

0

1

 

 

 

 

Bezigheidsartikelen

 

 

 

Wens-, ansichtkaarten, posters

 

0

1

 

 

 

 

Overige artikelen

 

 

 

Diervoeding, dierenbenodigdheden

 

0

1

Hobbymaterialen

 

0

1

Ongeregelde goederen/party-handel

 

0

1

Parfumerie/cosmetica/drogisterij-artikelen

 

0

1

Tweedehands boeken

 

0

1

Keramiek/aardewerk/kleden

 

0

1

Telefoon/computerbenodigdheden/horloges

 

0

1

Rookwaren/tijdschriften

 

0

1

Verlichtingsartikelen

 

0

1

Speelgoed

 

0

1

Branchevreemd

 

0

1

Plattegrond markt Bussum

Plattegrond markt Naarden

Naar boven