Verordening AlkmaarPas voor minima gemeente Alkmaar

De raad van de gemeente Alkmaar;

 

gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, bijlage nr. 2017-458;

 

gelet op het advies van de commissie Sociaal;

 

b e s l u i t

 

vast te stellen de verordening AlkmaarPas voor Minima.

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • 1.

    In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      AlkmaarPas: een persoonsgebonden pas die recht geeft op bepaalde voorzieningen;

    • b.

      college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alkmaar;

    • c.

      inwoner: de persoon die op het moment van de aanvraag met een adres ingeschreven staat in de gemeentelijke basis administratie van de gemeente Alkmaar;

    • d.

      adres: het adres als bedoeld in artikel 1.1 van de Wet basisregistratie personen;

    • e.

      wet: de Participatiewet;

    • f.

      aanvrager: de inwoner van 18 jaar en ouder die een AlkmaarPas aanvraagt ten behoeve van zichzelf, zijn gezin of zijn ten laste komende kind, als bedoeld in artikel 4 van de wet;

    • g.

      Inkomen: de inkomsten van de aanvrager en zijn eventuele partner uit of in verband met arbeid of sociale zekerheidsuitkeringen, met uitzondering van de inkomsten uit arbeid van het ten laste komende kind of kinderen;

    • h.

      Maatschappelijke participatie:

    • i.

      Deelnemen aan maatschappelijke, sportieve en culturele activiteiten en het gebruik maken van overige voorzieningen ter bevordering van het sociaal welzijn en voorkoming van sociale uitsluiting. Hieronder wordt mede verstaan de schoolactiviteiten van kinderen.

    • j.

      Wsnp: Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen;

    • k.

      WTOS: Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten;

    • l.

      WSF2000: Wet studiefinanciering 2000.

  • 2.

    Begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de wet, de Gemeentewet of de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

Artikel 2 Doelstelling

Deze verordening heeft tot doel aan inwoners die een inkomen hebben tot maximaal 120% van de voor hen toepasselijke bijstandsnorm voorzieningen te verstrekken, voor henzelf en hun eventuele kinderen, om zodoende de maatschappelijke participatie te bevorderen. Het college realiseert deze doelstelling door het verstrekken van de AlkmaarPas aan inwoners en door het voorzien in het bijbehorende aanbod van voorzieningen.

Artikel 3 Doelgroep

  • 1.

    Recht op de AlkmaarPas heeft de aanvrager als bedoeld in artikel 11 van de wet indien op het moment van de aanvraag het totale inkomen lager dan of gelijk is aan 120% van de voor hem van toepassing zijnde bijstandsnorm, als bedoeld in paragraaf 3.2 van de wet en zijn vermogen lager dan of gelijk is aan de voor hem van toepassing zijnde vermogensgrens, als bedoeld in artikel 34, derde lid van de wet.

  • 2.

    Bij de bepaling van de van toepassing zijnde bijstandsnorm wordt de kostendelersnorm als bedoeld in artikel 22a van de wet buiten beschouwing gelaten.

  • 3.

    In afwijking van het eerste lid is er geen sprake van recht op de AlkmaarPas indien aanvrager op de datum van aanvraag student of scholier is en uit ’s Rijks kas bekostigd voltijds onderwijs volgt en aanspraak kan maken op studiefinanciering op grond van de WSF 2000 of een tegemoetkoming op grond van de WTOS, tenzij aanvrager de zorg draagt over een ten laste komend kind.

  • 4.

    In afwijking van het eerste lid bestaat er recht op de AlkmaarPas voor zover de aanvrager beschikt over een inkomen hoger dan 120% van de voor hem van toepassing zijnde bijstandsnorm doch is toegelaten tot een wettelijke of minnelijke schuldhulpverleningstraject op grond van de WSNP dan wel de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

  • 5.

    Het inkomen en vermogen bedoeld in het eerste lid wordt getoetst over de maand voorafgaand aan de aanvraagdatum. Indien sprake is van wisselende inkomsten wordt uitgegaan van het gemiddelde inkomen over de 6 maanden voorafgaande aan de aanvraagdatum.

Artikel 4 De AlkmaarPas

  • 1.

    De AlkmaarPas is een verstrekte pas, die geldig is wanneer deze voorzien is van een pasnummer en volledig is ingevuld.

  • 2.

    De AlkmaarPas wordt kosteloos verstrekt. Bij verlies of diefstal van de AlkmaarPas kan de rechthebbende eenmaal per kalenderjaar in aanmerking komen voor een duplicaat.

