Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 8 - 2017

Gemeentecarnaval

We lekken de lappen

We meppen de bollen

En stèke ‘t bunt

We ziften de mug

En we wippen de pint

Vijf gepauwde prinsen

Vijf keer ne schône stoet

Vijf keer een zotte zitting

En overal is’t goed

Vijf robuuste raden

En n'n attente adjudant

De prins dè is grutste

Mee d’n vorst dicht bij de hand

Vijf parmante proclamaties

Altè kolderiek

Vijf keer ne stoere sleutel

Daar ligt de symboliek

Vijf keer naar de scholen

Voor 't kindercarnaval

Vijf keren dorstig dweilen

Of polonaise op ’t bal

Vijf keer klinkt het: Ober

Zet hier 's een blad bier

Vijf keren laveloos lallen

En overal plezier

Want:

We lekken de lappen

We meppen de bollen

En stèke ‘t bunt

We ziften de mug

En we wippen de pint

Da’s vastenaovond

Altè mee muziek

Maar elk durp op zijn eigen

Want alle vijf uniek

Wijziging openingstijden gemeentehuis met carnaval

In verband met carnaval is het gemeentehuis op maandag 27 februari 2017 geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Ook telefonisch is de gemeente alleen in de ochtend bereikbaar.

Zwemproject “Iedereen een A”

Nederland is een waterland. Ook in de Kempen is veel water en waterrecreatie te vinden. Toch heeft niet iedereen de financiële middelen om zwemonderwijs te kunnen volgen. Dat brengt risico’s met zich mee want wat gebeurt er als kinderen uitgenodigd worden voor een kinderfeestje in een zwembad of wanneer ze gaan spelen bij kinderen die een zwembad in hun tuin hebben? De gemeente Bladel vindt het belangrijk dat ieder kind dat van de basisschool afkomt, beschikt over een zwemdiploma A.

Daarom werkt de gemeente samen met Stichting Leergeld, Stichting Vluchtelingenhulp en zwembad de Smagtenbocht aan het zwemproject “Iedereen een A”. Stichting Leergeld is hierin een belangrijke partner voor de gemeente omdat deze vrijwilligersorganisatie financiële steun verleent aan schoolgaande kinderen die door armoede onvoldoende kunnen meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Daar hoort zwemles bij.

Aan het zwemproject kunnen kinderen deelnemen van wie de ouders een besteedbaar inkomen hebben tot maximaal 120% van het bijstandsniveau; daar horen vaak ook kinderen van statushouders bij. Het gaat om kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. De kosten van de zwemlessen kunnen meestal betaald worden uit verschillende budgetten van de gemeente Bladel en Stichting Leergeld.

Wethouder Joan Veldhuizen: “Kinderen mogen niet geremd worden in hun ontwikkeling omdat hun ouders geen zwemles kunnen betalen. Voor kinderen van statushouders is zwemles bovendien een manier om te integreren in de Nederlandse samenleving; om mee te doen. Dat vinden we belangrijk!”

Op dit moment volgen 17 kinderen uit Bladel de zwemlessen. Denkt u dat u in aanmerking komt om uw kind(eren) te laten deelnemen aan het zwemproject, dan kunt u contact opnemen met Stichting Leergeld. Een vrijwilliger van deze stichting komt bij u thuis om de aanvraag te beoordelen en te helpen bij het indienen van een verzoek voor financiële steun voor de zwemlessen. Meer informatie is te vinden op de website www.leergeldveldhovendekempen.nl. U kunt ook bellen met Stichting Leergeld via telefoonnummer 06 - 81 12 04 46.

Hulp voor ondernemers

Heeft u een mooi bedrijf, maar maakt u zich zorgen om de toekomst van uw bedrijf?

Van winkelier, transportbedrijf, ICT-adviseur, bouwvakker tot zzp-er; iedere ondernemer heeft wel eens last van tegenwind. U kunt dan het overzicht verliezen. Waar gaat het minder goed? Wat kunt u er aan doen? Voor dit soort vragen is 155-Help-een-bedrijf opgericht. 155 is een initiatief van het instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) dat al ruim 50 jaar ondernemers steunt en waarbij gemeente Bladel is aangesloten.

