Instemmen met de Inkoopstrategie Specialistische Jeugdhulp 2017(3B, 2016, 83)

 

Afdeling 3B

Nummer 83

Publicatiedatum 20 april 2016

Onderwerp

Instemmen met de Inkoopstrategie Specialistische Jeugdhulp 2017

Burgemeester en wethouders van Amsterdam

Brengen ter algemene kennis dat zij in hun vergadering van 23 februari 2016 hebben besloten:

1.Kennis te nemen van en in te stemmen met de hoofdlijnen inkoop Specialistische Jeugdhulp vanaf 2017 zoals verwoord in de notitie Inkoopstrategie Specialistische Jeugdhulp:

• Het zogenoemde perspectiefplan wordt centraal gesteld in de inkoop en uitvoering van Specialistische Jeugdhulp vanaf 2017. Een perspectiefplan omvat alle leefdomeinen, geeft een langere termijn doorkijk en is ondersteunend aan een ononderbroken schoolloopbaan.

• Het perspectiefplan wordt door ouders opgesteld, op maat met ondersteuning vanuit het lokale team of in sommige gevallen door de Gecertificeerde Instelling.

• De gemeente koopt bij instellingen geen producten meer in maar resultaten binnen een ondersteuningsprofiel/intensiteit.

• Heldere afspraken over regie: uitgangspunt is dat regie bij de ouders ligt. Waar nodig met ondersteuning op maat vanuit de lokale teams of de Gecertificeerde Instelling; indien gespecialiseerde jeugdhulp nodig is neemt één aanbieder de hoofdverantwoordelijkheid op zich voor het behalen van het gehele resultaat.

• Door bekostiging op termijn voor een deel afhankelijk te maken van het resultaat, namelijk het succesvol voorzien in de ondersteuningsbehoefte van het gezin, wordt een prikkel in het stelsel gebracht die leidt tot meer resultaatgerichtheid.

• Binnen de regio´s Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland worden eenduidige afspraken gemaakt over het meten van de resultaten. De wijze waarop wordt gemeten, wordt nader uitgewerkt.

2.Wethouder Jeugd te machtigen om de vastgestelde hoofdlijnen voor te leggen aan het Regionale Portefeuillehoudersoverleg (PHO) Jeugd ten behoeve van de uitwerking van de samenwerking tussen de gemeenten in de verdere inkoop en implementatie van de Inkoop Specialistische Jeugdhulp 2017.

Burgemeester en wethouders voornoemd,

A.H.P. Van Gils, secretaris E.E. van der Laan, burgemeester

Naar boven