Voornemen uitbreiding Milieuzone

Zaaknummer: 277583

 

 

Voornemen verkeersbesluit

Het college van burgemeester en wethouders wil een verkeersbesluit nemen om per 1 januari 2019 ook diesel-personenauto's tot euroklasse 4 uit de bestaande milieuzone in Arnhem te weren. Diesel-personenauto's met een euroklasse 4 of hoger worden wel tot de milieuzone toegelaten.

 

Uitwerking

Het college wil de huidige milieuzone per 1 januari 2019 uitbreiden door dieselpersonenauto's van euroklasse 3 of lager te weren. Bestelauto's en -busjes zijn uitgezonderd. Met de invoering van de landelijke harmonisatie van milieuzones zijn bestelauto's en -busjes waarschijnlijk niet langer uitgezonderd. Het gebied van de milieuzone, binnenstad plus centrumring, blijft onveranderd. Indien om technische redenen handhaving op euroklasse nog niet mogelijk is wordt uitgegaan van "Datum eerste toelating 2006", met een ontheffingsmogelijkheid voor voertuigen met een euroklasse 4 en hoger. Voor deze regeling komen ontheffingsbepalingen voor voertuigen die aantoonbaar zijn aangepast voor vervoer van gehandicapten en voor oldtimers (voertuigen ouder dan 40 jaar).

 

Redenen

In 2014 is om de aan de Europese en landelijke normen voor de luchtkwaliteit te voldoen in het centrum van Arnhem een milieuzone voor vervuilende vrachtauto's ingesteld. Langs de Eusebiusbuitensingel en Velperbuitensingel wordt de grenswaarde voor stikstofdioxide uit de Wet Milieubeheer echter nog steeds overschreden. In het programma "New Energy made in Arnhem" heeft de gemeente Arnhem de doelstelling opgenomen om in 2020 de emissie van roet met 10% te reduceren. Met het weren van personendieselauto's met een euroklasse 3 of lager kan een aanzienlijke reductie van roet en stikstofdioxide op de Eusebiusbuitensingel en Velperbuitensingel worden bereikt.

 

Nadere informatie

Voor nadere informatie over dit voornemen om de milieuzone uit te breiden, kunt u contact opnemen met projectleider dhr. B. Lauriks (tel. 026-377 4949)

 

Zienswijzen:

Voordat het college een beslissing neemt, kunt u uw zienswijze kenbaar maken. Hiervoor heeft u de gelegenheid tot 28 augustus 2018.

U kunt uw een brief sturen naar:

Het college van burgemeester en wethouders

Afdeling Vergunning en Handhaving

Postbus 9200

6800 HA Arnhem

of een email naar: Backoffice-Handhaving@arnhem.nl

 

Vermeldt u alstublieft het zaaknummer: 277583

Als alle reacties bekend zijn, vindt er een belangenafweging plaats. Indien wordt overgegaan tot een definitief verkeersbesluit, wordt dat bekend gemaakt in de Staatscourant. Tegen een verkeersbesluit kan bezwaar worden gemaakt.

 

 

 

Gemeenteblad: d.d. 16 juli 2018

Naar boven