VERORDENING OP DE GEMEENSCHAPPELIJKE RAADSGROEP HERINDELING WESTERKWARTIER 2017

De raad van de gemeente Marum;

 

overwegende dat het wenselijk is om regels te stellen voor de instelling, samenstelling, rollen en taken van de door de gemeenteraden van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn ingestelde Raadsgroep Herindeling Westerkwartier;

 

gelezen het voorstel van de Raadsgroep Herindeling Westerkwartier d.d. 19 mei 2017 , nr. 17.05.09.;

 

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet;

 

 

besluit vast te stellen de navolgende verordening op de gemeenschappelijke raadsgroep herindeling Westerkwartier 2017

Nr. 9

 

 

 

Begrippen

Raden: de afzonderlijke raden van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn;

Secretaris: één van de griffiers vervult de rol van secretaris;

Voorzitter: de onafhankelijk voorzitter;

Plaatsvervangend voorzitter: een van de vier aangewezen plaatsvervangers (poule) die voorzit wegens verhindering van de voorzitter.

Stuurgroep : de commissie die de fusie feitelijk voorbereidt bestaande uit acht portefeuillehouders die het college van elke gemeente vertegenwoordigen en aangewezen adviserende leden;

Fractie: elke, in één van de raden, gekozen partijvertegenwoordiging;

Schaduwlid: lid van de fractie, niet zijnde raadslid, maar wel voorkomend op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014.

 

Artikel 1 Instelling

Door de raden wordt een Raadsgroep Herindeling Westerkwartier ingesteld die het ten aanzien van de rollen van de raden zich inzet voor samenwerking en herindeling.

 

Artikel 2 Taken

  • 1.

    De taken van de Raadsgroep Herindeling Westerkwartier vloeien voort uit de rollen gerelateerd aan de bevoegdheden van de raden zijnde volksvertegenwoordiging, kaderstelling en controle. Hiertoe zal de Raadsgroep Herindeling Westerkwartier onder andere klankborden en afstemming, advisering, kaderstelling, procesbeheersing en controle tot haar taken rekenen.

  • 2.

    De Raadsgroep Herindeling Westerkwartier neemt geen besluiten die strijdig zijn met raadsbesluiten van de raden of die niet door de raden worden ondersteund.

 

Artikel 3 Bevoegdheid

  • 1.

    De raadsgroep is bevoegd:

    • a.

      Voorstellen voor te bereiden en voor te leggen aan de raad van de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier

    • b.

      Datgene te doen of te besluiten waardoor de voorbereidingen voor het functioneren van de raad van de nieuwe gemeente Westerkwartier tijdig en zo volledig mogelijk tot stand kunnen worden gebracht.

      Waar wettelijk gezien de huidige raden bevoegd zijn blijft dat ongewijzigd tenzij daaromtrent, indien de wet dat toelaat, een afzonderlijk mandateringsbesluit wordt genomen door de raden.

  • 2.

    De Raadsgroep Herindeling Westerkwartier kan te allen tijde besluitvorming over nader te bepalen specifieke voorstellen of onderwerpen aan de raden voorleggen ter besluitvorming.

  • 3.

    De Raadsgroep Herindeling Westerkwartier besluit over de besteding van herindelingsbudget-ten), waarvan de raden de omvang vaststellen (financieel kader), inclusief de zogenoemde frictiegelden. De Stuurgroep en het Griffiersoverleg leggen, elk voor de aan hen toegekende middelen, verantwoording af aan de Raadsgroep Herindeling over de uitgaven.

 

Artikel 4 Samenstelling

  • 1.

    De raad benoemt alle leden, maximaal één lid per fractie.

  • 2.

    Bij verhindering kan een lid zich laten vervangen door een daartoe door de raad aangewezen plaatsvervanger. Plaatsvervangers kunnen schaduwlid van een fractie zijn.

  • 3.

    Elke fractie die niet is vertegenwoordigd bij één of meer vergaderingen is zelf verantwoorde-lijk kennis te dragen van de producten van de Raadsgroep.

  • 4.

    De griffiers zijn, naast ondersteuner, vaste adviseurs van de Raadsgroep.

 

Artikel 5 Voorzitter

  • 1.

    De vergadering wordt voorgezeten door een aangewezen onafhankelijk voorzitter tenzij hij is verhinderd.

  • 2.

    Voor het geval de voorzitter verhinderd is zit het lid van de Raadsgroep voor die als vaste plaatsvervanger is voorgedragen vanuit de raad van de gemeente waarbinnen die vergadering plaatsvindt. De vier plaatvervangers, elk aangewezen door enkel de eigen raad, vormen een poule en kunnen gezamenlijk bepalen wie van hen, zo nodig, als plaatsvervanger zal fungeren als ook het betreffende lid van de Raadsgroep vanuit de raad van de gemeente waarin wordt vergaderd verhinderd is. Het lid van de Raadsgroep die in een bepaalde vergadering fungeert als plaatsvervangend voorzitter, wordt in de betreffende vergadering vervangen door het benoemde plaatsvervangend lid.

  • 3.

    De voorzitter spreekt mee in de vergadering, hij adviseert, maar heeft geen stemrecht. Dit geldt ook in geval de vergadering wordt voorgezeten door de plaatsvervangend voorzitter.

  • 4.

    De voorzitter, ondersteund door de griffier/secretaris, stelt de agenda op voor de vergaderingen.

