Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad

 

De raad van de gemeente Den Haag,

 

Gelet op artikel 16 en 147 van de Gemeentewet,

 

Gezien het voorstel van het presidium van 27 oktober 2017,

 

Besluit:

Vast te stellen de Verordening tot wijziging van het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad.

 

Artikel I

Artikel 12 Stad in de raad wordt als volgt gewijzigd:

Het eerste lid komt als volgt te luiden:

Na de opening van de vergadering kunnen burgers elk voor de duur van drie minuten het woord voeren over geagendeerde onderwerpen. De voorzitter kan in bijzondere gevallen afwijken van de maximale lengte van de inspreektijd.

Artikel 12, vijfde lid vervalt, onder gelijktijdige vernummering van lid 6 tot en met 8 tot lid 5 tot en met 7.

 

Artikel II

Artikel 22 Stemming: procedure hoofdelijke stemming wordt als volgt gewijzigd:

Het derde lid komt als volgt te luiden:

Het stemrecht is een individueel recht. Leden brengen hun stem individueel en persoonlijk uit. Stemmen voor een ander is niet toegestaan. Indien stemming wordt gevraagd, gebeurt dit op digitale wijze dan wel door middel van zitten en opstaan. Leden dragen ervoor zorg voor stemmingen aanwezig te zijn in de raadzaal. Voorafgaand aan de stemming kan de voorzitter de leden oproepen tot stemming door middel van een geluidssignaal.

Toegevoegd wordt een tiende lid dat als volgt luidt:

Indien sprake is van een stemming waarbij voor een ander is gestemd wordt de stemming in een volgende raadsvergadering opnieuw gehouden, tenzij de raad anders bepaalt.

 

Artikel III

Na artikel 27 wordt een nieuw artikel 27a ingevoegd dat als volgt komt te luiden:

Artikel 27a Sanctiebepaling

1. De voorzitter kan, het presidium gehoord, een sanctie opleggen aan het raadslid dat handelt in strijd met het bepaalde in artikel 22 derde lid voor zover het betreft het stemmen voor een ander. Maakt het raadslid deel uit van het presidium, dan hoort de voorzitter de overige leden.

2. De sanctie kan bestaan uit

- een berisping

- tijdelijke uitsluiting van het lidmaatschap van een stembureau, het presidium of het voorzitterschap van een commissie van de raad.

 

Artikel IV

Artikel 33 Initiatiefvoorstellen wordt als volgt gewijzigd:

Het eerste lid komt als volgt te luiden:

Een voorstel aan de raad, uitgaande van één of meer raadsleden, niet zijnde een voorstel als bedoeld in de artikelen 21 en 36 van dit reglement, moet schriftelijk en door de voorsteller(s) ondertekend, worden ingediend bij de voorzitter, die hem op de agenda van de eerstvolgende vergadering plaatst.

 

Artikel V

Aan artikel 37 Moties wordt een zesde lid toegevoegd, luidende:

6.Het college doet een motie binnen zes weken schriftelijk af. Kan afdoening niet binnen deze termijn plaatsvinden, dan informeert het college de raad hierover binnen de termijn van zes weken schriftelijk onder vermelding van de termijn waarbinnen de motie wel wordt afgedaan.

 

Artikel VI

Deze verordening treedt direct in werking na bekendmaking.

 

Aldus besloten in de raadsvergadering van 14 december 2017.

de griffier, Ineke Seuren en de voorzitter, Pauline Krikke

Naar boven