Beleidsregels Handhaving en Boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2017-2

Ambtelijke toelichting – Eerste wijziging Beleidsregels Handhaving en Boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2017-2

Aanleiding:

Vanwege voortschrijdend inzicht en opmerkingen vanuit de Sociale Zekerheidskamer dienen de beleidsregels te worden aangepast. Hierbij is er een veegactie uitgevoerd ten behoeve van een aantal onvolkomenheden.

De 3 aanpassingen in bovengenoemde regelgeving zijn hoofdzakelijk technisch en afgestemd met de uitvoering en de ambtelijke werkgroep “Verordeningen 2018” waarin ook de Adviesraad Sociaal Domein zitting heeft. Er is met name verhelderende ondersteunende tekst toegevoegd aan de artikelen; bij een vorige wijziging van deze beleidsregels was er teveel tekst verloren gegaan.

Wijzigingen:

1. De tekst in artikel 2.2 wordt gewijzigd van: “Het college besluit om een belanghebbende intensiever te controleren als fraudesignalen zich voordoen.” In: “Een belanghebbende wordt intensiever gecontroleerd als hierover een fraudesignaal wordt ontvangen.”

2. Artikel 2.3 wordt verhelderd door het wijzigen van de zinnen: “Het college kan door middel van risicoanalyse vooraf bepalen welke groepen een verhoogd risico op fraude hebben. Er dient sprake te zijn van een objectief vast te stellen situatie van verhoogd risico.” in de volgende passage: “Door middel van risicoanalyse kan vooraf worden bepaald welke groepen een verhoogd risico op fraude hebben. Een risicoprofiel is een (verzameling) kenmerk(en) van een bepaalde groep bijstandsgerechtigden die (samen) een verhoogd risico op fraude opleveren. Daarbij valt te denken aan groepskenmerken als: een bepaalde woonsituatie, het ingeschreven staan in een bepaald register (bijv. Kamer van Koophandel) of het aangaan van arbeidscontracten met een beperkt aantal uren in een fraudegevoelige branche (bijv. drie uur per week in de horeca, verdeeld over drie dagen). Een risicoprofiel kan onder andere worden vastgesteld op basis van bestandsanalyses, informatie van fraudepreventiemedewerkers en ervaringsgegevens van consulenten die tot een bepaalde vooronderstelling leiden. Het risicoprofiel van de belanghebbende wordt beoordeeld op basis van ervaringsgegevens van de met deze taak gemandateerde consulenten. “

3. De eerste zin van Artikel 2.4: “Het college kan beslissen om themacontroles uit te voeren.” wordt verwijderd . Het woord: “De”, wordt uit de tweede zin geschrapt waarna het woord: “controles” uit diezelfde zin wordt gewijzigd in: “Themacontroles”.

Adviesraad sociaal domein:

De Adviesraad heeft geen opmerkingen t.a.v. de voorgestelde wijzigingen.

Advies:

Geadviseerd wordt om de Beleidsregels Handhaving en Boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2017-2 gewijzigd vast te stellen.

 

Naar boven