Informatieve artikelen gemeente Bladel week 37 - 2017

 

Blauwalg geconstateerd op twee locaties in de gemeente Bladel

 

Waterschap De Dommel heeft bij metingen blauwalg aangetroffen op twee locaties in de gemeente Bladel. Het gaat om de vijvers in het zuiden van het Kempisch bedrijvenpark aan de Smaragdweg nabij motorcross terrein (dus niet de vijvers in het noorden, aan de Diamantweg nabij het Woonbos) en de visvijver Lemelvelden. Het is voor het eerst dit seizoen dat er blauwalg in onze gemeente is geconstateerd.

 

De blauwalgbacteriën in het water kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Contact met oppervlaktewater met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Honden kunnen beter niet in met blauwalg besmet water zwemmen. Ook adviseren wij om er niet te vissen.

 

Blauwalg ontwikkelt zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en in de zomer. Ook komt het voor in stilstaand water, bijvoorbeeld in grotere vijvers die zich in woonwijken bevinden en in zwemplassen. Op de website van het waterschap vindt u een actueel overzicht van locaties met blauwalg of botulisme en informatie over de risico’s: www.dommel.nl/blauwalg.

 

 

Zwemproject “Iedereen een A”

 

Nederland is een waterland. Ook in de Kempen is veel water en waterrecreatie te vinden. Toch heeft niet iedereen de financiële middelen om zwemonderwijs te kunnen volgen. Dat brengt risico’s met zich mee want wat gebeurt er als kinderen uitgenodigd worden voor een kinderfeestje in een zwembad of wanneer ze gaan spelen bij kinderen die een zwembad in hun tuin hebben? De gemeente Bladel vindt het belangrijk dat ieder kind dat van de basisschool afkomt, beschikt over een zwemdiploma A.

De gemeente werkt daarom samen met Stichting Leergeld, Stichting Vluchtelingenhulp en zwembad de Smagtenbocht aan het zwemproject “Iedereen een A”. Stichting Leergeld is hierin een belangrijke partner voor de gemeente omdat deze vrijwilligersorganisatie financiële steun verleent aan schoolgaande kinderen die door armoede onvoldoende kunnen meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Daar hoort zwemles bij.

 

Aan het zwemproject kunnen kinderen van vergunninghouders en kinderen van wie de ouders een besteedbaar inkomen hebben van maximaal 120% van het bijstandsniveau deelnemen. Het gaat dan om kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. De kosten van de zwemlessen kunnen meestal betaald worden uit verschillende budgetten van de gemeente Bladel en Stichting Leergeld. De gemeente Bladel is van mening dat kinderen niet geremd mogen worden in hun ontwikkeling omdat hun ouders geen zwemles kunnen betalen. Voor kinderen van statushouders is zwemles bovendien een manier om te integreren in de Nederlandse samenleving.

 

Op dit moment volgen 20 kinderen uit de gemeente Bladel de zwemlessen. Denkt u dat u in aanmerking komt om uw kind(eren) te laten deelnemen aan het zwemproject, dan kunt u contact opnemen met Stichting Leergeld. Een vrijwilliger van deze stichting komt bij u thuis om de aanvraag te beoordelen en te helpen bij het indienen van een verzoek voor financiële steun voor de zwemlessen. Meer informatie is te vinden op de website www.leergeldveldhovendekempen.nl. U kunt ook bellen met Stichting Leergeld via telefoonnummer 06 - 81 12 04 46.

 

 

Vertoning van de film ‘het doet zeer’ van Heleen van Royen

 

Dit jaar wordt opnieuw de Week van Dementie georganiseerd van 18 t/m 22 september om ook in onze gemeente extra stil te staan bij en aandacht te vragen voor dementie. Er worden die week verschillende activiteiten georganiseerd. Het volledige activiteitenprogramma kunt u vinden op www.bladel.nl/dementie.

 

De aangrijpende film ‘Het doet zo zeer’ over een leven met dementie wordt op donderdag 21 september om 19.30 uur uitgezonden in het Auditorium van de Rabobank in Bladel. U bent van harte welkom vanaf 19.00 uur.

 

Wilt u graag aanwezig zijn? Stuur dan vóór 16 september een e-mail met vermelding van het aantal deelnemers naar dementie@bladel.nl o.v.v. aanmelding film ‘Het doet zo zeer’. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erwin Goutbeek via 0497-361636.

 

Naar boven