Wijzigingsverordening WPDA 2016

 

 

Wijzigingsverordening WPDA 2016

Artikel I Wijziging Reïntegratieverordening participatiewet 2015

Artikel 13 komt onder hernummering van de overige artikelen te vervallen

Artikel II Wijziging Afstemmingsverordening Participatiewet gemeente Assen 2015

A.Na artikel 9 wordt een nieuw artikel 9a ingevoegd en komt als volgt te luiden:

Artikel 9a Waarschuwing

  • 1.

    Het college kan bij een eerste verwijtbare gedraging artikel 8, tweede categorie sub 2 het niet of onvoldoende nakomen van de medewerkingsverplichting als bedoeld in artikel 17 tweede lid van de Participatiewet, volstaan met het geven van een schriftelijke waarschuwing. De mogelijkheid een waarschuwing te geven beperkt zich tot het te laat of niet verschijnen op een oproep om de taaltoets te doen.

  • 2.

    Het geven van een schriftelijke waarschuwing wordt gelijkgesteld met een besluit waarbij een maatregel is opgelegd.

  • 3.

    Met het geven van een schriftelijke waarschuwing kan niet worden volstaan, indien in een periode van 2 jaar voorafgaand aan de gedraging reeds een dergelijke waarschuwing is uitgegaan.

    • A.

      Aan de toelichting van artikel 8 wordt een nieuwe laatste alinea toegevoegd en komt als volgt te luiden:

Medewerkingsverplichting

Artikel 17 tweede lid Pw betreft onder meer de verplichting om medewerking te verlenen aan een oproep om op een bepaalde plaats en tijd te verschijnen in verband met de arbeidsinschakeling. Naar aanleiding van de per 1 januari 2016 ingevoerde Wet taaleis is deze medewerkings-verplichting in de Afstemmingsverordening opgenomen. Als de belanghebbende niet komt opdagen voor de Taaltoets werkt hij niet mee in de betekenis van artikel 17 tweede lid en kan het verzuim aanleiding geven tot het verlagen van de bijstand. Daarnaast betekent dit in de praktijk dat opschorten alleen mogelijk is als door het niet verlenen van medewerking informatie ontbreekt om het recht op bijstand vast te stellen. In alle andere gevallen kun je alleen een maatregel opleggen vanwege het niet nakomen van de verplichtingen.

A.Na de toelichting op artikel 9 wordt de toelichting op het toegevoegde artikel 9a toegevoegd en komt als volgt te luiden:

Artikel 9a Waarschuwing

Overwogen kan ook worden eerst een waarschuwing te geven en belanghebbende een tweede kans te bieden om alsnog te voldoen aan zijn verplichting zich te onderwerpen aan een taaltoets. Deze bevoegdheid beperkt zich uitdrukkelijk tot de verplichting om mee te werken aan de taaltoets.

Het geven van een schriftelijke waarschuwing wordt gelijkgesteld met een besluit waarbij een maatregel is opgelegd, met als oogmerk dat de waarschuwing meetelt voor de vaststelling van recidive.

A.Aan de toelichting van artikel 10 wordt een nieuwe laatste alinea toegevoegd en komt als volgt te luiden:

Ook het niet verschijnen op een oproep in verband met de arbeidsinschakeling moet worden gelezen als het niet nakomen van een uniforme arbeidsverplichting. Voor het niet nakomen van een uniforme, of wettelijk (landelijk) voorgeschreven sanctie, geldt een maatregel van 100% gedurende een maand. Let op, want in de wet was hierover opgenomen dat het verschijnen op een oproep over arbeidsinschakeling kan leiden tot een intrekking van het recht op bijstand. Over de strekking van deze vorm van niet nakoming van de medewerkingsplicht (artikel 17 tweede lid PW) heeft de Centrale Raad van Beroep een uitspraak gedaan. Het oordeel is glashelder: het enkel niet verschijnen op een oproep in het kader van de arbeidsinschakeling kan niet leiden tot de intrekking van het recht op bijstand.

Het niet verschijnen op een oproep arbeidsinschakeling moet dus worden gelezen als het niet nakomen van een geüniformeerde arbeidsverplichting.

Artikel III Wijziging verordening meedoen gemeente Assen 2013

  • A.

    Artikel 1, onder a., komt als volgt te luiden:

  • a.

    WPDA: Werkplein Drentsche Aa, de intergemeentelijke sociale dienst van de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo;

  • B.

    In artikel 1 wordt onder de letter l. een nieuwe begripsbepaling toegevoegd en komt als volgt te luiden:

  • l.

    schoolgaand kind: kind dat naar school gaat in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs in de leeftijd tot 18 jaar.

  • C.

    In de artikelen 2.1., tweede lid en 4.1. wordt het genoemde percentage van 110% vervangen door “120%”

  • D.

    In artikel 2.1. wordt na het woord kinderen de zinsnede “die de leeftijd van 18 jaar nog niet bereikt hebben” toegevoegd.

  • E.

    De aanduiding “de ISD” in de gehele verordening wordt vervangen door “WPDA”.

  • F.

    Artikel 2.3. komt als volgt te luiden:

Artikel 2.3 Meedoenpremie ICT voorziening

  • 1.

    Indien de ouder(s) in aanmerking komt(en)t voor de meedoenpremie wordt eenmalig een personal computer of een laptop of een tablet verstrekt, alsmede een printer verstrekt, als:

    • a.

      in het huishouden geen computer, laptop, tablet of printer aanwezig is of

    • b.

      de aanwezige computer, laptop, tablet of printer ouder is dan vijf jaar.

  • 2.

    De ouder(s) kan slechts eenmaal binnen een periode van vijf jaar in aanmerking komen voor een personal computer of laptop of tablet, printer en internetabonnement.

  • 3.

    Indien het schoolgaande kind meerdere woonadressen heeft wordt de personal computer slechts voor één adres verstrekt.

  • G.

    In de toelichting op artikel 1, onder l. wordt de volgende passage toegevoegd en komt als volgt te luiden:

Bij voltijds opleiding worden ouders geconfronteerd met kosten waarbij deze regeling ondersteuning biedt aan de doelgroep. Als sprake is van deeltijd onderwijs zoals (BBL) wordt naast de opleiding inkomen verworven door de jongere van 16 jaar of ouder. De kosten van de opleiding worden gedragen door de werkgever. Er wordt bij deeltijdonderwijs, met andere woorden, in de kosten voorzien

Artikel IV Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking en met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2016.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 22 december 2016

M.L.J. Out, voorzitter

Mevrouw I. Rozema, griffier

Naar boven