  • 5.

    De voorzitter leidt de vergadering en is belast met handhaving en orde.

  • 6.

    De voorzitter kan anderen, zoals leden van de Stuurgroep Herindeling Westerkwartier, ambtenaren of externen uitnodigen als dit de vergadering dient.

  • 7.

    Samen met de griffier-secretaris voert de voorzitter overleg over de procesafstemming en voortgang met de voorzitter en secretaris van de Stuurgroep Herindeling Westerkwartier.

 

Artikel 6 Secretariaat

  • 1.

    Het secretariaat van de commissie wordt verzorgd door één van de griffiers.

  • 2.

    De griffiers wijzen deze griffier-secretaris uit hun midden aan.

  • 3.

    De griffier-secretaris kan bij ontstentenis worden vervangen door één van de andere griffiers.

  • 4.

    De secretaris of de plaatsvervanger is belast met het verlenen van ondersteuning aan de Raadsgroep Herindeling Westerkwartier en zijn voorzitter en is belast met het verzorgen van de actiepuntenlijst, zoals genoemd in artikel 7 en voert daartoe overleg met de Stuurgroep Herindeling Westerkwartier, zijn voorzitter en secretaris.

 

Artikel 7 Openbaarheid

  • 1.

    De vergaderingen van de Raadsgroep Herindeling zijn openbaar. De voorzitter dan wel de vergadering kan besluiten tot het sluiten van de deuren indien daartoe op grond van wet- of regelgeving aanleiding bestaat.

  • 2.

    De stukken zijn, mits de Wet Openbaarheid van bestuur of privacyregelgeving zich daartegen niet verzet, openbaar tenzij de Raadsgroep anders heeft besloten

 

Artikel 8 Oproep en verslag

  • 1.

    De secretaris stuurt, na overleg met de voorzitter, de uitnodiging voor de vergadering tenminste zeven dagen voorafgaande aan de vergadering toe aan de leden. De leden van de raden en colleges ontvangen allen de agenda.

  • 2.

    In spoedeisende gevallen kan de voorzitter voorstellen een voorstel terstond te bespreken. De Raadsgroep Herindeling Westerkwartier beslist hierover bij aanvang van de vergadering.

  • 3.

    Van de vergaderingen wordt een besluitenverslag en zo mogelijk een audioverslag of vergelijkbaar gemaakt welke dan zo spoedig mogelijk na de vergadering via de website http://herindeling.westerkwartier.nl te vinden is.

  • 4.

    De vergadering wordt minstens een week voor de geplande datum aangekondigd via de gemeentelijke infopagina en door plaatsing op de internetsite van de gemeente evenals de website http://herindeling.westerkwartier.nl ter openbare kennis gebracht.

 

Artikel 9 Agenderingsrecht

Elk lid van de Raadsgroep Herindeling Westerkwartier kan voorstellen doen tot behandeling van zaken die niet op de agenda zijn vermeld. De Raadsgroep Herindeling Westerkwartier besluit over behandeling van deze voorstellen bij de aanvang van de vergadering.

 

Artikel 10 Spreekrecht

  • 1.

    In openbare vergaderingen worden de aanwezige belangstellenden in de gelegenheid gesteld in het algemeen in te spreken dan wel over de te behandelen onderwerpen mee te spreken.

  • 2.

    Voor algemeen spreekrecht geldt dat het totale agendapunt maximaal 30 minuten kan duren. Deze spreektijd wordt over de aangemelde sprekers verdeeld met dien verstande dat een spreekbeurt maximaal drie minuten kan duren.

  • 3.

    Voor inspreken bij een inhoudelijk agendapunt zal de inspreker als eerste in de gelegenheid worden gesteld drie minuten het woord te voeren. Naar het oordeel van de vergadering kan de inspreker op een nader moment kort bij de behandeling het punt om een reactie of inbreng worden gevraagd

  • 4.

    Indien er meer dan tien insprekers zijn bij het algemene punt of meer dan vijf insprekers bij een inhoudelijk agendapunt zal de commissie besluiten of er meer tijd zal worden vrijgemaakt voor de insprekers dan wel of er een alternatief komt voor het horen van de belangstellenden.

  • 5.

    Het spreekrecht heeft geen betrekking op benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen.

 

Artikel 11 Besluitvorming

  • 1.

    Besluiten van de Raadsgroep Herindeling Westerkwartier worden bij meerderheid van stemmen van het aantal aanwezige leden genomen.

  • 2.

    Indien in een voltallige vergadering de stemmen staken wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

  • 3.

    Indien in een niet voltallige vergadering de stemmen staken zal het onderwerp worden geagendeerd voor de volgende vergadering.

 

Artikel 12 Citeertitel en inwerkingtreding en beëindiging

  • 1.

    Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening op de Raadsgroep Herindeling Westerkwartier 2017”.

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking. Per dezelfde datum wordt de Verordening regelende de instelling, rollen en taken van de door deze gemeenteraden ingestelde Raadsgroep Herindeling Westerkwartier ter begeleiding van het proces tot samenwerking en herindeling, vastgesteld bij raadsbesluit d.d. 9 november 2015 ingetrokken.

  • 3.

    Deze verordening wordt ingetrokken op het tijdstip van en door het tot stand komen van een fusie tussen de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn.

Aldus vastgesteld in de openbare

vergadering van 24 mei 2017,

, griffier.

, voorzitter.

Naar boven