Subsidie regeling  Maatschappelijke Stage Voortgezet Onderwijs Hilversum  2015 

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum;

 

  • -

    overwegende dat het noodzakelijk is in het kader van de uitvoering van het raadsbesluit van 2 juli 2014 en 12 november 2014 beleidsregels vast te stellen met betrekking tot de subsidiering van de maatschappelijke stage voor het voortgezet onderwijs;

  • -

    gelet op de Algemene Subsidieverordening Hilversum 2011;

  • -

    gelet op de Subsidieregeling Maatschappelijk Ontwikkeling Gemeente Hilversum 2011;

  • -

    gelet op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

besluit vast te stellen de volgende subsidieregeling:

 

Subsidie regel ing Maatschappelijke Stage Voortgezet Onderwijs Hilversum 2015

Artikel 1: Begripsomschrijvingen

Maatschappelijke Stage (MAS)

Maatschappelijke stage houdt in dat leerlingen in het voortgezet onderwijs minimaal 30 uur vrijwilligerswerk doen als onderdeel van hun schoolcarrière. Op deze manier leren ze hun (directe) omgeving op een andere manier kennen en leveren ze een actieve bijdrage aan de samenleving.

Vrijwilligerswerk

werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving

Betrokken scholen

Namen van begunstigde scholen: het A. Roland Holstcollege, de Gooise Praktijkschool, Comeniuscollege, Hilfertsheem Beatrix, Savornin Lohman, College De Opmaat, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum

Voortgezet Onderwijs (VO)

Scholen die vallen onder de Wet op het voortgezet onderwijs

Organisator

opdrachtnemer die in opdracht van de gemeente Hilversum coördinatie en bemiddeling van maatschappelijke stages verzorgt in Hilversum

Lokaal overleg maatschappelijke stage

Overleg van stagecoördinatoren en organisator, vindt gemiddeld 3 x per jaar plaats

Artikel 2: Doelstelling

De maatschappelijke stage heeft als doel om scholieren in het VO kennis te laten maken met de samenleving en daar een vrijwillige bijdrage aan te laten leveren.

Artikel 3: Vereisten

Om voor subsidie in aanmerking te komen dient de school de maatschappelijke stage aan te bieden aan haar leerlingen, waarbij wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • -

    Gedurende zijn/haar schoolloopbaan verricht de leerling minimaal 30 uur vrijwilligerswerk

  • -

    De school participeert in het “lokaal overleg maatschappelijke stage” en neemt deel aan activiteiten ter bevordering van de maatschappelijke stage

Artikel 4: De aanvraag

De aanvraag wordt ingediend vóór 1 juni van het jaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarvoor de subsidie wordt aangevraagd. De subsidieaanvraag wordt ingediend door het schoolbestuur van de VO school. Bij de aanvraag worden door het schoolbestuur de volgende gegevens overlegd:

  • a.

    een plan van aanpak (per VO school) waarin staat beschreven welke doelstellingen de school heeft voor de maatschappelijke stage, welke plaats de maatschappelijke stage heeft binnen het curriculum van de school, hoe de maatschappelijke stage wordt aangeboden en welke afspraken daarover zijn gemaakt met de organisator,

  • b.

    het aantal leerlingen in het 1e jaar (per VO school) voorafgaand aan het kalenderjaar waarin de aanvraag wordt gedaan.

In afwijking van het bovenstaande kan de aanvraag voor het 2e deel van 2016 (juli tot en met december) tot uiterlijk 1 mei 2016 bij het college worden ingediend.

Artikel 5: Toetsingscriteria

Om voor subsidie in aanmerking te komen dient de maatschappelijke stage bij te dragen aan het realiseren van het doel, zoals omschreven in artikel 2. Voor beoordeling van de subsidieaanvraag wordt gebruik gemaakt van het plan van aanpak van de VO school.

Artikel 6: Subsidiehoogte

In de periode 2016-2020 wordt jaarlijks een bedrag van €50.000 beschikbaar gesteld voor subsidiering van VO scholen voor het organiseren van de maatschappelijke stage. De verdeling van dit bedrag vindt plaats op basis van het aantal leerlingen. Om het aantal leerlingen te bepalen wordt uitgegaan van het aantal leerlingen in het 1e leerjaar in het jaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarin de subsidie wordt aangevraagd. Bij de toekenning van de subsidie is de mate van ondersteuning die nodig is voor de leerlingen van de betreffende school geen criterium voor de verdeling van het subsidiebedrag. Voor het organiseren van de maatschappelijke stage ontvangt de VO school een bedrag van maximaal € 60 per leerling.

Artikel 7: Subsidieverlening

Het college beslist over de subsidieaanvraag. De beschikking tot subsidieverlening wordt ter kennisname aangeboden aan het Lokaal Educatief Beraad (LEB).

De subsidie wordt verstrekt in de vorm van achtereenvolgens een beschikking tot verlening en een beschikking tot vaststelling van de subsidie. De beschikking tot verlening wordt bekend gemaakt voor 1 december voorafgaand aan het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft.

Artikel 8: Verantwoording en beoordeling

De ontvanger van de subsidie verschaft het college voor 1 april van het jaar volgend op het kalenderjaar waarin de subsidie is verstrekt de volgende gegevens:

  • -

    Een lijst van de gerealiseerde stages in het daarvoor bestemde format

  • -

    De afspraken met organisator met een korte evaluatie van de resultaten

  • -

    Het aantal ondersteunde leerlingen en de soort ondersteuning

Artikel 9: Citeertitel

Deze subsidieregeling wordt aangehaald als “subsidieregeling Maatschappelijke Stage Voortgezet Onderwijs Hilversum 2015”

Artikel 10: Inwerkingtreding

De subsidieregeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 augustus 2015.

Hilversum

Burgemeester en wethouders voornoemd,

De secretaris, De burgemeester,

Naar boven