  • 3.

    De AlkmaarPas is geldig voor de duur van 1 kalenderjaar, tenzij anders vermeld op de pas. De geldigheid vervalt met ingang van de datum waarop niet langer wordt voldaan aan de voorwaarden als bedoeld in artikel 3.

  • 4.

    De AlkmaarPas wordt aan ieder gezinslid van 12 jaar of ouder verstrekt.

Artikel 5 Aanvraag

  • 1.

    De AlkmaarPas dient schriftelijk te worden aangevraagd door middel van een door het college vastgesteld aanvraagformulier onder bijvoeging van de in het aanvraagformulier gevraagde bewijsstukken.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid kan het college voor bepaalde groepen van belanghebbenden, van wie is vastgesteld dat zij tot de kring van rechthebbenden behoren, ambtshalve een AlkmaarPas verstrekken.

Artikel 6 Besluit op aanvraag

  • 1.

    Het college beslist positief op de aanvraag door middel van het toesturen van de AlkmaarPas.

  • 2.

    De AlkmaarPas heeft betrekking op het lopende kalenderjaar, indien de aanvraag voor 1 december van het lopende kalenderjaar is ingediend. Indien de aanvraag op of na 1 december van het lopende kalenderjaar is ingediend dan heeft de AlkmaarPas betrekking op het kalenderjaar volgend op het jaar waarin de aanvraag is gedaan.

  • 3.

    Het college beslist negatief op de aanvraag met een schriftelijk besluit.

Artikel 7 Nadere regels

  • 1.

    Het college stelt bij nadere regels vast van welke voorzieningen ter bevordering van de maatschappelijke participatie met de AlkmaarPas gebruik kan worden gemaakt.

  • 2.

    Het college kan voor de uitvoering van deze verordening nadere regels vaststellen.

Artikel 8 Hardheidsclausule

In bijzondere gevallen kan door het college worden afgeweken van de bepalingen in deze verordening, als toepassing daarvan wegens bijzondere omstandigheden onredelijke gevolgen heeft gezien de doelstelling van de verordening.

Artikel 9 Slotbepalingen

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2017

  • 2.

    Deze verordening kan worden aangehaald als: Verordening AlkmaarPas voor minima.

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad, gehouden op 15-06-17.

De raad voornoemd,

P.M. Bruinooge, voorzitter

F.A.J.M. van Beek, griffier

TOELICHTING

 

De gemeente Alkmaar heeft zich tot doel gesteld om maatschappelijke participatie van inwoners met een laag inkomen te bevorderen. De gemeente doet dit via de AlkmaarPas.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

Dit artikel bepaalt wat in deze verordening wordt verstaan onder de daarin gebruikte begrippen.

Er is voor gekozen om begrippen die al zijn omschreven in de Participatiewet niet afzonderlijk te definiëren in de verordening. Een en ander houdt onder meer in, dat bepaalde inkomensbestanddelen die binnen de Participatiewet buiten beschouwing worden gelaten, ook bij de inkomenstoets in het kader van het minimabeleid buiten beschouwing blijven. Zo wordt voorkomen, dat het minimabeleid het op basis van de Participatiewet ingezette bijstandsbeleid doorkruist.

 

De definitie maatschappelijke participatie wordt kort toegelicht.

 

Onder h: Maatschappelijke participatie

Onder maatschappelijke participatie wordt verstaan structurele deelname aan activiteiten die aantoonbaar bijdragen aan een actieve verbinding met de maatschappij. Door het verstrekken van de AlkmaarPas bevordert het college de deelname aan sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten.

 

Artikel 2 Doelstelling

Deze bepaling omschrijft de doelstelling die de gemeente door middel van het verstrekken van de AlkmaarPas wil realiseren. Tevens geeft dit artikel aan dat de voorziening van de AlkmaarPas uitsluitend bedoeld is voor personen die door financiële omstandigheden niet of niet volledig in staat zijn om zelfstandig maatschappelijk te participeren.

 

Artikel 3 Doelgroep

Op basis van de in dit artikel weergegeven criteria wordt de kring van rechthebbenden nader ingekaderd.

 

Nederlander, dan wel een daarmee op basis van artikel 11 Participatiewet gelijkgestelde vreemdeling

Onrechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen en toeristen worden op basis van deze omschrijving uitgesloten.