155-Help-een-bedrijf heeft een telefonische advieslijn (088-9990155) waar u als ondernemer terecht kunt met uw vragen. Dit kunnen vragen zijn over bijvoorbeeld:

  • Financiën

  • Belastingzaken

  • Administratieve zaken

  • Organisatiezaken

  • Conflict met derden

  • Een commercieel probleem

Ook bestaan er speciale regelingen voor ondernemers in “zwaar weer”. Het gaat hier om gemeentelijke regelingen die ondersteuning bieden op het gebied van:

  • Levensonderhoud

  • Noodzakelijk bedrijfskapitaal

  • Bedrijfsbeëindiging

  • Financiële problemen

Deze regelingen worden uitgevoerd door ISD de Kempen (de Intergemeentelijke Sociale Dienst van de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden). Via het invullen van een online-scan op www.155.nl kunt u snel zien of u hiervoor in aanmerking komt.

Zodra u de gratis hulp inroept van 155, neemt een professionele ondernemersadviseur van IMK contact met u op. Deze adviseur kijkt samen met u naar uw problemen en adviseert over mogelijke oplossingen. In een persoonlijk gesprek gaat u samen aan de slag om uw situatie te verbeteren. Als het nodig is, wordt u doorverwezen.

Contact

Wilt u meer informatie? Dan kunt u kijken op www.155.nl of op www.isddekempen.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de 155-advieslijn via 088-9990155.

 

WOZ-Beschikking/Aanslag onroerendezaakbelasting 2017

Binnenkort ontvangt u de WOZ-beschikking/aanslag onroerendezaakbelasting 2017. De hoogte van deze aanslag is gebaseerd op de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van uw woning of bedrijf. Hoe die waarde tot stand is gekomen, kunt u lezen in het taxatieverslag. Dit taxatieverslag is op te vragen via de website https://mijn.overheid.nl/persoonlijkegegevens/woz.

WOZ-waardes openbaar

De WOZ-waardes van woningen zijn vanaf 1 oktober 2016 een openbaar gegeven. Vanaf nu kunt u de WOZ-waarde van uw woning vergelijken met die van andere woningen. Iedereen kan eenvoudig en laagdrempelig de WOZ-waarde opvragen bij één centraal punt, www.wozwaardeloket.nl, door de woning waarvan u de waarde wilt weten aan te klikken op een plattegrond of een adres op te geven.

WOZ-waarde te hoog? Neem contact op met de gemeente

Als u van mening bent dat de waarde van uw woning te hoog is vastgesteld, kunt u contact opnemen met de gemeente. Telefonisch (0497-361636) of via een reactieformulier op de website www.bladel.nl/woz-portaal.nl. De taxateur neemt telefonisch contact met u op. Als blijkt dat er een fout is gemaakt, herstellen we dat direct. Als er nog wat zaken moeten worden uitgezocht, duurt het wat langer.

Voordeel informeel bezwaar

Het voordeel van zo’n informeel bezwaar is dat het niet lang duurt, er zijn geen wettelijke procedures mee gemoeid waardoor u binnen zes weken al een reactie van ons kunt ontvangen. Het afhandelen van een formeel bezwaar neemt al snel maanden in beslag.

Formeel bezwaar

Het is natuurlijk mogelijk dat u er met de taxateur niet uitkomt. In dat geval kunt u alsnog formeel bezwaar maken. Via de website www.bladel.nl/woz-portaal.nl kunt u een bezwaarformulier downloaden of we sturen u op verzoek een exemplaar toe. Dat bezwaar moet op uiterlijk 12 april 2017 bij de gemeente binnen zijn. (Mocht die datum naderen, terwijl u nog wacht op de afhandeling van uw informele bezwaar, kan in overleg met de gemeente de termijn worden verlengd.) Het indienen van een bezwaarschrift schort de betalingsverplichting niet op.

Waarom ontvangt u als huurder van een woning een WOZ-beschikking?

Per 1 oktober 2015 geldt een nieuw puntensysteem waarbij de WOZ-waarde van de woning meetelt in de berekening van het aantal punten. Door deze wijziging in het woningwaarderingsstelsel (WWS) hebben huurders belang gekregen bij de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde. Als huurder van een woning hoeft u overigens géén onroerende zaakbelasting te betalen.

Acceptgiro per 1 januari 2017 afgeschaft

Met ingang van 1 januari 2017 zal de acceptgiro als betaalmogelijkheid voor de gemeentelijke belastingen in Bladel afgeschaft worden. 15% van de acceptgiro’s wordt nog daadwerkelijk bij de bank ter verwerking aangeleverd. Het merendeel van de papieren acceptgiro’s wordt overgetikt en elektronisch afgehandeld. Hierdoor worden acceptgiro’s niet meer gebruikt waarvoor ze bedoeld waren. De papieren acceptgiro’s zullen uiterlijk 1 januari 2019 volledig afgeschaft worden in Nederland.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de toelichting op de achterzijde van de WOZ-beschikking en naar de website van de gemeente Bladel.

 

Naar boven