Document 'Korenkwartier, actielijnen naar de toekomst'

Op dinsdag 30 mei 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Arnhem ingestemd met de 'vervolgaanpak Korenkwartier'. Deze vervolgaanpak is gebaseerd op het document 'Korenkwartier, actielijnen naar de toekomst' (vastgesteld door heeft het college van burgemeester en wethouders op 11 oktober 2016). Het doel van deze documenten is om een verdere achteruitgang van de Korenmarkt en omgeving (Korenkwartier) tegen te gaan. Het Korenkwartier is van oudsher hét uitgaansgebied van Arnhem maar de uitstraling en het imago van het gebied gaat de laatste jaren achteruit. Het gebied heeft diverse problemen, variërend van een gebrekkige uitstraling en eenzijdig aanbod tot veiligheidsproblemen en leegstand. Daarnaast wordt de potentie van dit karaktervolle en historische deel van het centrum niet ten volle benut. Dat terwijl landelijk gezien de "Korenmarkt" nog steeds een begrip is.

Het document 'Korenkwartier: actielijnen naar de toekomst' bevat de onderstaande uitgangspunten:

  • 1)

    Horecaconcentratie voor en naast de Korenbeurs. Er is te weinig aanbod van kwalitatief goede horeca om het gehele Korenkwartier leuk en levendig te laten zijn. Door concentratie van horeca op de Korenmarkt (vóór en naast de Korenbeurs) ontstaat één kwal itatief horeca- en uitgaansgebied binnen het Korenkwartier. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de (reeds aanwezige) naamsbekendheid én potentie van de Korenmarkt. Bijkomend voordeel van concentratie is dat in andere delen van het Korenkwartier meer ruimte ontstaat voor menging van stedelijke functies. Hierbij is het van belang te kiezen voor een invulling die de dagfunctie ter plekke versterkt.

  • 2)

    Korenbeurs vormt een sleutelpositie Als Focus Filmtheater naar het Kerkplein verhuist, is de Korenbeurs beschikbaar voor een nieuwe functie. De Korenbeurs is in eigendom van de gemeente, waardoor deze een belangrijke troef in handen heeft om het gebied een positieve impuls te geven. De Korenbeurs vervult een sleutelpositie om de gewenste mix van functies te bereiken. De gemeente zal op zoek gaan naar een nieuwe exploitant voor het gebouw en vervolgens bezien of het pand alsnog (tegen de bij de functie horende prijs) kan worden verkocht of in strategisch bezit van de gemeente blijft.

  • 3)

    Aanloopstraten en entrees Verschillende aanloopstraten verkeren in slechte staat of kampen met veiligheidsproblemen en zijn daarmee geen uitnodigende entree tot de Korenmarkt. Deze aanloopstraten moeten zo worden verbeterd dat bezoekers naar de Korenmarkt worden ‘getrokken’. Daarnaast moet de openbare orde en veiligheidssituatie in de aanloopstraten verbeterd worden. De voornaamste inzet is gericht op het verbeteren van de attractiviteit en het uitnodigend maken van de Korenstraat, Pauwstraat, Munterstraat, Luthersestraat, Hoogstraat en Korte Hoogstraat.

  • 4)

    Transformatie Delen van het gebied maken een desolate indruk door de hoge mate van leegstand. De panden zijn in slechte staat. Met het oog op veiligheid is een woonfunctie in het gebied wenselijk vanwege de ogen op straat. De begane grond invullen met commerciële ruimte voor een dagfunctie (flexwerken / winkels etc.), met daarboven woonruimte. Het behouden van historische gevels is wenselijk.

  • 5)

    Duizelsteeg Ontwikkelen van een attractieve restaurantstraat. De focus ligt op kleinschalige, intieme en sfeervolle restaurantjes. De potentie en onderlinge samenwerking tussen de ondernemers is al aanwezig, maar deze kan verder worden benut en uitgebreid.

  • 6)

    Varkensstraat Een mix van wonen, horeca, cultuur en leisure moet bijdragen aan zowel het straatbeeld, openbare orde, veiligheid en levendigheid van het gebied en moet het gebied (ook) overdag leven geven. Daartoe wordt de Varkensstraat uit het horecaconcentratiegebied gehaald. De insteek is dat meer aanloop en ogen op straat zorgen voor een verbeterde veiligheidssituatie.

De documenten 'Vervolgaanpak Korenkwartier' en 'Korenkwartier, actielijnen naar de toekomst' zijn te vinden op de website van de gemeente Arnhem: www.arnhem.nl (zie onder: Stad&wijken / projecten / Korenkwartier).

Het is, ingevolge artikel 8:3 van de Algemene wet bestuursrecht, niet mogelijk tegen deze besluiten bezwaar of beroep in te stellen.

Mochten er vragen zijn over het bovenstaande dan kunt u contact opnemen met mevrouw K.I. van Rijen van het Cluster Gebiedsrealisatie en Vastgoed van de gemeente Arnhem (e-mail: kirsten.van.rijen@arnhem.nl).

Naar boven