 

Een adres binnen de gemeente Alkmaar

Alleen inwoners van de gemeente Alkmaar komen voor de AlkmaarPas in aanmerking. Als inwoners worden zowel degenen met een woonadres als met een postadres (in het kader van de dak- en thuislozenregeling) aangemerkt.

 

18 jaar en ouder

Alleen meerderjarigen kunnen een aanvraag voor de AlkmaarPas indienen. Voor kinderen tot 12 jaar geldt, dat zij via hun ouders gebruik kunnen maken van de geboden voorzieningen.

Kinderen van 12 tot 18 jaar ontvangen wel een eigen AlkmaarPas.

 

Studenten

Studerenden met aanspraak op studiefinanciering of een tegemoetkoming in het kader van de WTOS zijn uitgesloten van de kring van rechthebbenden voor de AlkmaarPas. Weliswaar beschikt deze groep veelal over een inkomen dat aanzienlijk lager is dan de in het eerste lid bedoelde inkomensgrens, maar die omstandigheid vormt voor hen over het algemeen geen beletstel om volwaardig deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten in de ruimste zin van het woord.

 

Schuldhulpverleningstraject

Indien belanghebbende is toegelaten tot een schuldhulpverleningstraject kan worden afgeweken van de inkomenseis. Het inkomen van deze belanghebbenden kan boven de gestelde grens liggen, maar omdat een deel van het inkomen naar de aflossing van schulden gaat, ligt het feitelijk inkomen lager dan de inkomensgrens.

 

Artikel 4 De AlkmaarPas

Geen toelichting

 

Artikel 5 Aanvraag

Dit artikel bevat enkele uitgangspunten voor de wijze waarop men een aanvraag kan indienen en de minimale eisen waaraan de aanvraag moet voldoen.

 

In beginsel wordt iedereen behorend tot de kring van rechthebbenden binnen een kalenderjaar verzocht schriftelijk een nieuwe aanvraag in te dienen voor het daaropvolgende kalenderjaar. Deze oproep dient tevens om te onderzoeken of betrokkene nog tot de kring van rechthebbenden behoort. Dit geldt niet voor bepaalde groepen van belanghebbenden van wie bij een eerdere aanvraag is vastgesteld dat zij tot de kring van rechthebbenden behoren. Voor deze groepen kan ambtshalve een aanvraag worden ingenomen.

 

Artikel 6 Besluit op aanvraag

In dit artikel worden enkele zaken geregeld met betrekking tot de afhandeling van de aanvraag.

 

De datum van aanvraag bepaalt de verstrekkingenperiode. Wanneer voor 1 december van het lopende kalenderjaar aangevraagd wordt, dan wordt de AlkmaarPas verstrekt voor het lopende kalenderjaar. Ligt de aanvraagdatum na 1 december van het lopende jaar, dan wordt de aanvraag alleen voor het daaropvolgende kalenderjaar toegekend. Binnen een jaar na aanvraag wordt vervolgens bezien, of betrokkene nog aan de voorwaarden voldoet en tot de kring van rechthebbenden behoort. Is dit niet meer het geval dan wordt de AlkmaarPas ingetrokken.

 

Artikel 7 Nadere regels

In nadere regels worden de voorzieningen vastgelegd waarvan gebruik gemaakt kan worden met de Pas. 

 

Artikel 8 Hardheidsclausule

 

Artikel 9 Slotbepalingen

Bijlage 2017-458 Voorstel van burgemeester en wethouders

 

In te stemmen met de verordening AlkmaarPas voor Minima en ter vaststelling voorleggen aan

de gemeenteraad:

 

Vraagstelling - probleemstelling

 

Het opnemen van de uitvoering van de AlkmaarPas in een verordening heeft een aantal praktisch/efficiënte redenen. In de verordening wordt o.a. bepaald welk doel de gemeente wil realiseren met de minimapas en wie hiervoor in aanmerking komen. Voor de aanvraagprocedure minimapas en alle regelingen die hieraan gekoppeld zijn is dit het meest efficiënt. Het is dan namelijk toegestaan om de minimapas ook ambtshalve te verstrekken. Dit houdt ook in dat de pas niet aangevraagd hoeft te worden als reeds bij andere voorzieningen is vastgesteld dat belanghebbende aan de criteria voldoet

 

Afwegingsproces - alternatieven

 

De afweging is gemaakt op basis van een aantal praktisch/efficiënte redenen.

 

 

Burgemeester en wethouders van Alkmaar,

P.M. Bruinooge, burgemeester

W. van Twuijver, secretaris

Naar boven