Beleidsregel: Horeca terrassen Bloemerstraat, Nijmegen

 

Registratienummer: 17.0009365

Besluit van de Burgemeester van 11 oktober 2017 tot vaststelling van de beleidsregel “ terrassen Bloemerstraat”.

De Burgemeester van de gemeente Nijmegen, gelet op artikel 2.3.1.5. Van de Algemeen Plaatselijke Verordening voor de gemeente Nijmegen,

Besluit:

  • 1.

    Vast te stellen de beleidsregel “ horecaterrassen Bloemerstraat”;

  • 2.

    De inwerkingtreding te bepalen op de dag na publicatie in het Gemeenteblad en de gemeentelijke website www.nijmegen.nl.

     

Aanleiding

De Terrassennota “Nijmegen Gastvrije Stad” is in 2014 vastgesteld door de raad. Op korte termijn zal de Terrassennota worden geëvalueerd. Van die gelegenheid zal gebruik worden gemaakt om de concrete regels die nu in de Terrassennota staan, om te vormen tot één beleidsregel die wordt vastgesteld door de burgemeester. De nu voorliggende voorgestelde beleidsregel is een aanvulling op het huidige terrassenbeleid en zal ook worden meegenomen in de op handen zijnde evaluatie en vormt in de tussentijd een aanvulling op het bestaande terrassenebeleid.

Deze nieuwe beleidsregel is alleen van toepassing op de Bloemerstraat.

Aanleiding voor deze beleidsregel is de aanpassing van de openbare ruimte in de Bloemerstraat. De herinrichting heeft als doel gehad om de verbindingsroute tussen Station CS en Plein 1944 te verbeteren voor voetgangers en langzaam verkeer. Hierdoor zijn aan beide zijden van de straat bredere trottoirs aangelegd, wordt de rijbaan voor het verkeer naar het midden verplaatst en is een 30Km/h verkeersregime doorgevoerd.

Ter waarborging van de looproutes in de nieuwe situatie is het noodzakelijk om een afzonderlijke beleidsregel op te stellen voor de Bloemerstraat, waarin is opgenomen:

  • de afmetingen van de looproutes voor publiek;

  • de maximaal toegestane omvang van terrassen op de trottoirs;

  • de situering van de terrassen.

Deze onderwerpen wijken af van wat in het huidige terrassenbeleid hierover is vastgesteld. Om die reden worden deze onderwerpen in de nu voorliggende aanvullende beleidsregel opgenomen.

Beleidsregel: terrassen Bloemerstraat

  • 1.

    Voor voetgangers geldt een minimale doorgang (gemeten vanaf de voorgevel van het pand) van 3 meter aan de oostzijde van de Bloemerstraat (even huisnummers) en 2 meter aan de westzijde van de Bloemerstraat(oneven huisnummers).

  • 2.

    In de Bloemerstraat zijn terrassen aan de oostzijde (even huisnummers) alleen toegestaan op het trottoir grenzend aan de straatzijde. De breedte van een terras mag niet breder zijn dan de breedte van het totale pand waarvoor het terras gelegen is.

  • 3.

    De terrassen aan de westzijde van de Bloemerstraat (oneven huisnummers) kunnen of aan de gevel of aan de straatzijde worden gelegen mits er een doorloop van minimaal 2 meter overblijft voor voetgangers.

  • 4.

    Er kan afgeweken worden van de situering van het terras voorover overwegingen van verkeersveiligheid, doorloop of toegankelijkheid anders doen overwegen.

De datum van inwerkingtreding is op de dag na publicatie in het Gemeenteblad en de gemeentelijke website www.nijmegen.nl.

Nijmegen 11 oktober 2017,

De burgemeester van Nijmegen,

Drs. H.M.F. Bruls

Naar boven