Uitvoeringsregeling afvalstoffenheffing 2018

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde;

gelet op de artikelen 6 , 7, 8, 13 en 14 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen , artikel 31 van de Invorderingswet 1990 in verbinding met de artikelen 231, tweede lid, onderdeel a, en derde lid , en 237 van de Gemeentewet , op artikel 160, eerste lid, onderdeel b, van de Gemeentewet , op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht , alsmede op het betreffende artikel van de verordening waarin aan het college de bevoegdheid is toegekend nadere regels te geven met betrekking tot de heffing en de invordering van de Afvalstoffenheffing;

 

Overwegende dat het gewenst is om nadere regels te stellen voor de toepassing van de artikelen zoals opgenomen in de verordeningen afvalstoffenheffing 2018 en bijbehorende tarieventabellen van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde zoals vastgesteld in de raadsvergaderingen van 25, 28 en 26 september 2017;

 

besluit vast te stellen de volgende regeling:

Uitvoeringsregeling afvalstoffenheffing 2018

Artikel 1. Tijdstip ingang en beëindiging heffing gemeente Slochteren

1. De tarieventabellen van Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde zijn gelijk, enkel de tariefopbouw van Slochteren wijkt af. De belasting bedoeld in hoofdstuk 1.1 van de tarieventabel behorend bij de verordening afvalstoffenheffing Slochteren is verschuldigd bij het begin van het belastingjaar of, zo dit later is, bij de aanvang van de belastingplicht.

2. Indien de belastingplicht in de loop van het belastingjaar aanvangt, is de belasting bedoeld in hoofdstuk 1.1 van de tarieventabel behorend bij de verordening verschuldigd voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat jaar verschuldigde belasting als er in dat jaar, na de aanvang van de belastingplicht, nog volle kalendermaanden overblijven.

3. Indien de belastingplicht in de loop van het belastingjaar eindigt, bestaat aanspraak op ontheffing van de belasting bedoeld in hoofdstuk 1.1 van de tarieventabel voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat jaar verschuldigde belasting als er in dat jaar, na het einde van de belastingplicht, nog volle kalendermaanden overblijven.

 

Artikel 2. Omvang huishouden voormalige gemeente Slochteren

In de woonplaatsen van de voormalige gemeente Slochteren is het tijdstip 1 januari 2018, 0.00 uur leidend voor de heffing van een éénpersoons- of meerpersoonshuishouden (respectievelijk EPH en MPH). Bij een woning die in de loop van het jaar wordt bewoond door een huishouden komend van een andere gemeente, of de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer of Menterwolde, is de huishoudenomvang van datum van inschrijving van belang.

 

Artikel 3. Gelijke gevallen, gelijk behandelen

Door verschillen in uitvoering van het afvalbeleid kan het voorkomen dat kleur of inhoud van containers of afvalzakken afwijken van hetgeen in de tarieventabel is opgenomen. In die gevallen beslist de heffingsambtenaar welk tarief in de tarieventabel behorend bij de verordening van toepassing is.

 

Artikel 4. Aanbiedingen aan Afval Aanbreng Punt (AAP)

1. In de tarieventabel is opgenomen dat voor de verschillende afvalstromen maximaal 1 m³ mag worden aangeboden. Hiermee is bedoeld dat het opgenomen tarief geldt voor elke aangeleverde m³ er mag dan ook meer dan 1 m³ worden aangeboden met dien verstande dat dan per m³ het tarief verschuldigd is.

2. Ingeval de aanlevering van afval minder dan 1 m³ is, wordt een bedrag in rekening gebracht van € 5.

 

Artikel 5. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

 

Artikel 6. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Uitvoeringsregeling afvalstoffenheffing 2018.

 

Aldus vastgesteld op 19 december 2017.

Burgemeester,

Secretaris,

Burgemeester,

Secretaris,

Burgemeester

Secretaris,

Naar boven